6 mei 2009

Bibliotheek

Afgelopen weekeinde ontdekten we een hele vette volgezogen teek in Bios (de kat) zijn vel zitten. Wat zien die dingen er smerig uit. (pic van gentle-grooming.nl) Tsja en hoe die handel eruit te trekken wetende dat als je iets van een teek laat zitten er een ontsteking van komt. Zoek eens op op het internet zei Fannie. Zo gezegd zo gedaan. Kom je meteen allerlei ingewikkelde dingen tegen die je moet kopen bij een drogisterij of zo. Maar in het wekeinde is zoiets niet open. Toch maar even verder gelezen en daar vond ik een lasso pen, een soort draadje in een stokje. Wat je wel eens bij katten en hondenvangers ziet, maar dan in het groot. Hier natuurlijk in het klein. Ik keek eens goed naar het ding en bedacht dat met een beetje gepriegel er ook zoiets gemaakt kon worden van een naald en een heel dun draadje of zo. Principe was hetzelfde: leg een lusje om de kop van het zuigding en trek het los. Maar ja die kop zat natuurlijk ingegraven in Bios zijn vel. Met het blote oog nauwelijks te zien. Fannie kwam met een nylondraadje aan, perfect! Een lassootje gemaakt om het beest heengeschoven en met de naald de draad zo diep mogelijk om de kop geschoven. Die voelde je dwars door de huid van Bios heen! Dan trek je voorzichtig aan en al doende met de naald de lasso naar beneden gedrukt. Op een gegeven moment zat alles vast en dan trekken! Nou dat werd dus flink trekken, met oplopende trekkracht want zo'n draadje is maar dun. De eerste keer knapte het ook maar met een dubbele platteknoop ging het daarna prima. Er zowaar het zuigding liet los! En nog kon je die kop nauwelijks zien. Wat een merkwaardig wezen. Het achterlijf was opgezwollen tot een grote wrat. Na intense bestudering werd het beestje dan toch maar geexecuteerd. Teveel risico om het weer los te laten, ook al is "slechts" 10% met die lyme of babesiosis bacterie besmet, het is gewoon te schadelijk.

Update: volgens Kennislink is de besmettingsgraad opgelopen to 50%!



BIBLIOTHEEK
Uit dit alles blijkt dat dat internet toch wel weer een gigantische bibliotheek is waar vrijwel alle kennis te halen valt. Ook al moet je soms langdurig en diep graven. Heb er wel eens meerdere maanden over gedaan om een bepaald detail ergens over te vinden. Onderweg bewandel je dan allerlei zijpaadjes, immers, je bent niet nieuwschierig maar wilt graag alles weten...

(pic van natuurkalender.nl)

Maar zo leerden Fannie en ik van de teek, de levenscyclus, dat het acht poten heeft in plaats van 6 zoals ieder zichzelf respecterend insect, de soorten besmetting en hoe zo'n beestje nu eigenlijk in elkaar zit. En hoe die besmetting zich uit. Zie pic (kennislink.nl)
Het is dus oppassen geblazen met Teken. Dat hebben we dan maar weer eens geleerd. Ook dat je met heel eenvoudige middelen zoiets kunt verwijderen. Niks niet 7 euro voor een tekentangetje of lassostokje. Gewoon 20cm draad en een naald, 10ct ?



Overigens over bibliotheek gesproken. 's Ochtends is mijn rondje kranten uit binnen en buitenland, en daar pik je wel eens fascinerende onderwerpen op. Zo stond er een bericht over de alchemist John Frederick Helvetius waarvan een totaal onbekend boek is opgedoken bij de Slechte. Zou daar iets van op het net te vinden zijn, denk je dan. En jawel hoor. Kijk maar eens HIER, een Gutenberg.org product van een van de Helvetius boeken. Het taalgebruik doet een beetje aan dat van Machiavelli denken maar die leefde anderhalf eeuwtje eerder. Merkwaardig hoe weinig in al die jaren is veranderd. Fascinerende denkbeelden had die man, wel heel herkenbaar als je de text leest. Maar om nu 4 paginas van de 60 in aanbevelingen en (zelf)aanprijzingen of kontkruipen vol te pennen is een beetje veel van het goede. En de rest van het verhaal doet ook een beetje slijmerig aan. Een slechte aanbeveling nietwaar? Maar toch is het lezen van die 60 pagina's een leerzaam verpozen. Alleen al om te zien hoe de mensen uit die tijd dachten over allerlei natuurlijke zaken en dingen die plaatsvinden, of andere zaken waar men zich over verbaasde (zoals in dit geval). Hilarisch is natuurlijk als je leest dat poeders van boomschors iets magisch blijken te zijn, een wonder middel... En toch, het verhaal over het gouden kalf, klinkt wel heel erg bekend in de oren.

Een glimlach om je mond zal je deel zijn tijdens het lezen.

Als je tegeljkertijd bedenkt dat mensen in die duistere tijden op de brandstapel konden komen in sommige landen, gewoon omdat je andere denkbeelden had. Dan wordt je weer een beetje triest. En kijk je eens omhoog naar de grauwe wolken die voorbijrazen, om te verzuchten hoe dwaas de mens kan zijn in diens bijgeloof. Neem nu eens de inquisitie, die over de wereld als een waannnige rondraast(e), in verschillende vormen (o.a. de heksenjacht) Die waanzin begon ergens in de 12e eeuw en liep door tot diep in de 19e eeuw. Kijk HIER voor meer details en FILMPJE. Is het verwonderlijk dat in de huidige tijd de inquisitie nog steeds in een bepaalde vorm bestaat? Sla de kranten er maar eens op na en dan lees je dat er nog steeds een soort religieuze politiemacht opereert in enkele landen, welke mensen standrechtelijk executeren. Ongelooflijk triest is dat. En het gaat allemaal puur om de Macht! Vijf eeuwen geleden had Machiavelli dit errug goed door: alles draait om de Macht. ALLES.

En zo vind je ontzettend veel interessante en natuurlijk onbeduidende dingen op het internet. OK, toegegeven, mijn nogal uitgebreide belangstelling loopt van alchemie, via tuinieren tot quantum computing naar tijdreizen (SF). Nou ja als je weet dat je brein geen limieten heeft is het een kwestie van laden toch?! En met veel vrije tijd in de avonden, geen TV en alleen het internet is het heerlijk ronddwalen of zeg maar ronddolen in de bibliotheek die internet heet.

Geen opmerkingen: