We zijn een kookboekje: Franse regionale gerechten van
kaft tot kaft aan het doorkoken. Gelukkig is het een dun boekje.
Die canard á l'orange was een groot succes. Gister hadden we
beduidend minder geluk. Het ligt er een beetje aan dat de recepten
niet voor slechts twee magen geschreven zijn. Nou ja, Wim's maag
lijkt schier bodemloos, dat dan wel weer ;=) Wat kan die jongen
smikkelen! De aangegeven hoeveelheden lijken mij toch meer
recepten toe voor 6-8 eters in plaats van 4. Waarom anders 2 liter
bouillon maken met iets wat er uitgevist wordt, en de bouillon
vervolgens niet meer te gebruiken? Die heb maar in de dagsoep
gemikt, dat staat toch altijd te pruttelen hier. Wat me ook opvalt
is dat er nergens iets van knoflook in de recepten staat. Dat is
toch wel wat merkwaardig voor een kookboek met Franse gerechten.
Frankrijk het land met knoflook festivals, nou zeg ik je! Ook
gerechten met spekkies erin mis ik een beetje. Misschien is het
gebruik van gerookte allumettes de lardon typisch iets
voor noordelijk LDF, toch geeft dat extra body aan je gerecht.
Denk maar aan Boeuf Bourguignon, of mijn tomaten crême saus,
zonder spekkies is het maar niks. Of de beroemde ficelle
lardons die je hier bij de bakker kunt krijgen, een mini
baguette met spekkies erin en kaasstrooisel erover. Mjammie! Wel
bevat één zo'n broodje voldoende kJoules voor de rest van de dag,
dat mag de pret toch niet drukken voor zo'n lekkernij. Oké, je
moet er van houden. Voor velen zal het slechts een vette bek halen
zijn. Wim en ik schuiven echter zo'n ficelle met
vergenoegde gezichten achter ons huigje.
De entrecote Bordelaise heeft de tweede prijs gewonnen! Bij de
slager speciaal hiervoor twee plakken entrecote gescoord die iets
dikker waren dan die in de schappen. Van de sausen heeft de
crème-mosterd saus het gewonnen. Zeker, een klein beetje
aangepast, maar de basis daarvoor kwam uit het boekje.
Men bakke 100 gram allumetes de lardons fumée (dunne
spekreepjes), een zeer fijn gesneden halve ui, een geperst teentje
knoflook. Bak dat tot de zaak licht bruin is. Snijdt nu een doosje
champignons in dunne plakjes en doe dat erbij, goed laten slinken.
Voeg dan 1 soeplepel (runder) bouillon (uit de gamel dagsoep) toe
en 2 volle eetlepels crème fraîche. Goed roeren. Dan 1 ruimhartige
eetlepel tomaten ketchup en twee mespunten moutarde de Dijon
(scherp) toevoegen. Laat de saus licht inkoken totdat deze
dikvloeibaar is. Op smaak afmaken met zout en 2 druppels Tabasco.
Pas op, een plaatstalen koekenpan zoals ik die heb is niet
geschikt om deze saus in te maken. Dat merkte ik de volgende dag
het ding was helemaal ontdaan van zijn beginnende anti aanbak
coating. Een goede les weer geweest hoe je met deBuyer pannen om
moet gaan. Waarschuwden ze al in de handleiding voor, maar
eigenwijs als ik ben gewoon toch doen hè!
Solar Farm
een in de handel verkrijgbare themo well foto: valvesandinstruments.com |
Onze producten zien er weliswaar ietsjes minder gelikt uit ;=) maar doen hetzelfde.
bij Le Mouton verkrijgbare exemplaren |
geïnstalleerde thermo well |
Volgende keer weer iets meer over het automatiseren van de SolarFarm.
Het water is nu 22.1 graden. Going strong! Ga ik nog een truuk verzinnen om de badwater temperatuur op onze web pagina lemoutonquirit te krijgen. Nu kunnen de gasten dat al in de kamers of op het terras op hun tabletje zien...
Je lacht je te toch barsten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten