25 januari 2010

Stofhappen

Dit weekend zou ik de muur zorgvuldig afrossen met een stofzuiger. Nou ik weet niet wat voor soort stofzuiger je er voor nodig zou hebben maar niet zo eentje die we hier hebben, die doet dus helemaal niks. En dat is nog wel een werkplaats, alles zuigert!
Vanochtend ontdekten de heren dat ook met hun zuigding. Een aspirateur noemen ze een stofzuiger in LDF,  komt van aspirer, letterlijk betekent dat inademen. Er zijn nog wel wat meer afleidingen maar goed. Vaak benoemen de fransjes de letterlijke functie van een apparaat om het te duiden. Je weet wel "springende zaag" - scie sauteuse (decouperzaag), "verpulveraar" - pulverisateur (verstuiver). En dat getuigd niet van veel fantasie, of misschien is het sympatieker om te zeggen durf om creatief met de taal te spelen. Maar mijn mening hierover is genoegzaam bekend, je weet wel franse handleidingen zijn nogal wollig.
Afijn, ook hun aspirateur leverde niet echt het gewenste resultaat op. Tsja en toen moesten we een knoop doorhakken. Dan toch maar zandstralen, drongen ze gedrieen aan. En ik vertelde wat er dan ging komen, een heel huis met een dikke vette mist binnenskamers. Nee dank je. En ook nog weer eens de extra kosten, dubbel dank je. Maar natuurlijk ga je uiteindelijk om. De argumenten waren sterk, stenen schoon, voegsel zit beter vast, en het is mooier gevoegd - lekker ouderwetse dikke voegen. Gisteren speelde ik eigenlijk met dezelfde soort argumenten, als ik eerlijk ben. Zonder het goed afnemen van de muur valt het resultaat hoogstwaarschijnlijk erg tegen en blijft het een stofzooi. Zou zonde van al die inspanning en de pecunia worden - zijn. Dus na ampel beraad een zandstralert rukt aan. En jawel hoor, hoe goed je de deuren ook hebt afgeplakt het ultrafijne stof kruipt door alles heen. Mijn schoonmakerij van deze ochtend werd dus weer totaal, helemaal, absoluut, teniet gedaan. In de corridoor was het dikke mist. In de lobby viel het eigenlijk wel mee. Vanavond een hel dun laagje op de eettafels, maar niet zo dik als in de gang. Laat te raden wat de kamers hebben gekregen. Maar goed, morgenochtend werken ze het af en dan kan het grote voegwerk beginnen. En deze jongeman kan dan weer gaan poetsen. Niet mijn favoriete hobby maar daar is nu eenmaal voor gekozen, dus niet jammeren Cornelis.

Naar buiten lopend om een frisse neus te halen kwam een van mannen op me af. Verrassing: de stenen zijn middelgrijs in plaats van zandkleurig. We keken elkaar aan zo van: "wat zeg je me nou?!" Beiden vroegen we ons af wat dat gaat doen met de zandsteenkleurige voegspecie. Balen, eerst morgen maar eens een proef stukkie en dan een beslissing nemen. Wit / Creme zou in alle gevallen beter zijn geweest volgens mij. Maar ja ik ben daar geen deskundige in. Vraag me af wat dat met de lichtval gaat doen. Misschien wordt het er warmer van, of juist niet. Rustiger? Balen, die onzekerheid. In ieder geval heb ik dan mijn gewenste contrast tussen specie en stenen. Elk nadeel hep zijn voordeel volgens de profeet.

INTERNET
Fannie is weer veilig geland in NL, geen complicaties bij de vlucht. Kwam ze in Dubai wel een onbeveiligd Wifi netwerkje op de luchthaven tegen. En waarschuwingen daarvoor. Wat dat wil zeggen vroeg ze, onbeveiligd. Nou dat het afluisteren en dus "fishing" dan wel erg makkelijk wordt gemaakt. Bij het verzenden van je password over het net kan dan iedereen die daarvoor de software van het internet plukt meegenieten. Heb ook maar geen mail gedaan zij ze. Goed getraind he, die dame. Was iedereen maar zo voorzichtig.
Echt het is simpel: bij twijfel niet doen. Als je niet zeker van je zaak bent, gewoon niet doen. Weet je niet wat het doet, nee ook niet nieuwschierig zijn, niet doen. Want daar rekenen de vallenzetters juist op. Het is omverwerpend hoeveel mensen gewoon blind op buttons of email aanhangsels klikken zonder dat ze beseffen dat daarmee een veiligheidsbreuk ontstaat. Of, vraag ik me af, is het gewoon gemakzucht?


ZWEMBAD 2
Gisteren ook met Fannie over de kosten van het zwembad gehad. Schrik! Met alles erop en eraan, zo uit de verschillende katalogi. En zonder shortcuts. Komt het totaal op een debiele prijs die we geen van beiden willen betalen. Dus moeten we driftig op zoek naar goedkopere en of alternatieven. En alternatieven of lagere prijzen werden snel gevonden. Nog steeds zitten we een kleine 4K boven de prijs die we voor ons zwembad in het hoofd hebben. Dat wordt creatief doen, en water bij de wijn. Uiteraard.

Geen opmerkingen: