17 augustus 2012

Warm

Het schijnt dat er een hittegolf in LDF is. OK het is lekker warm hier, maar hoger dan 26 graden is de thermometer vandaag niet gekomen. Voor morgen is er 31º aangekondigd, het zal wel.
temps vanmiddag beeld: TF1
In dit gebied wordt door de meteo 29º aangegeven. Tussen de middag en vanavond was het in het zwembad dus goed vertoeven. Na zo'n bad heb je niet zoveel last van de warmte.  ;=)

probleemgebieden beeld TF1
De rampgebieden bevinden zich in het centraal en zuidelijk deel van FR. Volgens het Journaal zijn er in 2003 nogal wat oudjes de Grote Reis gaan maken. Op de toenmalige extreem hoge temperaturen was men niet voorbereid. Le Monde bovenop de normale sterfgevallen. Dat zijn er wel erg veel. Sindsdien is er een rampenplan opgesteld en worden al een paar jaar tijdens hoge temperaturen overal de oudere mensen in de gaten gehouden, in het bijzonder in de maisons de retraite (oude van dagen huizen). Daar worden veel flessen water uitgedeeld en verrijdbare airco's in de kamers geïnstalleerd waar nodig. Die zorg is in LDF helemaal niet zo slecht georganiseerd kun je wel zeggen. Volgens mij ben je hier dan ook beter af dan in NL in het algemeen met de zorg.

Meer en meer raak ik er van overtuigd dat we niet echt op zo'n gekke plek zijn gaan wonen. Het is meestal in de zomer een 5-tal graden warmer dan in NL en in de winter ook wat kouder. Die kou voelt wel heel anders aan dan in NL, is beter te verdragen. Nee, niet alles is super. Er is in het laatste deel van de winter best wel veel regen en bewolking die dagenlang kan blijven hangen. Dat komt omdat de buien en loodgrauwe wolken niet zomaar over de Vogezen heen kunnen klimmen. Dat is dan een tijd dat je het liefst in je kamer achter een schermpje blijft zitten, of de leeslamp aan een pot koffie met een boek erbij, de haard in de fik en lekker onderuit in de stoel hangen. Overdag kun je dan nog wat klusjes binnen doen, je gaat eens bij de buren kleppen, of naar een boekenwinkel errugens. Of gewoon eens naar een andere supermarkt. Van hout sjouwen wordt je overigens wel lekker warm, dat dan wel weer. En je loopt dan een paar keer per dag richting schapies, ook leuk.
Die regen is wat aparts. Die valt hier bijna altijd loodrecht naar beneden, net als in de tropen. Een paar weken geleden zaten Fannie en ik in de stoel bij het wijdopen raam naar een lichtshow van heftige bliksems te kijken zonder dat er noemenswaardig regen naar binnen spetterde. Ja het klimaat is in deze uithoek door de bank genomen prima.

UPDATE 08/18

So hé! Volgens de meteo is het 34. Ik meet hier 27 in de schaduw. Als da'lijk de zon op het appartement komt te staan gaan we pas echt genieten. Ik trek nu mijn zwembroek aan. Dan is het bij het hoogtepunt van de dag tenminste te harden.
De alarmzones strekken zich nu naar het noorden uit. Het is 40º ergens bij Toulouse (onderin in het midden) in de buurt.

UPDATE 08/19

FF de kaart van meteo france er weer bij voor de hittegolf.

Canicule > hitte(golf), zie thermometertjes in het kaartje. Het rechter bovenste gebiedje raakt net de Haute -Saône. Maar er is altijd nog het zwembad. Misschien moet ik de zonnecollectors maar eens afsluiten van het zwembad. Gister was het water 28 graden, een beetje te warm om echt af te koelen. Alhoewel de eerste wolken zich vanuit de oceaan al aandienen. Het zal wel loslopen dus. Gisteren bij het koken voor de gasten liep het werkwater me tappelings langs de rug. Moet je eigenlijk ook niet doen bij die warmte, koken dan. Over een paar dagen hebben we een grote groep, ga ik ook weer voor koken, hopelijk is het dan wat afgekoeld.

Als uitsmijter deze dan! ROTFL

Geen opmerkingen: