2 juni 2013

Kaft enzo

We zijn een kookboekje: Franse regionale gerechten van kaft tot kaft aan het doorkoken. Gelukkig is het een dun boekje. Die canard á l'orange was een groot succes. Gister hadden we beduidend minder geluk. Het ligt er een beetje aan dat de recepten niet voor slechts twee magen geschreven zijn. Nou ja, Wim's maag lijkt schier bodemloos, dat dan wel weer ;=) Wat kan die jongen smikkelen! De aangegeven hoeveelheden lijken mij toch meer recepten toe voor 6-8 eters in plaats van 4. Waarom anders 2 liter bouillon maken met iets wat er uitgevist wordt, en de bouillon vervolgens niet meer te gebruiken? Die heb maar in de dagsoep gemikt, dat staat toch altijd te pruttelen hier. Wat me ook opvalt is dat er nergens iets van knoflook in de recepten staat. Dat is toch wel wat merkwaardig voor een kookboek met Franse gerechten. Frankrijk het land met knoflook festivals, nou zeg ik je! Ook gerechten met spekkies erin mis ik een beetje. Misschien is het gebruik van gerookte allumettes de lardon typisch iets voor noordelijk LDF, toch geeft dat extra body aan je gerecht. Denk maar aan Boeuf Bourguignon, of mijn tomaten crême saus, zonder spekkies is het maar niks. Of de beroemde ficelle lardons die je hier bij de bakker kunt krijgen, een mini baguette met spekkies erin en kaasstrooisel erover. Mjammie! Wel bevat één zo'n broodje voldoende kJoules voor de rest van de dag, dat mag de pret toch niet drukken voor zo'n lekkernij. Oké, je moet er van houden. Voor velen zal het slechts een vette bek halen zijn. Wim en ik schuiven echter zo'n ficelle met vergenoegde gezichten achter ons huigje.
De entrecote Bordelaise heeft de tweede prijs gewonnen! Bij de slager speciaal hiervoor twee plakken entrecote gescoord die iets dikker waren dan die in de schappen. Van de sausen heeft de crème-mosterd saus het gewonnen. Zeker, een klein beetje aangepast, maar de basis daarvoor kwam uit het boekje. 
Men bakke 100 gram allumetes de lardons fumée (dunne spekreepjes), een zeer fijn gesneden halve ui, een geperst teentje knoflook. Bak dat tot de zaak licht bruin is. Snijdt nu een doosje champignons in dunne plakjes en doe dat erbij, goed laten slinken. Voeg dan 1 soeplepel (runder) bouillon (uit de gamel dagsoep) toe en 2 volle eetlepels crème fraîche. Goed roeren. Dan 1 ruimhartige eetlepel tomaten ketchup en twee mespunten moutarde de Dijon (scherp) toevoegen. Laat de saus licht inkoken totdat deze dikvloeibaar is. Op smaak afmaken met zout en 2 druppels Tabasco. Pas op, een plaatstalen koekenpan zoals ik die heb is niet geschikt om deze saus in te maken. Dat merkte ik de volgende dag het ding was helemaal ontdaan van zijn beginnende anti aanbak coating. Een goede les weer geweest hoe je met deBuyer pannen om moet gaan. Waarschuwden ze al in de handleiding voor, maar eigenwijs als ik ben gewoon toch doen hè!

Solar Farm
een in de handel verkrijgbare themo well
foto: valvesandinstruments.com
De werkzaamheden aan de meet en regeltechniek voor de solarfarm vorderen gestaag. Ook het voortschrijdend inzicht in hoe de temperatuur sensoren te plaatsen. Ik twijfel namelijk aan de gemeten temperaturen van het zwemwater. Wat wordt nu precies gemeten? Vervalst de omgevings- temperatuur niet teveel de meting? Overal is een oplossing voor. Dus bedachten we iets als een buisje met daarin de sensor. In het buisje spuiten we bitumenkit  tegen vocht en andere invloeden van buiten. Dat buisje fitten we in een t-stuk in de leiding of op de plaats waar al een thermometer zit. Die laatste wordt dan vervangen met onze nieuwe truc. Volgens Wim heet zoiets een thermo-well en wordt veel in de professionele wereld gebruikt. Kijk es aan, wij, professioneel bezig ;=)
Onze producten zien er weliswaar ietsjes minder gelikt uit ;=) maar doen hetzelfde.

bij Le Mouton verkrijgbare exemplaren

Het installeren van de eerste thermo-well vereiste enige creativiteit met de fitting en zo, maar onze fantasie is immers grenzenloos. Een oplossing was zo gevonden.
thermowell met isolatie en tape

geïnstalleerde thermo well


zonder thermo-well

In de nieuwe situatie heeft de sensor bijna direct contact met de vloeistof.

Volgende keer weer iets meer over het automatiseren van de SolarFarm.

Het water is nu 22.1 graden. Going strong! Ga ik nog een truuk verzinnen om de badwater temperatuur op onze web pagina lemoutonquirit te krijgen. Nu kunnen de gasten dat al in de kamers of op het terras op hun tabletje zien...
Je lacht je te toch barsten.


Geen opmerkingen: