25 juli 2009

1984

Af en toe lijd ik aan slapeloosheid en dan begint het brein weer daar te graven wat eigenlijk begraven zou moeten blijven.

Maar het onderwerp hieronder vind ik blijvend leuk, ok fascinerend.

Namelijk het voortdurend surveilleren van de burger die nergens van weet, of eigenlijk geen weet van heeft. Zalig zijn de onschuldigen van geest. Maar daar werden eerder de zwakken van geest mee bedoeld, toen, heel lang geleden.

OK goed, wat is nu je verhaal.

SURVEILLEREN
Tsja, je kunt nu wel zeggen "Ik wist't, ik wist't" maar berouw komt altijd na de zonde.

Jaren geleden heb ik na het schrijven van mijn serie over DataAnarchie in ons clubkrantje een aantal spreekbeurten gehouden op scholen. Speciaal over dit onderwerp, erg spectaculair was dat natuurlijk niet. En weinigen zullen het zich herinneren omdat zoiets als kombineren van vragenlijsten, en gegevens uit andere bronnen, gestolen of gekocht of verkregen, natuurlijk niet boeit. Helemaal niet in die tijd van meer dan een decennium terug.

Ik predikte: weet u dat alles wat u zegt, schrijft, en leest tegen u gebruikt wordt, is gebruikt, en zal worden gebruikt?

Een koele glimlach was meestal mijn deel. Op een paar uitzonderingen na stimuleerde mij dat om steeds heftiger voorbeelden te vinden van misbruik ueh, pardon: gebruik van voorhanden zijnde gegevens.

Natuurlijk was de overheid en de door hen betaalde diensten het doelwit van mijn nijver zoeken naar voorbeelden. De commercie doet uiteraard stevig aan het vergaren van info mee, en de cloak & daggar padvinders profiteren ook daar weer van. De eersten willen u alleen maar drijven tot maximale consumptie; een nieuw scheermesje verkopen, wat u eigenlijk niet wilt kopen, en omdat uw scheermesje het nog prima doet. De laatste willen u doen geloven dat hun opdrachtgever alles voor uw bestwil doet. Vertrouw ons maar, en gaat rustig slapen. Intussen schieten ze iedereen overhoop die hen in de weg staat, worden grote verdwijntrukken toegepast en drinken ze thee met mensen die ze beter rattengif hadden kunnen inschenken.

Van tijd tot tijd worden dingen die ik jaren geleden riep ook nog eens in de krant gezet, censuur FAIL.

Maar het onderstaande citaat weekt die oude DA-er in me los en kan ik het niet laten mijn lotgenoten hiervan deel te laten worden. Denk dan hier eens over na:

  • De belastingdienst heeft al jaren een speciale zoekmotor, genaamd Xenon, die marktplaats, speurders, eBay e.d. bijhoudt. dus een uitbreiding met persoonsgegevens zal er ook wel bijgebouwd zijn.
bron: telegraaf

Maar niet alleen die handelssites. Ook sites als facebook, hyves etc etc om u te betrappen op uw meer dan middelmatige levensstijl. Een strategie die morbide geesten in grauwe pakjes achter evenzo grauwe burootjes uit zitten te prakiseren omdat de hele dag uit het venster kijken al te veel opvalt.

En als zugabe:

  • klik HIER maar eens op en lees met geduld de eerste 30 regels door.
foto: wikipedia

Leuk he, de overheid zorgt goed voor onze gegevens, stel dat er iets engs gebeurd en onze gegevens zomaar zouden verdwijnen, een nachtmerrie!
Dat het hele jaar terrabytes richting de heksenjagers van Homeland security gaan over onze handel en wandel vindt iedereen blijkbaaar de normaalste zaak. Zo wordt het ons ook verkocht, en wie gelooft dit nu niet.

Maar vindt men het niet vreemd dat zelfs op provinciale lokale wegen massaal camera's verschijnen, aan masten op plaatsen waar je nooit kapotte dingen ziet. Bij bushokjes bijvoorbeeld, aan lichtmasten in the middle of nowhere. En je nergens meer een gebouw in kunt lopen zonder dat je weg ernaartoe al is vastgelegd? Tegen de misdaad? Die gasten krijgen toch taakstraffen, of een vermanend woord, en bij voorkeur een boete. Of gewoon een kopje thee, dus?

En is het niet merkwaardig dat overheden voorbereidingen treffen om je te verplichten programma's op je compu te installeren die hem voor de C&D padvinders wijd openzetten? In NL, B, en FR zijn de wetten al in voorbereiding. En D, UK en het hele alfabet zal niet anders zijn. Zogenaamd om je te kunnen traceren of je niet iets download waar ze van willen dat je er voor betaald... Guardian in een of andere spy film is nu al werkelijkheid geworden.

Werd deze hele poppenkast eerst aan de commies opgehangen dan nu het terrorisme en daarna? En wat kost dat allemaal niet. Wat leveren we daarvoor in: onderwijs, gezondheidszorg, bewegingsvrijheid...


Nou ja dat dwarrelde even in mijn brein rond na een slapeloze nacht.

Geen opmerkingen: