19 juli 2009

Krant

Op de langste dag van het jaar is de opening verricht door de bourmaitre van het dorp zelf. Errug gezellig en toch een beetje officieel allemaal, buurtjes erbij, een paar notabelen enzo. Allemaal geweldig.
Komt de buurman een paar dagen geleden met een artikel uit de krant aangestiefelt. Glimmend van genoegen roept hij: "Monsieur Robat u staat in de krant." En met gepaste blijdschap ontvang ik een pagina waar de burgemeester, Fannie en ik bij het vers in de grond geplantte bord te kijk staan. Natuurlijk met ongepaste trots meteen de handel via internet naar velen gestuurd waar ik zo het email adres van uit het hoofd kende. Voor alle anderen, hier nog een keer.
En op veler verzoek dan ook maar ff de vertaling erbij. Oh en de geplaatste foto is weer van onze hoffotograaf Wim.

titel:Een pottenbakkersatelier staat ook ter beschikking.

Cornelis Robat en diens vrouw hebben een (dorps)boederij gekocht op 15 rue Fontenois in Mailleroncourt Saint Pancras, waarin zij, met veel smaak, vier gastenkamers hebben gecreeerd, met alle comfort (douche, WC in elke kamer). Een pottenbakkersatelier staat ter beschikking van de liefhebbers die er hun creativiteit kunnen uiten. (stage lopen? dacht het niet (ed.)). een groot terras, gericht naar het land en de bossen, staat ter beschikking van de gasten om te genieten van de charme van deze mooie regio.
Een verdere aanwinst voor de sector (tourisme ed.) om de touristen aan te trekken maar ook de Haute Saonois (mensen uit deze streek ed.) op zoek naar rust.

Juist ja, erg poetisch dat wel, en op details klopt het niet helemaal maar dat zal wel aan mijn kromme frans gelegen hebben. Want we hebben het over een inloop atelier waar gasten gebruik van kunnen maken, les in pottenbakken geven is eigenlijk niet de bedoeling. Effe bijschakelen voor de keuze van klei of zo, en een tip of hint all right, maar verder ga ik uit van iemands eigen creativiteit. Het is puur recreatief bedoeld. Maar iemand die meer serieus aan de gang wil gaan, maar natuurlijk! Alles staat er voor om gebruikt te worden.

En mensen die wat langer willen blijven om te pottenbakken of anderszins creatief te zijn, beeldhouwen kan namelijk ook, kunnen hun voordeel doen met ons week of langweekeinde arrangement. Bij voldoende materiaal stoken we namelijk aan het eind van de week of in het weekeinde een kuilvuur. Spannend zo'n metershoge vlam die uit de stapel komt. Dan met plaggen wordt bedekt, en gedurende de nacht de potten bakt. Zo spannend om de volgende dag je werkstukken uit de gloeiende as te hengelen met een begeleidend oh en ah, of een teleurstellend gemompel van de toekijkers als er iets gesneuveld is.

Geen opmerkingen: