15 juni 2013

Taallessen

Die goat hennig an. Zeggen ze wel eens in het Twents. Niet dat ik dat beheers maar op de een of andere manier is dat zinnetje blijven hangen. Esam krijgt Franse taalles, voornamelijk tijdens en na de maaltijden. Moet je nagaan, van n' Hollander die het ook niet eens perfect spreekt. Die grammatica lessen die ik voordat ik hierheen ging genomen heb, werpen nu hun vruchten af. Voor mij is het een mooie herhaling en voor Esam is het allemaal erg vreemd. Maar hij komt op gang. Laat hem nog steeds allerlei teksten van borden hardop lezen en verbeter hem waar nodig.

Huiswerk
Elke dag krijgt ie een werkwoord op om te leren vervoegen; eerst alleen maar eens de présent. Al moeilijk genoeg. Gisteravond op het internet gevonden wat de meest gebruikte of belangrijkste werkwoorden waren. Die staan nu in zijn programmaboekje. Van een paar A4-tjes is er een klein boekje gemaakt en dat is nu allemaal daarin opgeschreven. Geniaal al zeg ik het zelf. Heeft hij houvast aan dacht ik, weet wat er te leren valt en hopelijk over 6 weken lult ie me de oren van de kop af in verstaanbaar Frans.
Van ieder woord waarvan hij me de betekenis vraagt, geef ik hem een handvol voorbeeldzinnen. Die worden plichtmatig opgeschreven. Iets waarvan ik uit eigen ervaring weet dat dat geen zier helpt. Zo leer je een taal niet spreken. Je moet gewoon gaan babbelen, de woorden komen vanzelf wel. Naarmate de spreekvaardigheid toeneemt krijg je ook meer gevoel voor de opbouw van zinnen. Pik je een boel sleutelzinnetjes op. One-Liners noemt Fannie die. Al doende bouw je zo een behoorlijke basis woordenschat op. Hopelijk blijven die vervoegingen dan een beetje hangen.
's Avonds lezen we samen de Kleine Prins. Een kinderboekje zou je zeggen, maar dat is een klein beetje bedrieglijk. De taal is weliswaar niet al te moeilijk, er zitten geen tongbrekers of moeilijke zins-constructies in. Toch zitten daar diepere levenwijsheden in verborgen. Niet voor niets wereldberoemd geworden dat boekske. Ideaal om een volwassene de uitspraak een beetje bij te brengen zonder dat ie het idee krijgt voor debiel te worden gehouden. Tegelijkertijd verliest hij meteen ook een beetje zijn schroom om wat te zeggen in het Frans.
Aanpak
Hoe denk ik het aan te pakken iemand in zo'n korte tijd wat spreekvaardigheid bij te brengen? In de ochtend en gedurende de dag luchtig converseren over van alles en nog wat. Uitleggen wat ie niet begrijpt, soms in het Engels. Boodschappen moet hij bestellen of zoeken, praten met mensen aan de deur, kortom elke gelegenheid tot kletsen. Dat hielp mij ook behoorlijk in rap tempo een woordenschat op te bouwen. Rondom elke maaltijd ff het werkwoord van de dag oefenen, eigenlijk bij elke gelegenheid. Dan na het diner laat ik hem iets over zich zelf vertellen, zijn werk, zijn familie: iets wat hem vertrouwd is. Dan mag hij het werkwoord van de dag uitschrijven in het boekje.
Nóg kan hij de link met het werkwoord voor vandaag: "avoir" (hebben) met de vervoegingen in de tekst niet leggen, hoewel ik hem er voortdurend op wijs, hij blijft een beetje wazig kijken. Het is slechts zijn tweede dag. Morgen maar eens een videootje maken als hij een stukje uit de Kleine Prins leest, en dat elke week. Krijgt ie vast moed van als hij het verschil hoort. En morgen mag hij ook de vervoegingen in de tekst van het boekje opzoeken.
Zei Esam ook nog: "Je pushed me behoorlijk".
Zeg ik: "Wat wil je, over 6 weken jezelf een beetje verstaanbaar kunnen maken of het zo laten".
Zegt hij weer: "Mezelf verstaanbaar kunnen maken"

Hoeveel van dit alles blijft hangen is de vraag, tot nu toe gaat het redelijk. En, ik ben natuurlijk geen prof.

Klussen
Ondertussen is ie overdag met allerlei klusjes bezig. Dat was de deal. Hij hier spreekvaardigheid opdoen, en voor de kost en inwoning mij helpen klussen. Zo kan ik me mooi concentreren op het B&B gebeuren en hij het lijstje met klussen afwerken. Dan hebben we er allebei voordeel van. Maar ja, wat zijn vriendin had over zijn kookkunsten blijkt nogal optimistisch te zijn geweest. Of maakt liefde blind? Had ik me nu juist op verheugd wat exotisch te gaan eten. Ook blijkt Esam geen vegetariër te zijn, maar moet het vlees aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat was een grote opluchting. Want 6 weken vegetarisch eten zou absoluut afzien zijn geweest. Afijn, het internet maar eens afstruinen naar recepten.

Slager
Vanmiddag maar eens op jacht gegaan naar de juiste slager. In St. Loup is er een Maroccaanse kruidenier dacht ik. Die maar eens vragen. Daar werd me verteld dat er in Luxeuil een halal slager was. Richting aanwijzingen gekregen en een kwartiertje later stonden we in een onooglijk slagerijtje dat de naam niet mag hebben. Opvallend was dat mijn neus niet de gangbare ontsmettingslucht rook die je anders in slagerijen ruikt. De temperatuur lag ook niet echt laag in de winkel. Maar het vlees zag er buitengewoon goed uit. Heel erg goed zelfs. Was die kip nu 3.50 de kilo? Een stuk schenkel voor de soep, 6 forse kippenpoten, en een kilo boeuf bourguignon. Dat was 21 euries. Niet echt duurder dan in de supermarkt. Daarna nog even groenten gehaald en thuis meteen het vlees verwerkt. Je vertrouwt het toch niet helemaal met de hygiëne hè. Vooroordelen denk ik. Moet Wim daar maar eens mee naartoe nemen, als vlees specialist.
Het eerste stukje smaakte dan ook prima. Eerlijk gezegd deed me het een beetje denken aan het vlees uit een ver verleden. Nog niet volgespoten met water of ingesmeerd met sulfiet. Nog ff de andere stukjes afwachten, wat kan mij het dan schelen waar het vandaan komt, toch?
Een nieuwe ontdekking.

Zugabe
Zo, de kat ligt naast me zich te wassen. Een beetje ongebruikelijk want die heeft zo zijn eigen plekjes om zich te vermaken. Wat is hier aan de hand! Na een onverwachte beweging speert ie hem weer naar zijn eigen plek.
De lucht kleurt zich sinds tijden weer eens prachtig, en de avond koelte stroomt de kamer in. Wat een weer!

dramatische zonsondergang
De badtemperatuur is geweldig, 2 x zwemmen op een dag is een echte luxe. Goed voor de stramme leden. Eindelijk, eindelijk zomer.
Hieronder de nieuwste versie van het SolarFarm schakelpaneel V3.2. Nu gecomputeriseerd. Die blauwe dingen zijn elektrische kleppen verbonden via relais aan de Raspberry PI computer, links boven in de foto. Deze fabriek kun je dus nu vanuit je leesstoel aansturen. In de toekomst met je smartphone, wellicht via het internet ook nog. Nou ja, een beetje hobby-en mag toch wel! Niet alles hoeft hier een utiliteit profiel te hebben.

SolarPanel V3.2
Over een paar dagen moeten nieuwe onderdelen van Conrad komen. Conrad is een webwinkel in elektronica. Met dat spul kan ook de badpomp mooi gesynchroniseerd worden met de solarpomp. Dat Conrad gebeuren is een apart verhaal. Daarover later maar eens in geuren en kleuren vertellen.


Geen opmerkingen: