18 juni 2013

Bijen

Wist je dat 52% of meer van wat we in de schappen aan fruit en zo vinden zou verdwijnen als de bijen uit zouden sterven? Zo stelt men dat in het onderstaand commerciële filmpje.



Gelukkig zijn het niet alleen de bijen die planten bestuiven maar de boodschap komt wel over. Feit is dat het overdadig gebruik van onkruid en ongedierte bestrijding in de landbouw en steden deze bestuivers ernstig bedreigt. Zo niet uit laten sterven. 
Zoals vorig jaar, dat er uitermate weinig honing was. Zeg maar gerust een honing crisis voor de lokale honingboeren hier. Het vieze oude mannetje, met de beste honing uit de omgeving, die elke maand langs kwam om zijn producten te slijten, heeft slechts mondjesmaat honing. De kilo potten zijn veranderd in 500 grams potjes. Én schaars product: dus duurder. Merkwaardig is dat in de supermarkten de honingpotten tot aan het plafond staan opgestapeld. Af en toe moet ik daar wel een potje kopen om bepaalde gerechten te maken, maar het is gewoon niet de kwaliteit van het v-o-m. Daarmee gaat het speciale van de honing toch een beetje verloren in het fromage blanc toetje, van de schapenbout, fruit punch of fruitgebak. Dat is natuurlijk wel behoorlijk balen. Het gebruik van rietsuiker als toevoeging haalt het ook niet, maar blijkt in bepaalde gerechten een redelijke vervanger te zijn. Af en toe betrap ik me erop zuiniger met het goedje om te gaan, ook niet je dat, maar liever een beetje van het gouden spul erin dan helemaal niets.
Wholefoodsmarket, de opdrachtgever voor het spotje suggereert, niet geheel ontspeend van eigenbelang, toch vooral veel bloemen of bloeiend spul te planten die op verschillende tijden bloeien. Dat doen we al jaren zo in onze tuinen. Ook al omdat het gewoon prettig is je tuin vol met kleurtjes te hebben staan. Elke keer wat anders. In Le Mouton zijn we nog maar net begonnen met het plantschema uit te voeren. Vergeleken met de voorgaande jaren staat er wel steeds meer in bloei in de tuin. De zaden van wilde bloemen die ik in de wei heb gemikt daar zal wel niets van terecht komen dit jaar. Het is te koud en te nat geweest. Volgend jaar hoop ik toch veel meer kleur in de wei te zien en niet alleen het geel van de paardenbloemen en hier en daar iets blauws van een distel.

Vide Greniers
mooi tactisch op een kruispunt de sluikreclame auto
Dit weekeinde eens naar een verder gelegen vide greniers (rommelmarkt) gegaan in Fleurie les Faverney. Dat ligt op een steenworp afstand van Faverney. Je weet wel, waar die bakker zit met dat fantastische brood. Geen klein ding als een paar weken geleden in Melincourt, dat was een aanfluiting. Ook gemiddeld beter spul dan in Bouligney een maand geleden. Ja, het is weer de tijd van vide greniers. Ik jaag op cocottes en ballen voor de pétanque. Cocottes voor de jam en boter op tafel. De ballen voor de pétanque baan. Eigenlijk best maf, een eigen privé pétanque baan. Dank jullie wel Mar en André voor het leggen van de fundering. Afijn. Gemiddeld is het natuurlijk een pletoria aan puinzooi op zo'n vide greniers. Opvallend veel professionele brocante figuren op deze rommelmarkt. Prijzen vond ik een beetje aan de hoge kant. Voortdurend zei men dan ook: "Ja, maar in de winkel kost het..." Waarop ik dan antwoordde: "Dit is een vide greniers nota bene." Onderhandelen over de prijs ging dan ook erg moeizaam, of helemaal niet. Bij de particulieren was wel de geest van een vide grenier aanwezig. Vier massief messing kleerhaken voor 1,5 eurie. In het appartement wil ik namelijk een bord ophangen met een bonte verzameling aan kleerhaken. Zowel op hoogte voor de kleintjes als volwassenen. Leek me grappig. De directie zal het wel weer te bont vinden maar als het er hangt kan ze het er maar weer moeilijk afslopen toch?






Op de terugweg even wat markante huizen vastgelegd.

Faverney centrum
Het is snikheet. Een mooie zomerdag met een stekende koperen ploert boven je harses. Heerlijk die zomer.


huis in de belle epoque stijl
 Kijk nou eens, een van mijn favoriete balkonnetjes, met dat prachtige smeedwerk.

"Maison de Maitre" aan het riviertje de Lanterne, Faverney
Sommige van die huizen rij ik al jaren voorbij. Ineens zie je dan activiteit om het huis op te knappen. Een paar jaar geleden zag dit huis er echt niet uit. Het laatste jaar schijnt langzaam aan het huis verhernieuwbouwd te worden. Je ziet er niet veel van op dit plaatje maar de driedelige voordeur schijnt zeer typisch te zijn voor deze bouwstijl. Mooie deuren vind ik dat, met dat gietijzeren sierwerk voor de raampjes.

Thuis gekomen meteen een plons in het water, even afkoelen. Een super licht diner en hop ff lezen over GNUplot, een utility waar je erg makkelijk grafiekjes mee kunt genereren van de metingen. Wim heeft al een voorzetje gemaakt. Nu eens kijken of er ook iets oogstrelends uit te fietsen valt.

Het wordt steeds mooier ;=) Oh ja, volgens de meteo standaard meet je van 0900 tot 0900 de volgende dag. Nu nog eens uitzoeken waar die sprongen in de lijnen vandaan komen. Je kunt nu ook goed zien dat niet alle energie die in de collector gegenereerd wordt afgegeven wordt. Dat is een beetje een tegenvaller. Onze zelf in elkaar gezette warmtewisselaar was bijna 100% effectief, dit commercieel product wisselt slechts 66%  uit. Een potentieel gevaar voor oververhitting dus.

Geen opmerkingen: