9 december 2008

damien en ledjes


Damien

Damien kwam oeps! op tijd. Na ja toch weer 5 minuten te laat. Hoe die goser dat uitvlooit zal me altijd een raadsel blijven. Maar na een ochtendje stevig werken meldde hij zich vanmiddag weer ziek. Tsja blijkbaar toch angst in de broek om als ie helemaal niet kwam opdraven dat het gordijn definitief dicht ging. Zou wel gebaald hebben als ie zich in de ochtend al ziek had gemeld. Maar volgens Dries was ie in de ochtend al aan het kokhalzen gegaan. Afin ziek is ziek, daar kun je gewoon niets aan doen vind ik. Alhoewel ik me afvraag hoeveel daarvan toneel is. Omdat bij eerdere ziekte verzuimen er wel precies gezegd kon worden wanneer hij weer op de been zou zijn. Dat laat te denken. In ieder geval melde iemand hem af, en dat is zoals afgesproken.

Led verlichting
Ach je hebt dikke, dikke duimen, en je verzint nog eens wat.
Ik ben namelijk van plan om de centrale gang (corridoor) en traphal met 200 ledjes te verlichten. (eerst een klein expirimentje met de traphal)

Enne, 200 ledjes brengen in totaal 4000cd op, dat komt overeen met 33 stuks 100 watt lampen maar nu met 'slechts' een consumptie van 20 watt. Dat is nogal een verschil toch?! Voor de aanschafprijs prijs van ongeveer 150 euries, nog wat installatie materiaal (200?)
Ledjes gaan ongeveer 100K branduren mee, dit zou betekenen dat ze onafgebroken 10 jaar zouden kunnen branden. Kosten (20wx24uurx365dagen = 175kwh/jaar) zeg maar 2000KwH x 5 cent = ruim 100 Euries voor 10 jaar ; totaal 50 euries (inclusief aanschaf- en vervangingskosten -10%- en installatie materialen) per jaar voor kontinu licht. Bijtellen nog het passieve gebruik van de gelijkricht schakeling, schat ik op 7KwH per jaar - en de tussentijdse prijsstijgingen van de energieprijs - vandaar de afronding van alle getallen naar boven.
De hamvraag is gaan de andere delen van het circuit 10 jaar mee. Daarom reken ik die 10% vervangingsskosten extra per jaar mee. De totaalkosten 50 euries per jaar voor de hele installatie inclusief energie laat te denken over die zonne energie, want...

Groen gedacht zou je daar nog een 100Pw zonnepaneel (400) en een paar havy duty accus (300) een regelschakeling (200) voor kunnen neerzetten, installatie materialen etc etc, dat kan volgens de berekening gewoon niet uit. Die regelunits schijn je eens in de 5 jaar te moeten vervangen. Een kleine 1000 euries = 100 euries per jaar zeg hier onderhoud van zo'n 50/jaar => 150/jaar maar met extra hoop gedoe en gecompliceerder onderhoud en de installatie moet van tijd tot tijd ook fysiek schoongemaakt worden, in tegenstelling tot de LED optie. Denk ook aan weersinvloeden etc etc. Gedoe dus.

Dus ga ik maar voor de LED optie. Zonnepanelen kan altijd nog als die aanmerkelijk in prijs gaan zakken of de energieprijzen exploderen.

Het schema zou nog uit te breiden zijn met een 555 klok chippie, wat transistors om een tijd/dim schakeling te creeren (nacht op kwart kracht of zo) en combineer dat nog eens met een paar simpele naderingsschakelaars. Sterker nog als er gedurende tien minuten niets heeft bewogen kan ie sowieso op 25%. Volgens mij heb je dan de ideale publieke ruimte verlichting.

Dit laatste stukje, naderingsschakelaar / dimmen / IR detectie moet ik nog ff uitzoeken. Daglicht detectie is hier niet nodig omdat de ruimte vrijwel altijd in het donker ligt.

Wat hier in frankrijk veel gedaan wordt is een lamp via een relais schakelen zodat je met meerdere schakelaars een enkele lamp kan bedienen - een soort hotel schakeling dus. In plaats van schakelaars kun je dan volgens mij ook een soort of naderings / IR detectoren inbouwen. Nou ja de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een experiment waard toch?

Geen opmerkingen: