17 mei 2011

ZonneBoiler 3

Vandaag eerst maar een beetje nijverheid voordat we gingen kleien. Als de Badmuts alsnog onverhoopt zou komen opdraven waren wij tenminste klaar. Dus de warmte wisselaar in elkaar geknutseld: warmwaterslang en tuindraad :=) Ik zei toch dat we de zaak low tech zouden houden?

foto WvdM

Noeste huisnijverheid toch? En Wim vond dit ook veel spannender dan een kant en klare boiler aan te sluiten, want dan weet je gewoon niet hoe het in elkaar zit allemaal, laat staan dat je zoiets zelf zou kunnen repareren. Met het geplastificeerd tuindraad oefende Wim en ik het oude mandenmakers beroep eventjes uit. Het betere vlechtwerk. En 50 meter waterleiding verder konden we de twee spiralen in de boiler laten zaken, paste precies allemaal.

Langzaam groeit de installatie van laboratorium- naar een produktie opstelling.

De afregeling van de pompsnelheid lijkt nu bijna goed. Temperatuur 70 graden in het vat. Het moet hoger kunnen. Dan zal er wel eerst een beetje geïsoleerd moeten gaan worden en wellicht nog wat fijn tuning. Is de zaak eenmaal definitief aangesloten dan kan de 20 liter glycol erin. Enerzijds dient dat om het kookpunt te verhogen waarmee er dampvorming in de collectoren tegengegaan wordt. En in de winter dient het om het vriespunt te verlagen. Ook bij -20ºc  mag het systeem niet bevriezen. Wonderlijk goedje dat spul, het werkt twee kanten op..

Onder de spiraal zie je nog net de leidingen uit de grond komen die naar het atelier lopen. Daar koppelen we dan rechtstreeks een laagtemperatuur radiator aan, met 30ºC moet dat de ruimte prima op temperatuur houden.

Geen opmerkingen: