8 juni 2013

666


Dit is de zeshonderdzesenzestigste blog. Gelovigen zeggen dat dit het getal van de duivel is. Anderen zeggen een geluksgetal, en weer anderen vinden het gewoon een nummer. Voor mij heeft dit nummer geen speciale betekenis anders dat het best wel een mooi nummer is. Drie keer 6 6 6, de hoogste nummers op dobbelstenen. Deelbaar door 3 geef het 222 dat weer deelbaar is door 2 dan geeft het 111. Als je het deelt door 333 geeft het 2, delen door 666 1 en als je dat in een figuurtje weergeeft maakt het een prachtig evenwichtig figuur waar numerologen of wiskundigen iets mee doen.

666


111
222
333
6
3
2
Geinig zo spelen met nummers. Gewoon doorgaan totdat je er een smoesje aan vast kunt plakken en dan heel gewichtig doen. Altijd goed voor een paar minuten conversatie hier in Le Mouton Qui Rit. De gekste dingen komen dan ter tafel. Van occultisme tot aan de geloofsvervolgingen, via politiek naar economie en WVTTK (wat verder ter tafel komt).
Afgelopen week was het weer raak en zaten we met lichtjes van plezier in de ogen te zwammen dat het een lust was. Dat ging ook wel met de nieuwe wijn die ik eens uit wilde proberen. Extra speciaal, rond de 15% alcohol erin. Eigenlijk geen gastenwijn, daar wordt je te snel teut van. Als een balletje klom ik die avond dan ook in mijn bed. 's Ochtends geen koppijn, een goed teken. Slecht beroep eigenlijk B&B houder hè ;=)

Zwemmen!
Zo de gasten zijn vertrokken. Even uitblazen. Blogje doen? Oké. Ik kijk eventjes op het scherm van de SolarFarm:
Nee, de pool is niet 29.6 graden. Dat is het opgewarmde water dat uit de warmtewisselaar komt vermengd met het zwemwater. De temperatuur in het zwembad ligt rond de 5 graden lager omdat het water uit de wisselaar zich nog moet vermengen met 28m3 koeler water.

Daar kan ik me in vergissen. Als dat zo is dan moeten de thermosensoren nodig gecalibreerd worden. Dat schijnt te kunnen. Feit is dat de temperatuur van het bad in drie zonnige dagen van 15 graden naar 25 is gestegen. Gisteren is de eerste plons in het zwembad gedaan. Extreem laat als je het vergelijkt met de voorgaande jaren. Toen konden we medio mei al in het water.
Verder loopt de hele zaak nu zonder menselijk ingrijpen. De pompen gaan aan en uit naar gelang de temperturen dat aangeven of -sturen. De statistieken worden volautomatisch gemaakt. Bewust heb ik drie dagen lang niets aan de code gedaan, gewoon om te kijken hoe stabiel het systeem is in productie. Het systeem draait als een naaimasjientje, loopt als een zonnetje is misschien beter. De volgende stap is de badwaterpomp aan een relays te hangen zodat die ook volgens de ingestelde temperatuur gestuurd kan worden. In de geest van:
ALS water solarfarm warmer is dan zwembad
     DAN pomp SF aan
     filterpomp van het bad ook aan
EN
    ALS tijd later is dan 10 uur EN het is zwemseizoen (mei-okt)
        DAN pomp zwembad (altijd) aan.
Zoiets noemen ze wel eens "Rules of Engagement". Uiteraard zijn er nog meer regeltjes die er voor zorgen dat het water in de solarfarm niet te warm wordt en die overwarmte ergens kwijt kan raken. Dat, als het water in het zwembad boven de 25 graden is, die warmte ook ergens anders wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld in de HotTub, als die eindelijk komt. Enzovoort.

Hottub
Over de hottub gesproken. De leverancier is plotsklaps veranderd in een boekhouder en volgt strak een door hem zelf bedachte procedure. Afgesproken dingen die niet op papier staan worden volledig genegeerd. Zoals een seintje van het ding gaat op transport, denk je erom dat de rest betaling plaatsvindt. Staat niet op papier dus doet ie niet. Het ding werd plompverloren op transport gezet en we moesten er zelf maar achter komen wanneer dat zou plaatsvinden. Dus is er in de optiek van de leverancier niet op tijd betaald en dus werd de tub die al onderweg was weer terug naar NL gebonjourd. Juridisch heeft de man gelijk, maar de argumentatie rammelt een beetje. Nu vinden er allerlei vertragingspogingen plaats om maar 1000% zeker te stellen dat de btw niet betaald hoeft te worden. Een controle van een btw nummer kan gewoon via het net gebeuren, maar nee dat moet zijn boekhouder doen. Weer een paar dagen vertraging. Ondanks mijn telefoontjes en mailtjes is het volledige radiostilte. Het geld is allang overgemaakt, dus wat is zijn probleem vraag je je dan af. Je zou bijna denken dat Raalte in een hoek van de wereld ligt waar nog geen internet bestaat.
We overwegen dan ook om de bestelling maar te annuleren en het geld terug te vragen. Prima item voor ene programma als Radar, dachten we ook nog even aan. Zou ik er zelf een (op tijd) kunnen bouwen? Want meer dan een mooi glad afgewerkte betonnenbak hoeft het eigenlijk niet te zijn. Kan ik alsnog mijn Romeins bad bouwen. Dat lijkt me te gek. Met de hulp van de aannemer en iemand die hier op "stage" komt moet dat in enkele weken te doen zijn. Direct op de SF aansluiten zit er dan ook in. Dus eigenlijk zit ik er niet mee als die hottub afbesteld wordt. In mijn hoofd is het ontwerp al klaar, de hottub wordt dan gewoon een enorme warmtewisselaar.

Na het weekeinde moet er een knoop doorgehakt worden. Terugkrijgen van geld zal wel moeizaam gaan.
Voorlopig hebben we dit weekeinde een fullhouse met mensen die een fiets race gaan doen in Bains les Bains.  Moet nu nog twee kamers schoonmaken en de keuken aandweilen. An die Arbeit!

Geen opmerkingen: