8 juni 2010

Frans

Komt een meeltje met he Nep fransoos hoe gaat ie?

Dan wordt je meteen ff teruggeworpen op de realiteit. Want natuurlijk ben je een neppert, spreek je de taal nauwelijks en veroorzaak je daardoor soms misverstanden. Jawel het verstaan gaat steeds beter en er ontgaat me niet al te veel meer, af en toe woorden die met geen mogelijkheid thuis te brengen zijn, maar we gaan vooruit.

Deze Nepfransooz begint zowaar zelfs de franse grapjes te begrijpen, natuurlijk niet de fijnzinnigheden nog, maar in het algemeen zit het nu wel in deze brein. En als ik niet te moe ben komt het frans redelijk uit mijn mond, althans de fransjes denken mij te verstaan [=)
Gisteren hoorde ik de buurman, die hier al 12 jaar woont, op zijn frans communiceren en dan zinkt je de moed toch een beetje in de schoenen. Na 12 jaar komt je het frans blijkbaar nog steeds met een zwaar accent uit je mond. Frans op zijn plat Amsterdams, moet dat van mezelf toch eens opnemen tijdens mijn brabbelsessies. Maar dat frans ga ik nooit onder de knie krijgen dus. Nouja als je maar over kunt brengen wat je wilt van ze dan is het al goed denk ik dan maar weer.
Ondertussen wordt er nog steeds op het frans gestudeerd via Francaisfacile  een van de meest beroerd opgezette sites die ik ooit gezien heb maar je leert wel veel van de franse taal. Via TV5 is er ook zo'n soort cursus. En 'k mag toch een biet zijn als er over 10 jaar niet veel beter frans gesproken wordt dan de meeste nederlanders hier, een uitdaging. Ach gewoon volhouden, en dit soort studeren houdt je geest ook nog een beetje lenig. Alleen dat accent hè? Na drie lettergrepen, wat zeg ik, na een enkele, val je al door de mand als buutenlaander. Zal ook wel goed komen. Als je de 5 lettergrepen haalt is dat al een behoorlijke vooruitgang. Al met al veel te lichtvaardig over gedacht die taal, of zou dit te zwaar opgenomen worden door mij. Maar als je dan de subtiliteiten hoort waarmee de fransjes elkaar voor rotte vis uitmaken dan heb je nog een lange weg te gaan. Zo langs je neus een opmerking kunnen maken: "ik zou liegen als ik ja zei" zou er bij mij veel te gestudeerd uit komen. En dan is het effect weg. Dit soort dingen moeten als een dieptebom werken, zoiets van je gooit het in de groep en ontploft op een onverwacht moment. De fransjes zijn ook een meester in het pareren van dergelijke venijnige subtiliteiten. Nu zijn het nog subtiliteiten die ik pas na een minuut nadenken doorheb. Maar luisteren naar die schermutselingen is een genot. Tuurlijk, er is nog een lange weg te gaan. Maar ooit, ooit eens maak ik ze ook voor rotte vis uit, waarvoor ze me dan nog gaan bedanken ook, zo mooi gezegd.

Geen opmerkingen: