10 juni 2013

3Ballons

De gasten van het afgelopen weekeinde fietsten allen de route voor de 3 ballons. Een fietstocht over drie bergjes:le ballon des Chevrères (914m ), le Ballon d'Alsace (1065), en le Grand Ballon (1300). Een kleine 213 km op de racefiets. Geen race tegen elkaar maar meer een prestatietocht: in hoeveel tijd rijd je de tocht uit. Het startpunt Luxeuil-les-Bains ligt hier nog geen 20km vandaan.

3 cols route








Lijkt me een stevig tochtje toe. Zelfs met de motor is dat nog even stevig gassen denk ik.

Er is ook nog een kortere en minder heftige route voor de senioren uitgezet. Geen van de gasten heeft die genomen. Enkele gasten hebben de tocht in iets meer dan 7 uurtjes uitgereden. Een paar kwamen na 12 uur aan de finish en pas om 9 uur aan het diner. We hebben gewoon het vuur van de BBQ aangehouden totdat iedereen gegeten had. Heerlijk die verhalen van trappen tegen de klippen op, het afzien, tot aan een suizende afdaling waarbij gelukkig geen ongelukken bij onze gasten hebben plaatsgevonden. Andere wielrijders hadden volgens de berichten minder geluk. Als je met die snelheden een schuiver maakt over het asfalt lig je van teen tot kruin helemaal open natuurlijk. Uiteraard een toppert van een verhaal over een jongedame in een ultra kort rokje die de wielrijders de weg wees over een vaag stuk van de route. Daar werd uiteraard behoorlijk gniffelend commentaar op geleverd. Ook over waterposten die nogal spaarzaam waren, en een zeer behulpzame slager die de bidons van de rijders graag vulde.
Misschien dat ik volgende keer met de auto meerij voor de betere verzorging. Beetje sluikreclame mag dan toch wel.
Dankend voor de prima verzorging gingen de rijders weer huiswaarts. Wellicht tot volgend jaar.
Opvallend hoeveel fietsende gasten er de laatste tijd hier verblijven. Daar raak je dan ook behoorlijk op ingeschoten: pasta als diner, sloffen (tegen de schoenen met noppen in de kamers), redelijk flexibele in-check tijden, wasje kunnen draaien, en zo voorts.

Lustrum
Over enkele weken vieren we ons eerste lustrum. Daar hebben we uiteraard ook de burgemeester weer voor uitgenodigd, maar ook onze allereerste gasten. Of mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan het verhaal en nog anderen. Enkelen, zoals Dries en Els, zijn helaas onbereikbaar gebleken. Die komen bij de herkansing over 5 jaar dan wellicht weer in beeld. Een bescheiden feestje hebben we wel verdiend vinden we. Een beetje tussen een appéro en een BBQ in. Wellicht nog een praatje van de bourmaitre. En wat bier of wijn. Een gezellige avond maken we ervan.

Stagiaire
Via een relatie van Fannie komt er morgen iemand hier 6 weken lang stage te lopen. Dat werd pas vanochtend definitief. Gedoe met een visum of zo. De man wil op deze manier zijn Frans bijspijkeren. Nu, die zullen we dan es even onderdompelen in het Franse leven. Mag hij dus de leveranciers, deurverkopers, telefonische verkopers etc. etc. te woord gaan staan. Gaan we maar eens de markten op, bestellingen doen bij de Brico of BigMat, en de tuinjongen aan de praat houden. Veel Franse films kijken, het Franse journaal 'de midi' beluisteren en babbelen met de gasten lijkt me ook wel wat. Ben benieuwd hoe dat gaat. Voor de leeuwen gooien heet dat geloof ik. Hopelijk leert hij dan voldoende om zich daarna te kunnen redden in het Frans. Volgens diens vriendin heeft ie een basiskennis Frans. Wat denk ik ook gaat helpen is de voertaal vanaf het moment dat hij een stap over de dorpel zet, Frans te laten zijn. Geen Engels, Duits, of wat dan ook. Oké, gebaren en tekeningen zijn toegestaan. Wellicht wordt dit een uiterst vermoeiende oefening, zeker weten dat we er allebei van gaan leren.
Mijn voordeel is een extra handje bij wat klusjes die ik alleen niet kan doen. Zo wast de ene hand de andere.

Geen opmerkingen: