9 juli 2008

circulation alternee

De fransen hebben en aantal dingen goed aangepakt. Een ervan is de "Dechetterie" (deesjetterie) een soort millieustraat maar dan zonder extra kosten. Je kunt daar letterlijk alles kwijt wat je in de weg zit, aan afval dan. De plek wordt uiteraard bemensd, en je krijgt hulp bij wat je waar in moet mieteren. Erg aardige vent, maar onverstaanbaar in dat platte frans.

Op weg erheen kwam ik vandaag een merkwaardige situatie tegen.Eerst een bord met "circulation alternee" soort van gewijzigde verkeerssituatie en dan een stoplicht. Meestal zijn er dan mensen aan het werk, iets met de weg aan het klooien. Dat was ook nu het geval. Dus ik stop, wacht weer tot de handel oranje gaat knipperen en trek dan op. Kom ik voorbij het stoplicht voor de tegenliggers, maar niets te bespeuren. Ah toch, honderd meter verder op. Daar geen stoplichten, merkwaardig, een beetje laverend door de teer machine en de straatwals knar ik naar de dechetterie. Kom ik terug, weer geen stoplichten, wel die van een paarhonderd meter verderop. Weer zigzaggen en toen viel het kwartje. Natuurlijk, niemand had opdracht gegeven/gekregen om de handel te verplaatsen. Bij navraag bleek dat daar weer speciale mannetjes voor zijn, voor het verplaatsen van die dingen. Iets gecompliceerds met vakbonden, regelgeving en een heel verhaal dat dat toch allemaal maar goed geregeld was. Dat de weggebruiker daar totaal confuus van wordt is blijkbaar van ondergeschikt belang. En dat de werkzaamheden voorbij de stoplichten zone lagen interesseerde blijkbaar niemand.

Deze is ook leuk, van afgelopen zaterdag.

Echt weer zo'n staaltje van de vergane communistische glorie (nog niet zo lang gelden werkte bijna 50% van de beroepsbevolking direct of indirect voor de overheid). Kom ik bij Brico Depot, een soort mega Gamma, en wil een bepaalde hangend WC setje hebben. Dan liggen daar wel de stortbak en de montagekit, maar de pot zelf ontbreekt. Ikke vragen waar is die pot? Wordt een stortvloed van argumenten, verboden en redenen over me uitgestort waarom ik die stortbak niet mag meenemen en daar een andere pot bij zoeken. Men was natuurlijk verbijsterd waarom die gekke hollander vroeg of dat kon. Nee dat kon NIET. De `kit' wordt samen met de bijbehorende pot verkocht en kan niet los verkocht worden!
Dat zou toch niet bestaan! Dacht ik. En dan een beetje onbeschoft tegen me doen ook nog! Nee die werd alleen als set verkocht, net zoals die setjes die er naastliggen, het was dat of niets.
Het boekje "Merde!" (alles wat je op school niet geleerd werd over de Franse taal...) kwam hier weer uitstekend van pas. Zij grof ik dus ook. Met gepaste bewoordingen zei ik dat dit inbeciel was en dat ze niet de emmerdeur (schijtlijster) tegen me uit moesten hangen en dat ze niet "peter plus haut que son cul" (een scheet laten boven je nek uit = verwaand) moesten doen. Ik heb zelden iemand zo verbaasd zien kijken. Om ons heen werd dan ook stevig gegrinnikt. Ik dus naar de klantendienst. Waarom setjes inkompleet in de stelling lagen? Tja dat wist men niet, en wanneer die wel kwamen ook niet, en bestellen? Nee hoor daar deden ze niet aan. Waarom deed me dit toch voortdurend aan het oostblok voor de liberatie denken? Daar kwamen ook eerst een lading linker schoenen en maanden later de bijpassende rechterschoen, als ze al kwamen. En ook toen was het personeel nauwelijks geinteresseerd. Wis en waarachtig de naweeen van een kommunistisch systeem, hier in la douce France notabene. Merde!

Geen opmerkingen: