Dan komen er maar twee merken voor in aanmerking: husqvarna en stihl. En ja die zaagjes zijn duur: +600 euries. in september zijn er meestal wel aanbiedingen, dus wacht maar een paar weken en dan loop je vanzelf tegen een gunstig geprijst zaagje aan. OK is ook weer duidelijk.
Naar binnenlopend, "biertje!" liet ik hem ook de gereed gekomen kamer zien. Quel boulot! riep hij uit. Wat een werk is er gedaan. En ja er is vreselijk veel werk verzet de laatste maand.
Die week hadden we ook gasten in onze eerste kamer. Een vriendin uit mijn studietijd, wat vliegt die tijd! En haar reismaatje. Dat was bere gezellig om weer eens voluit bij te kunnen kletsen. Ook een paar waardevolle tips gekregen.
En al was het oorspronkelijk niet de bedoeling de hele week voor ze te koken, was toch erg leuk om te doen. Zo'n stoofschotel met een stuk varkensvlees in abrikozen is wel errug lekker. Zie hieronder het recept. En vraag me niet waar ik het vandaan heb want dat weet ik zelf niet eens.
Recept voor stoofschotel
Is voor 4 personen
- Men neme een stuk varkensbout - op het bot - ongeveer 250 gram per persoon (er gaat toch zeker de helft vanaf tijdens het koken - zoals vet en water- en het bot niet te vergeten)
- 4 rijpe abrikozen - ze moeten een beetje geuren - de kleine soort is lekkerder
- een grote ui
- 3 flinke teentjes knoflook
- peper / zout naar smaak
- 2 bouillon blokjes
- een handje verse basilicum
- paar blaadjes verse silantro
- een stukje banketbakkers chocola (zeg maar 30gr)
- vier wortels (waspeen)
- 6 middelgrote aardappelen
- groot glas rode port
- 2 kruidnagels
- stokbrood
- allesbinder
voorbereiding:
- schil wortels en aardappelen
- pel de uien en knoflook en snij die in plakjes
- snij de wortels in ongeveer 4 cm stukjes
- snij de kruiden fijn
- snij de pitten uit de abrikozen (halveren en de pitten lichten)
- breek de chocola in stukken
- ontdoe eventueel het vlees van overtollig vet (ik laat het zitten is veeeel lekkerder)
- Bestrooi vlees (droogmaken) met zout en peper
Bereiding
- Braad het vlees eerst goed aan in boter en olijfolie op hoog vuur
- draai het vuur op half (halve sterkte)
- doe dan de uien en knoflook er bij, nog even laten doorbakken totdat de uien glazig zijn
- draai het vuur laag
- blus het verhaal door er een half glas port bij te doen, goed roeren
- drink de rest van de rode port op
- doe nu de kruiden erbij, en laat die eventjes meesudderen
- doe de rest van de ingredienten erbij (wortels, choco etc etc)
- vul aan met lauw water totdat alles onder staat
- breng weer even aan de kook en draai daarna het vuur tot een kwart,
- het geheel moet net een klein beetje blijven borrelen
- kijk om het half uur en roer een beetje, het mag natuurlijk niet droog koken
- na een uur of drie kontroleer of het vlees gaar is en draai het vuur daarna op een warmhoud stand. Het vlees is gaar als het makkelijk van het bot komt.
- Net voor het serveren de saus iets binden met allesbinder
- Serveren met stokbrood ( desnoods even op-piepen in de oven voor een knapperige korst)
EETSMAKELIJK
opmerking: kan ook met kip maar verminder dan de kooktijd en ingredienten naar verhouding.
opmerking: lekkerder is om de schotel in de morgen te maken te laten afkoelen en een uur voor het eten weer op te warmen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten