17 juni 2011

De Week

Zo ff de week doornemen.

Fullhouse voor de pinkster. Da's mooi. Vorig jaar haden we minder gasten in de voorgaande periode dan dit jaar. Het voorseizoen is voor Le Mouton Qui Rit prima verlopen. Nu het hoogseizoen nog afwachten, als dat zo gaat als het voorseizoen... even afkloppen.


KUILVUUR
Wim en Vic zijn het afgelopen weekeinde met het kuilvuur bezig gegaan en hebben we wat werkstukken in de CuSO4 (kopersulfaat) gekliedert. Dat is een redelijk giftig goedje dus moet je daar een beetje mee oppassen. Koper geeft vaak een mooie rode gloed over het keramiek in de kuil. Van koperkleur tot diepzwart en alles wat daar tussenzit kan er uitkomen. 

Vic en Wim aan het plaggen steken
Veel invloed op het eindresultaat heb je niet. Altijd een soort van kadootje wat uit het vuur komt. Die twee hadden wel moeite met het goed afdekken met plaggen van het vuur. Niet erg solide, en sommige plaggen waren ook veel te groot: grote stappen snel thuis... Maar goed zo leren ze het wel een beetje in de vingers krijgen, i.p.v. alles voor -gedaan en -gekauwd te krijgen is het altijd beter om het zelf een paar keer gedaan te hebben. Zo krijg je er een beetje gevoel voor.

ATELIER
Vi aan het walsen
De nieuwe oven doet het prima met de verschillende glazuren. De eerste brand eerst nog even wat glazuurproefjes gedaan. Vic had zelf ook wat glazuren meegenomen. Ook een rood glazuur. Dat beklijfde niet echt op de pot. Liet toch nog veel open plekken open. Raar. Misschien nog te hoog gestookt? (1080) Met de proefjes op 1180 was sowieso te hoog en het rode pigment was totaal verdwenen. Wel een mooi donker blauw. De tweede rit was al beter. De schakelautomaat doet het geweldig. Alleen het afkoel traject duurt erg lang. Nou ja eens kijken of voor het  glazuren een ander programma ingesteld moet worden. Zal wel weer eindeloos proberen worden voordat er iets bevredigends uitkomt. Heb wel eens gelezen dat pottenbakkers jaren doen over het ontwikkelen van een glazuur en het bijbehorende bakprogramma. Een voordeel is wel dat ik daar alle tijd voor heb in de winter. 

glazuurproef 1180

onderglazuur + glanzend transparant

Dat transparant glanzend glazuur is mooi spul. Kun je leuk met onderglazuur je versiering / motiefjes doen en dan afdekken met transparant glanzend. Ook goed gelukt. 

En de dames leefden zich helemaal op de draaischijven uit. Geweldig om te zien dat na een paar dagen er zichtbare verbetering in het draaiwerk komt.

petra bezig met een pindabakje

 Vic zal nog wel wat pics mailen en Wim denk ik ook. Dan plak ik ze hier wel bij.


FIETSERS

Maandagavond kwam een groep fietsers, met aanhang. Een paar van de mensen hadden twee jaar geleden hier ook al gelogeerd. Herkende ze ook nog! Dit keer waren er twee volg-autootjes voor de bagage en een paar wielrijders extra. Goed georganiseerd.  Deze groep doet een soort uitwisselingsprogramma met een aan hun eigen dorp (Duitsland) verbonden dorp in Frankrijk. De wielrijders logeren dan bij de families over en weer in die plaatsen. Ze ontmoeten elkaar dan halverwege, wisselen dan wat troffeeen uit en gaan dan door. Erg leuk idee.



De ploeg fietsers zijn vanmorgen in alle vroegte weer vertrokken.

BBQ
Met de mensen uit het appartement en de andere gasten een BBQ. Is altijd bere gezellig zo op ons balkonnetje.


Dan kun je weer stilletjes genieten van het uitzicht, en de zonsondergang. Stilte daalt dan neer over het land, en hoor je alleen af en toe nog iets over de weg heenkomen.


Wel jammer dat de temperatuur in deze tijd van het jaar nogal snel daalt in de avond. Ach ja, je kunt niet alles hebben.

Gisteren regende het pijpenstelen, Goed voor de grond, maar de schapen zagen er als verzopen katten uit. Hebben ze toch een mooi bontjasje, schijnen ze die regen niet echt fijn te vinden. De schapenscheerder liet het ook weer eens afweten. Na anderhalve dag in de stal opgesloten te hebben gehad, geweest, te zijn. De schapen maar weer naar de wei teruggedreven. Eerst ff laten drinken uit de regenwaterbak, het ergste onkruid bij het zwembad laten wegknauwen en dan konden ze weer achter het hek de wei in. Ideaal die levende maaimachientjes. In vijf minuten was het gras weer kort. Zonder brandstof, zonder lawaai, alleen ff opletten dat ze niet verder de tuin in gingen. Ben je net een schaapsherder. In het drijven krijg ik ook steeds meer handigheid. Zo krijg je echt het gevoel van Beethovens Pastorale al starend naar je schapies, alleen de muziek zelf ontbrak nog. Misschien in de winter eens een luidsprekertje ophangen in de stal en kijken wat het effect is.

Geen opmerkingen: