24 januari 2010

Fase1

En dan nadert Fase 1 van dit project bijna zijn einde, nog een douche en penderie te gaan.

Deze week met een mannetje van Scheffer de muur afgebikt van ons nieuwe apartement.


Op deze foto zie je duidelijk de laag leem nog zitten.

Zo'n 50 vierkante meter en tien kruiwagens leem van de muur en uit de voegen, hop is die klus ook weer geklaard. Met zijn tweeen deden we daar toch ff drie volle dagen over. Een continue reutelende compressor, een snerpende pneumatische hamer, en een houweel die alsmaar kleng kleng deed, een kolere kabaal dus. Maar goed dat er oorschelpen bestaan die dat behoorlijk afblokten. We zagen eruit als marsmannetjes die als een paar stof trollen over de stelling langs de muur kropen.

klaar, de eerste 5 strekkende meters
 
De stofwolken walmden om ons heen. Gelukkig had ik een doos stofmaskers gekocht. Maar zelfs met een masker op werd het ademen na een tijdje een beetje moeilijk. Af en toe een moest er een beetje olie in de pneumatische hamer, dat deed wonderen voor het beitelen. Je hoorde dat het ding dan een metalig geluid begon maken en de beitelkracht voelde je afnemen. Opvallend wat een paar oliedruppeltjes dan doen.
PANIEK
Een keer brak er paniek uit, zo van "ik ruik een brandlucht, de compressor, olie!" Mijn reaktie was: huh, geen olievul ding gezien, nooit niet. Maar een ontploffende compressor, daar wil je niet bij in de buurt zijn, echt niet. Stijf geworden van het lang in een positie staan voor het afbikken, kreunde ik naar beneden, zette het apparaat uit en begon het geval nog maar eens goed te bestuderen. Meestal zie je dan wel een doppie of klep zitten waar je van die olie in kunt peuren. Niets te zien, en eigenlijk had ik er ook niet erg veel trek van alles er vanaf te moeten schroeven om te kijken of dat onder die beschermkap zou zitten. Nou ja en handleidingen zijn eigenlijk voor randdebielen. Daar heb ik nu eenmaal niets mee, een uit het Chinees vertaalde handleiding blijft Chinees, nietwaar? Tot mijn oog op een etiket aan de buitenkant van de kap viel: "sans l'huile" (zonder olie). een miliseconde later werd de startknop weer ingeklopt en hoppa draaien maar. Opluchting ook.

cement weggehakt
KLEI SPUL
En als je nu denkt dat dat klei spul er makkelijk afging, nou neuh. Nog vreemder was dat het spul naar boven toe (4.5 meter) steeds harder werd, en op sommige plekken had een vorige bricoleur de dimanche (prutser) puur cement tegen de muur gekwakt. Dan moest je grof geweld gebruiken en de 1500 watt beukhamer er op zetten, en dan nog leek het alsof er niet doorheen te komen viel. Sommige zaken zijn hier op de eeuwigheid gemaakt, maar waar een wil is is een weg en dan beuk je achterlangs een weggetje door die zooi heen, zo pelde je als het ware het cement eraf.
Als ik dat allemaal alleen had moeten doen zou ik denk ik wel twee weken bezig zijn geweest. Zou op zich geen echt probleem zijn geweest ware het niet dat de keuken volgende week geplaatst moet worden. En deze week ook de ramen voor het gasten apartement geplaatst zouden worden. Zo viel alles even te snel samen door verschuivingen in planningen en levertijdstippen die naar elkaar toe schoven.

KEUKEN
Lig je lekker vanuit de gloeiend hete douche ff van de weldaad te genieten luisterend naar een youtube muziek flim, snerpt opeens die telefoon. Daar schrik je wel van dan. Schermpje loeren, geen secret of onderdrukt nummer, maar een 06. Die neem ik dan maar aan. Klinkt het behoorlijk geborneerd, morgenochtend om negen uur leveren wij de keuken aan. Zo van "en durf daar maar eens wat tegen te zeggen". Het duiveltje in me wordt dan meteen heel wakker, en begint pesterig te vragen om negen uur precies? Ja zo tegen negenen aan. OK zeg ik maar dan wel om 9 uur want ik moet ook nog boodschappen doen en zo.
En niet te geloven de volgende morgen precies om 9 uur reed er een vrachtwagentje voor. Bestaan er toch nog wonderen in la douce France!
En weer een zak met geld down the drain, in LDF gaat het ook meestal boter bij de vis. Gezien het betaalgedrag en gezeik achteraf met de gemiddelde fransjes is dit een van de betere oplossingen. En geloof het of niet maar het werkt. Dat wordt ondersteund door het overigens falende banksysteem, maar dat terzijde. Er bestaan namelijk nog cheques. Shit het chequeboekje! Jachterig ga je dan op zoek naar het ding, waar laat ik dat toch telkens denk je dan. Gevonden. Merkwaardig genoeg, bij het uitschrijven van een cheque, voelt het voor mij iedere keer weer aan als een ritueel uit de jaren 70. Altijd wordt je door de tegenpartij scherp in de gaten gehouden of alles er wel juist op komt te staan en 2009 moet echt wel 2010 zijn, klinkt het dan. Moet ook altijd goed nadenken over bedragen waar 80 en 70 enzo inzitten, het klinkt als 4x20 (quatre vingt) of 60 en 10 (soixante dix = 70). De aantal keren dat ik me hierin verpielde heeft de bank denk ik wel een extra chequebookje gekost ;=) \
Afijn een krabbel eronder, omvouwen en afscheuren, en met een nonchalant gebaar biedt je de tegenpartij de cheque dan aan die met een net zo nonchalant gebaar deze accepteert. Zo gaat dat.
Over cheques en de cultuur daaromheen kan ik een heel verhaal vertellen, maar dat doe ik wel een ander keertje, of ook niet. Volstaan doe ik ermee dat het een achterlijk systeem is, overgevoelig voor fraude.



plek waar de nieuwe keuken moet komen

Maandag wordt de muur weer gevoegd, dinsdag kan ik dan tekeer gaan voor de schoorsteen ombouw, de stekkerdozen en de afvoer.

En zo vullen zich hier de dagen.

GASTEN APARTEMENT
Projectmatig gezien hoort het gasten apartement (begane grond) niet tot fase 1, maar we hebben gemeend dit naar voren te moeten trekken om het verhuur assortiment te vergroten.

oude deur

nieuwe deur geplaatst

 

oude situatie raam

 
veredelde sloopwerk raam

Status: de oude stalvloer is er al half uit, de ramen zijn uitgebroken, de deur is geplaatst (wachtende op de twee ramen), en een onwerpschets is gemaakt.
Nu de calculatie nog. De planning is om in februari de vloer helemaaI klaar te hebben. En er is een steeds sterkere neiging om dat van beton te doen. Vereist wel meer voorbereiding maar dan heb je snel een stabiele werkvloer.
Bij een vloer van 15-20 cm dik beton van 4.5 x 13.5 meter is dat zo'n beetje 12 kuub. Eens kijken wat men daarvoor durft te vragen.
En volgens mij is dat goedkoper dan een vloer met vloerbalken en vloerdelen. Ook al is een houtenvloer wel mooier maar is heel veel meer werk. Hoewel dat effect kan ook met een soort of parket op de betonnen vloer bereikt worden. Parket is niet zo duur hier, maar ja een prettige aanbieding voor bijna 60 vierkante metertjes ligt ook niet zo voor het oprapen.

Geen opmerkingen: