28 maart 2014

Taal


bron: npr
Een perfect voorbeeld van communicatie is soms zichtbaar aan de eettafel van Le Mouton Qui Rit. Daar klinken af en toe meer dan 4 talen door elkaar, uiteraard begrijpt niemand alles voor de volle 100%, maar iedereen doet zijn best het gezegde te begrijpen. Niet altijd is iemand aan tafel een tweede taal machtig en kijkt men soms naar ons. Ook wij zijn geen talenwonders omdat we een paar andere talen spreken. Met een beetje handen en voeten werk komen we er dan meestal wel uit. Een servetje is snel gevonden, een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. In zo'n sfeer heeft iedereen lak aan je accent of dat je hakkelend om het zout vraagt. We heffen het glas, iedereen is vrolijk en tijdens de zwoele zomeravond is het uitbuiken geblazen aan de rand van het zwembad. Het komt best wel eens voor dat iemand in een voor hem of haar vreemde taal probeert een conversatie aan de gang te houden en zoekend naar woorden per ongeluk dingen zegt die verkeerd opgevat kunnen worden. Zelden zie ik dat men daar boos om wordt of dat er een pijnlijke stilte valt. Dan hoor je bijna onmiddellijk dat er wordt geprobeerd de juiste uitdrukking te vinden en vallen mensen bij. Er wordt veel gelachen om andermans foutjes en er wordt goedmoedig uitgelegd waarom dat zo grappig is. Soms spelen we tongbrekers aan tafel met altijd hilarische taferelen als gevolg. Wat te denken als je iemand dit laat zeggen: "Prachtig-prachtig-Godallemachtig-achthonderd-acht-en-tachtig". De G klank wordt vaak als een K uitgesproken en de NL-taligen lachen zich een kriek. De fransjes kennen er een heleboel van, net als de Engels-taligen, Duits, Spaans... Zeg dít eens, zeg dít eens, klinkt het dan in alle talen. Een kakafonie aan klanken ontstaat en brullend van de lach hangt iedereen achterover. Heimelijk tevreden over diens eigen tongbrekers die niemand kan uitspreken.
Over uitspraak gesproken. Nu zeggen we van de fransjes dat het Engels wat uit hun monden komt errug grappig is, Pink Panter of Allo Allo is het beeld dat dan opkomt. Maar als je dan een 'Ollander op zijn plat Amsterdams om een "plat du jour" hoort vragen of op diens zondagse Frans naar de wijnkaart, dat klinkt óók héél grappig. Wat ook heel grappig klinkt is als de NL minister president Rutte een toespraak houd in het Engels voor de NSS bijeenkomst in den Haag. Klik hier. Of achteraf gezien, grappig is het juiste woord niet. Tenenkrommend is beter. Dat wij toeristen een heftig accent hebben in allerlei talen is normaal. Arrogant genoeg staan we ons voor op onze internationale betrekkingen, het internationale karakter van het kikkerlandje, de ongebreidelde internationale handel en dat we internationaal moeten concurreren om op sommige gebieden tot de wereldtop te behoren of gaan behoren. Mag je dan vragen dat de hoofdvertegenwoordiger van het kikkerlandje een fatsoenlijke uitspraak heeft en dat hij niet allerlei woorden binnensmonds slurt of inslikt? Dat mag denk ik wel. Dan is zelfs het lollige accent van de fransjes nog beter dan dat van een "internationaal" opererende NL minister president. En zie ik in de slot scène niet per ongeluk twee mensen achter hem een beetje smalend grijnslachen? Hoe strak hielden de presidenten van de US en Korea niet hun gezicht in de plooi? De eerste zat gewoon nog een dossier te snellezen tijdens de openingstoespraak ;=)  
OK, je bent nerveus voor een forum van de machtigste piepeltjes ter wereld, maar dan nog. Overigens ook ff andere fragmenten van Rutte opgezocht, en de NSS toespraak is geen incident. Wat uurtjes spraakles zou zijn statuur beslist ten goede komen. Zoiets mag je toch wel vragen van iemand in onze dienst.
En ikke?
Ikke woon ik al zes jaar in LDF, en nog steeds zie ik fransjes subtiel glimlachen als ik mijn mond open doe. Dat accent raak je gewoon never nooit kwijt, hoe goed je je best ook doet. Uit mijn woorden komen doe ik wel, maar dan die verbuigingen, een ramp! Ja elke dag studeer ik er een beetje op. Hetzij door naar het Franse journaal te kijken, een tijdschrift te lezen of zelfs een boekje. Zoiets vat ik altijd op als een taalles, heb aandacht voor de werkwoordsvormen en probeer het verhaal niet te vertalen. Dwing mezelf elke dag minimaal een kwartier echt in het Frans te denken. En laat ook nooit een spraakles aan mijn neus voorbij gaan als er weer een telefoon terrorist belt. Complimentjes zijn dan ook niet van de lucht, maar het kan altijd beter. Als je dan Albert (van oorsprong nederlands) tegenover je hebt zitten en hem door de telefoon een vrachtwagen vol veevoeder hoort verkopen in vloeiend en praktisch accentloos Frans weet je dat het kán. Dat geeft je weer nieuwe aansporing.

Kraaien
bron: wikipedia
Eindelijk ben ik er achter wie of wat de lammeren doodt. Het zijn de kraaien. Deze keer heeft een van de jongste lammeren, Louise genoemd, het gevecht tegen de kraaien verloren. Die vond ik op haar zij liggen in de wei 's morgens vroeg. Fannie kon er niet van slapen van deze ellende. In de wei kon je duidelijke sporen zien dat het niet zonder strijd gegaan is. Heel erg veel balen is dit, want het was een erg lollig lam wat zijn schichtigheid al behoorlijk aan het verliezen was. Ook financieel is het een strop want dit lam gaat geen bijdrage meer leveren aan de operationele kant van de zaak: gras kort houden en aan het einde van de zomer een van de oudere schapen opvolgen.
Wat me aan het denken zette was dat de gaten in de lende van het lam te ver uit elkaar zaten om van de klauw van een roofvogel afkomstig te kunnen zijn. Daarbij herinnerde ik me het “spel” dat er een paar dagen geleden met de lammeren was gespeeld. De kraaien pikten een beetje naar de lammeren die dan wegliepen en een paar meter verderop weer gingen liggen. Dat bleek een bloed serieuze zaak te zijn geweest. Het lam laten wennen aan het pikken zodat het er niet meer van opkijkt en dan met zijn tweeën toeslaan. Bij navraag bleek dat dit vaker gebeurde in de omgeving en dat kraaien daadwerkelijk afgeschoten worden. Kraaien zijn een van de intelligentste vogels, moeilijk anders te bestrijden dan afschieten of ze een doodsangst te bezorgen voor een bepaalde plek.
Om nu elke dag op wacht te gaan zitten daar is gewoon geen tijd voor. Wat moet je doen dan als een kraai in de wei landt? Gauw iemand met een geweer bellen? Daarom denk ik opnieuw aan een technologische oplossing: laser. 
wikia.nocookie.net
Om de kraaien te verblinden zodat ze ff het spoor bijster zijn en dit gebied als de pest gaan mijden. Laser is sowieso een van mijn pret projecten voor de lange termijn. Dit brengt het wel iets meer naar voren. Voor 2 tienen heb je al een 10W laser diode, dan nog wat machinerie als een laser driver (puls) eraan koppelen, een lens ervoor, servo motortjes voor het volgsysteem, een mooi weerbestendig kastje er omheen en een koeling. De besturing kan dan weer aan een raspi met camera overgelaten worden. Software schrijven en hoppa, alles wat in de lucht vliegt tot op 100 meter hoogte en groter is dan een mug krijgt een dot laser puls in diens ogen. Komt zomaar ook weer mijn vliegenzapper projectje om de hoek kijken. Gek hoe alles soms samenvalt.
Het is voor mij uitgemaakte zaak, of die kraaien gaan eraan doordat een jager dat nest aan gort schiet, of dat laser speeltje komt er. Moet er nog even nagedacht worden over als de kraaien op de grond hobbelen om niet de schaapies met de laser straal te raken.


Geen opmerkingen: