19 juni 2010

Mooiste gebouw

Voor de architecten en afficionados onder ons: kies het mooiste gebouw van parijs
Als dat net zo gaat als de nationale discussie over wat frankrijk nu frankrijk maakt komen we er nog vanaf met een stoeptegelwasautomaat. Of voortaan moeten alle openbare gebouwen voorzien zijn van een koperen naamplaat. Verzin maar iets belangrijks.
Kijk je bij de categorie woonhuizen dan zie je eigenlijk uitsluitend blokkendozen. Ik kan het niet eens avant garde noemen.

Het lijken wel een soort van uitelkaar getrokken op elkaar gestapelde luciferdoosjes die als woonhuis zijn gevormd. En kijk je nog nauwkeuriger dan kan bij mij niet de indruk weggenomen worden dat sommige plaatjes van huizen slechts op de tekenplank van een architect bestaan.

Waar zijn die historische gebouwen, de classieke woonhuizen met die prachtige statige hekken ervoor. Of waar zijn die jugendstil portalen en facades wat het slenteren door bepaalde buurten van Parijs zo'n aangenaam tijddoodslaanmoment doet zijn?


OK jugendstil doet soms erg barok aan, niet iedereen zijn ding. Of wat denk je van voor je huisje zo'n toeganspoort?

OK het ijzerwerk is een vloek, dat zal ook wel niet origineel zijn. En ff zandstralen doet wonderen. Het is beslist niet iedereen's smaak, Juist daarom. Als je een verkiezing van het mooiste huis doet, kan je volgens mij er niet omheen je keuze palet zo breed mogelijk te maken.
Voor de publieke gebouwen is ook al zo'n beperkte keuze gemaakt. Tsja over voorkoken van een verkiezing gesproken. Zullen wel weer wat doorgedraaide commissieleden die hun presentiegeld in de zak vullen achter zitten. Ach ja het is toch wel mooi dat er tussen de volkeren op de wereld eigenlijk niet zoveel verschillen zitten. Overal ter wereld vind je de zelfde soort zakkenvullers. Nescio noemde ze uitvreters in zijn boekje "Titaantjes" - zeer het lezen waard.
Gaat zo'n blokkendoos da'lijk de geschiedenis in als: "dit vonden de mensen in de 21e eeuw mooi!" Huh, wij? Of die doorgedraaide...

Geen opmerkingen: