21 juli 2011

Dijon

Voor de inrichting zijn we naar de meubelboer in Dijon gegaan, ook die hamburgertent is aldaar. Even langs mijn favoriete doe het zelf zaak nieuwe vacuumbuizen opgehaald, er waren er wat kapot gegaan. En heb je meteen wat reserve buizen, want die dingen zijn nogal kwetsbaar.
Onderweg de ene regenbui na de andere, af en toe kom je dan merkwaardige bouwsels tegen. Zoals deze.


De gevel-letters zijn van BETON! Klik maar op het plaatje.Die betonnen gevel-letters maken ze tegenwoordig niet meer, en niemand die het nog kan denk ik.
 


En ervoor staat een heuse DS snoek. Zou die bij de koop inbegrepen zijn? Je komt ook  juweeltjes van huizen tegen. Nee het staat niet te koop.


Als er geen auto voor had gestaan zou je denken dat het plaatje van twee eeuwen geleden was.  Ja af en toe zie je plekjes waar als het ware de tijd heeft stil gestaan, prachtig. Of pandjes die ze fundamenteel aan het opknappen zijn...


Soms zie je opgeknapte pandjes waar je met open mond van staat te kijken, zo mooi gedaan. Het kan dus wel. In de toekomst zal ik eens wat meer tijd nemen bij zoiets te stoppen en plaatjes te schieten. Details te over. In een flits zie je een pracht van een voordeur voorbijschieten. In de remmen, achteruit, dat kan zomaar op het platteland, en kiekje nemen.



Na heel veel schuurwerk, lakken en het vergulde randje weer aanbrengen is dit een pracht van een deur. Nou ja dat moet je dan met je geestesoog zien. OK aan het huis moet ook nog het nodige geknuseld worden maar een kniesoor die daarop let bij dit juweeltje van een deur; in potentie dan.
Na de meubelboer, en de klusmarkt, nemen we de tijd voor een beetje rondlopen in het centrum. We zijn in Dijon, DUS, mosterd. Dus naar het winkeltje waar ze die prut verkopen.


Je hebt mosterd in alle soorten en maten. Van fruitig tot zo scherp dat je er met gemak de tranen van in je ogen krijgt.

Mosterd uit de pomp, het moet niet mooier worden!

Een voedingskundig oog wordt er op de waar geworpen 
We lopen door naar de kathedraal. Moet ik nog zeggen dat Dijon, in vroeger tijden hét machtscentrum van Frankrijk was. De graaf van de Bourgondie was eigenlijk de machtigste en dus rijkste man in die tijd. De graven van de Bourgondie staken de koning naar de troon. Daar werd een stokje voor gestoken. Want het kan natuurlijk niet zijn dat het hof van "le Duc de Bougondie" met meer pracht en praal was omgeven dan dat van de koning himself.
Die oude glorie zie je terug in de majestueuze gebouwen in het centrum.

Een beetje voorgevel hoorde er wel bij.

Zo'n voordeur, hebben!

oude vakwerk huizen
idem



 Winkeltjes voor ieder wat. Maar van zo'n smerige crêpes bakplaat wil je natuurliijk geen crêpe meer eten. ;=(

Dan de kathedraal. Helemaal ingebouwd, maar indrukwekkend van stijl.


gek maar een enkele Gargoil tussen de waterspuiters...

strak gotisch, mag dat wel

ben nu eenmaal gefascineerd van gebrandschilderde ramen


en dan dat licht...



die gaat blijkbaar ook voor de ramen


Zitten we in de avond nog ff uit te hijgen bij het kampvuur.


Geen opmerkingen: