10 maart 2009

Conseil General

Gisteravond zijn Dries en ik naar het Hotel du Departement geweest. Zeg maar het provinciehuis. We hadden een uitnodiging gekregen om toegesproken te worden door de senator van deze provincie: M Yves KRATTINGER, tevens president van het Conseil General (provincie bestuur). Het is natuurlijk altijd leuk om te zien hoe dat hier toegaat. We waren uitgenodigd als deel van een groep nieuwe herbergiers die het afgelopen jaar een Chambre d'Hotes, Gites of hotelachtige onderneming had geopend. In totaal een 30-tal. Dat vind ik best wel veel voor een provincie als dit. Daarmee komt het totaal zag ik in de snelligheid op 204. Afijn eerst een voordracht door de commissie voor toerisme. Veel cijfertjes en over de manier waarop men de marketing deed en communicatie. Erg interesant om te weten hoe ze dat fietsen. Toen kwamen wij aan de beurt en werden even in het zonnetje gezet door de senator. Werden naar voren geroepen, kregen een tas vol boeken, een promotie DVD over de streek en een gepersonaliseerd livre d'or (gastenboek) plus een paar tegoedbonnen voor een dagje uit. Dat laatste als persoonlijke geste van de senator. En je mocht nog iets zeggen ook, nou ja, prevelen, over je toko. De senator riep uit dat de combinatie van een open atelier en een chambre d'hotes heel origineel was, weer gescoord dus.

Ik vind het fantastisch dat een provincie bestuur dit voor een dergelijke bedrijfstak doet en de ondernemers eens feteerd. Daar kan NL een enorme punt aan zuigen! Na afloop iets als champagne en een paar kleine hapjes.
leermomentje: De etikette vereist dat je eerst wacht dat de senator zijn glas pakt, de gasten uitnodigt om toe te tasten, en dan kan iedereen langs de tafel voor een hapje en een drankje. Grappig. Zo leer je iedere keer weer wat. En geloof me etikette luistert echt nauw in la Douce France. Dries wist dit natuurlijk al en waarschuwde mij gelukkig, voor mij is zoiets nieuw. Ik zou gewoon een glas genomen hebben en een handje lekkers...zonder op iemand te wachten. Ach ja een boeren hollander he.
Tijdens de recepetie kwamen Pascal en Philippe op ons af en vonden het open atelier een erg leuk idee om ook hun gasten op af te sturen, bingo! Lijkt erop dat de door ons gekozen combinatie gaat scoren.
De fotografe, was ook erg geinteresserd in het atelier, en beloofde na mijn verzoek mij wat foto's van de bijeenkomst dus die komen hier dan tzt te staan. Alledrie heb ik dezelfde avond nog een mailtje verstuurd met een toelichting op het concept open atelier, uiteraard in mijn beste slechte frans. Afijn daarna was de puf er wel uit, oogjes dicht en snoren maar.

CORRIDOOR
Vandaag stond op de planning het gieten van de toplaag voor de vloer van de corridoor.
De vloer is dus nu voorzien van een toplaag, en lijkt warempel zo goed als vlak. Na even experimenteren met de verhoudingen en na een beetje gepiel kwamen we uit op 2.5 emmer water op een halve zak cement. Een dopje zeep erin doet wonderen. Alleen moet je vlak voor het gieten toch nog ff omroeren want het cement zakt natuurlijk vrijsnel naar de bodem van de kruiwagen. Het ging al met al nog vrij snel ook, binnen 2.5 uur hadden we 54 meter gegoten. Er ontstonden toch nog aardig wat luchtbellen en hier en daar nog een plas water. Maar of dit nu cement of troebel water was zien we pas over een paar dagen. Dus dat wordt nog even nawerken met een spons en spatel zodra het enigszins beloopbaar is, desnoods nog met een beetje vloeicement erbij.
Daar waar het kratje Palm bier staat komt nog een vloerputje, dan is het makkelijker schoonmaken straks. Nu nog de muren afwerken en de tegels leggen en dan is dit deel ook weer gebeurd. Zeg maar het sluitstuk van het gasten gedeelte. Tegelen kunnen we pas over een week of drie maar ver daarvoor is de vloer al goed beloopbaar verwacht ik en kunnen de muren gedaan worden.

Geen opmerkingen: