19 maart 2009

TRIEST en WELKOM

Ik heb twee trieste zaken vandaag. En eigenlijk stemmen ze allebei droevig.

De eerste stemt me heel droevig en de tweede laat mij verbijstert achter mijn toetsenbord kruipen.


TRIEST 1
Eigenlijk had ik de geboorte van lammeren willen aankondigen. Iets wat altijd blij maakt. Een lam heeft immers een gigantische aaibaarheids factor en is echt een teken van de lente, nieuwe hoop op lekker weer en verjongende natuur.
Het heeft niet zo mogen zijn. Maandag morgen zag ik dat een van de schapen zich afzonderde van de groep autonome maaimasjientjes. Een slecht teken wist ik en liep de wei in om te kijken wat Blauw (vanwege de blauwe markering op haar rug) mankeerde. Een op het oog niets te zien. Het stond gewoon op liep even rond en ging weer liggen. Een geoefend oog had gezien wat later in de avond bleek. De rest van de dag toch maar een oogje in het zeil gehouden en Blauw stond gewoon te maaien.
Na het werk werk zit ik, bij hebbelijk weer, altijd op het balkon van de ondergaande zonnestraling te genieten, pak de verrekijker en observeer de schapen. Zie ik bloed aan het achterste van Blauw. Shit da's niet goed denk ik. En ga Blauw op halen om naar de stal te drijven voor nader onderzoek. En van de mensen uit het dorp komt aangelopen en biedt zijn hulp aan. Blijkt dit ook nog degene te zijn die schaap deskundige is. Mazzel. Prompt stopt hij diens arm in het achterste van Blauw en ontdekt dat het heel erg mis is. Ik bel de veearts, we laden Blauw in en rijden voorzichtig naar Bains les Bains. De veearts stelt een stuitligging vast en begint aan het lam te trekken, maar er is geen redden meer aan zegt hij, ze zijn DOOD. En kijkt mij daarbij ietwat verwijtend aan. Zelf reageer ik verontwaardigd, omdat ik ze toch goed in de gaten heb gehouden. Maar de lammeren waren al meer dan twee dagen dood zei ie. Niks gemerkt? Er zaten er zelfs twee in! Oh fuck!
Ik zal jullie de details maar besparen maar het was geen frisse bedoeling de abortus die volgde. Wel jammer dat ik geen fotoapparaat bij me had want dit was een, zij het hard, leermoment. Die beelden vergeet ik nooit meer, shit. Het arme schaap stond te kreunen van de pijn. Maar na een half uur trekken en zeulen met het beest was alles eruit. Wat zijn die beesten taai!

Na afloop stopte de veearts drie tabletten antibiotica zo groot als een fors uit de kluiten gewassen hotelzeepje in het achterste van Blauw en gaf me een vijftal naalden, een injectie spuit en 200 ml met antibiotica mee. Twintig cc per keer inspuiten luidde het advies. Tsja ging ik weer veearts spelen. Blauw in een apart hok gezet en de eerste dosis gegeven. En verdomd ik krijg er handigheid in het schaap op zijn kont te zetten. Na elke injectie maar iets melk af getapt want die uier staat op springen.

Toch was ik die avond helemaal kapot en de stank van rottend vlees blijft in je neus hangen. Je brein doet rare dingen.
Rationeel weet je dat uiteindelijk elk schaap een keer in de kookpot beland, en het maaimasjientjes zijn, dus een tijdelijke functie hebben. En vreemd genoeg komt zoiets toch als een klap aan, het blijven levende wezens en daar heb ik respect voor.

Nu een paar dagen later loopt ie weer tamelijk levendig rond, vreet goed, en drinkt. Dus die is weer ok. Toch zal Blauw nooit meer gewoon kunnen baren zei de schapenman, en het is beter om Blauw daarom na de zomer de vriezer in te stoppen. Noem het maar een voortijdige selectie denk ik dan. Maar je voelt je hoe dan ook vreselijk KUDT.


TRIEST 2

Met stijgende verbijstering volg ik de NL politiek. Voornamelijk het gehannes over de crisis. De verbijstering is kompleet als je ziet dat partijpolitiek boven de nood van volk en bedrijven wordt gesteld. Balkellende vindt het blijkbaar belangrijker twee dagen naar de EU top te gaan en zijn daggeld op te strijken, dan de problemen in zijn eigenland. En alles wordt maar op de lange baan geschoven. Of zouden die lijntrekkers in den Haag wachten tot de crisis voorbij is? Zou me niets verbazen. Gister stond op een nieuwssite dat de heren er maar niet in slaagden hun politieke agenda schoon te vegen om het aandacht aan de crisis te wijden. Te zot om waar te zijn! Het is de meest ingrijpende gebeurtenis met de heftigste impact sinds decennia. En dan laten de pluche-beren in den Haag het volledig afweten, bezoekjes her en der zijn belangrijker. Ergens werd gesuggereerd de heren dan maar op te sluiten, net als het pauselijk conclaaf rond 1240, totdat ze eruit zijn. Maar nee het lijkt meer op politiek damage control, want de verkiezingen staan er weer aan te komen, dus is het zaak dit voor elke partij zo gunstig mogelijk te verkopen. BELACHELIJK.

En mijn lachspieren worden helemaal gemasseerd als je dan leest wat er gelekt wordt. Dat zijn natuurlijk EN ballonnetjes maar BOVENAL futiliteiten.

Bezuinigen is dat het struikelblok? Dat kan toch niet waar zijn?! Op NU.nl stonden een paar suggesties van de VVD, nu is dat een partij waar ik subiet een vieze smaak van in de mond krijg. PVDA ook overigens. En politiek in het algemeen vervult je ook al niet met prettige gevoelens. Maar als je dan door leest zitten daar toch enkele simpele oplossingen tussen die je rationeel niet kunt afwijzen.

Ik heb er nog een, vrijwel pijnloos voor iedereen, en die betreft het ambtenaren apparaat zelf:

  • Breng het aantal ministeries terug van 16 naar 5 en je hebt in een klap 30 miljoen bespaard; alleen al aan salarissen van ministers en staatssecretarissen - die gaan natuurlijk gewoon de ww in zonder de wachtgeld regeling,
  • Personeelsstop ministeries, natuurlijke afvloeiing ambtenaren - pensionadas of vertrekkende medewerkers worden niet meer vervangen
  • Verlaag de pensioensgerechtigde leeftijd voor ambtenaren naar 63 zonder het recht om door te mogen werken. Kortom ze moeten achter de geraniums, en kunnen ze een baan in het bedrijfsleven vinden is ook goed.

Effect?

Het aantal ambtenaren loopt in twee jaar terug met 30%, de resterenden beginnen/moeten dan hopelijk na te denken over het verminderen van regeltjes en vereenvoudigen van de janboel die ze ervan gemaakt hebben.
En BINNEN 2 jaar is het hele bezuinigings programma gepiept!

Neveneffecten?

Minder regelgeving, snellere besluitvorming, lagere kosten bedrijven, prijsopdrijvingseffect door een steeds duurder wordend ambtenaren apparaat is dan nihil.
Overheidstarieven kunnen omlaag, belastingen kunnen omlaag, en hoe gek dit ook klinkt er komt meer werkgelegenheid omdat er meer geld bij de consument overblijft. Zodat het evenwicht in het huishoudboekje weer hersteld wordt.

Wat hoeft dan niet?

Geen bevriezing compensaties in de lonen, diezelfde compensaties kunnen dan ook nog eens omlaag.
Geen verhogingen lokale belastingen / lasten
Geen KM heffingen
Geen...

CONCLUSIE

Het is uiterst merkwaardig dat er met geen woord over het saneren van het ambtenaar apparaat wordt gesproken wetende dat tussen de 30 en 45% van het BBP aan overheid besteed wordt.


Maar ik blijf me kudt voelen om de lammeren.


UPDATE UPDATE UPDATE!!!!

Geef ik Blauw zijn laatste injektie en hoor plotseling een vreemd geluid! Ik kijk naar buiten en ontdek dat Vlekkie (dankzij zijn sproet op het oor) iets wits bij zich heeft. En dat blaat! Hoera toch een jonkie. Ik stuiter er helemaal in de wolken heen en jahoor. Volgens mij net een paar uur geleden geboren! Alles lijkt goed, de wol nog een beetje stug, niet echt goed afgelikt denk ik. Maar het is Vlekkie's eerste. Het is wel een mannetje, OK niet optimaal, maar niettemin welkom kleine. Het ga je goed.





Geen opmerkingen: