15 juli 2008

14 juli

Lokaal werd de 14e juli gevierd als een soort 30 april, maar dan zonder rommelmarkt. Dat is een ander verschijnsel of verhaal. In de ochtend verzamelden zich een gropeje republikeinen voor de traditionele handelingen, nabij het stadhuis. Nou ja stadkantoortje dat bovenop een soort wasplaats gebouwd is. Dat is een typisch lokaal verschijnsel, duidzenden bronnen zijn er in deze streek. Op ieders terrein is er wel eentje te vinden ook bij ons. Maar we bromden daar gehaast aan voorbij om voer in te slaan.

stadskantoor maillroncourt
zie http://www.belles-sources.com/communes.php?num=13


In de middag onze tuinset in de lak gezet en traditioneel een wijntje en pateetje op ons balkonnentje. De pasta Carbonara was ff niet te pruimen met die merkwaardige verse spinasie. Maar goed in de avond wilde Fannie een rondje door het dorp doen, tja wat was er eigenlijk te zien dan he? Een rondje dorp resulteerde in de naweeen van een dorpsfeest, in de avond. Daar zat waarempel onze buurman te zwaaien dat we erbij moesten komen zitten. Afijn een hoop dronkemansgepraat aangehoord van de tafelgenoten. En of we mee wilden naar het vuurwerk. Goh leuk voor Fannie dacht ik. Ff omkleden want het kan fris worden en hoppa, wij een rondje mogelijke vuurwerk plekken afknarren. We kwamen aan precies op de seconde dat het vuurwerk begon, veel is er niet te doen in die streek dus het was weer volgepakt met mensen. Het vuurwerk in Luxeuil les Bains was wel heel imposant. Het eerste vuurwek dat we meemaakten met begeleidende muziek. De knallen van de laatste scene, als je dat zo mag noemen werd door ruggegraatvibrerend, oorverdovend harde muziek van Orff overstemd. Erg dramatisch, dat wel. Je hoorde de knallen niet maar de muziek des te beter ;=) Veel bijzondere effecten.

Thuis de buren ff rond laten kjiken naar onze vorderingen met de verbouwing, een boel werk was het veel gehoorde kommentaar.

Bij het opruimen ging Fannie nog onderuit ook, de treetjes gaan namelijk direct na de deur opening naar beneden en daar moet je verdacht op zijn als je de deur wilt dichtdoen want die zwaait namelijk naar buiten open, en dus stap je in het luchtledige als je dient de deurkruk even vast te pakken, linke soep dus. maar ook dat staat op het lijste van verbeteringen.

Geen opmerkingen: