8 juni 2011

Regen

In een heel aantal provincies is de grond kurkdroog. Op het journaal zie je totaal verdorde landerijen. Rundvee moet van dat verdroogde land nog te eten halen. Boeren zeggen dan ook: of verkopen of slachten. Geel zijn de planten, droog en gebarsten is de grond. De beekjes die normaal ruisend door het bos stromen zijn bijna opgedroogd. De eerste bladeren vallen al van de bomen af, als dat het doet is het ernstig. Het begint in sommige delen van het land echt dramatisch te worden. Zelfs al zou het een week lang regenen zou dat volgens de experts nog niet veel zoden aan de dijk zetten. Er is meer nodig. Hooischuren staan bijkant leeg, boeren laten hooi en stro aanvoeren vanuit het zuiden, Dat krijgen ze gratis, alleen het vervoer moeten ze betalen. Solidair dat wel. En toch zijn er weer speculanten die de prijs weer aan het opdrijven zijn voor hooi op de vrije markt. Het is toch niet te geloven, stelletje ratten.
In onze provincie, zoals voor velen in het centrale deel, de Haute-Saône, geldt al een verbod op sproeien. Gek genoeg zag ik vorige week toch nog geen echt verdorde akkers in de directe omgeving, en dan denk je al snel het valt wel mee. Wel veel aanplant dat het blijkbaar nog net redt. Meer naar het noorden zien de velden er veel droger uit en naar het zuiden begint de vergeling op de akkers goed zichtbaar te worden.
De afgelopen dagen is het hier echter gaan regenen. Veel losse flodders, maar ook een paar ferme buien. Dat de temperatuur daarmee sterk daalt (15º) is dan ff pech hebben. Heb zelf een sweater aangetrokken, kun je nagaan. Vanmiddag naar St. Loup zag je meteen de effecten van de eerste regens, het mais fluit de grond uit, het gras is weer groen. Maar het graan is op sommige akkers eigenlijk wel verloren.
Prijzen van groenten zijn de afgelopen weken sterk gestegen: 6 euries voor een meloen, 1 eurie voor een miezerig kropje sla. Nou ja dat was ook wel te verwachten. Maar nog steeds 50 cent voor een komkommer! Tomaten stijgen ook sterk, prei was afgelopen weekeinde 2E. En de rest zal wel meegaan. Vrije markt economie heet dat.

KLUSSEN
Vandaag de uit de garage komende materialen maar eens in de rekken gedaan en de grange aangeveegd. Wat een stof verzamelt zich daar toch iedere keer weer. Maar er is weer ruimte. Samen met de kampeerder de zonnecollector even weer rechtgezet en de buizen weer in de sokkels aangeschroefd. Daar moet ik iets anders voor verzinnen, toch wel gammel die sokkels. Misschien gewoon met purschuim vastzetten? Maar vandaag was het 15 graden en de collector maakte daar, bij zwaarbewolkte lucht, nog altijd 30º van in het verzamel vat. Morgen ga ik opnieuw meten met de dikkere slangen erin. Eens kijken wat dat wordt. Vast staat in ieder geval dat er nog op zijn minst twee elementen voor de herfst erbij moeten wil het atelier behaaglijk blijven en het appartement op vorstvrij gezet kan worden. Maar goed we blijven een beetje experimenteren hoe we het beste de warmte op kunnen slaan.

update:
Op een site eindelijk gevonden hoeveel liter vloeistof voor de accu nodig is voor de oppervlakte aan vacuumbuizen die we hebben geïnstalleerd. Er is per m2 ongeveer 77 liter medium nodig. Voor 8m2 krijg ik dan 616 liter. Dus 1m3 is dan niet verkeerd genomen, zo op gevoel. Verdubbelen we de oppervlakte voor de winter dan hoeft dat maar 2m3 te zijn. Denk dat glycol daar ook een rol in gaat spelen. Maar 4m3 zou dus een zware overkill zijn geweest. Wat is dat internet toch een pracht van een bieb, hè?

Geen opmerkingen: