7 januari 2022

Pratende kookplaat

Wij koken graag en met overgave. Er is een dingetje aan het ontstaan daarmee. Naarmate je ouder wordt veranderen die eerst goed leesbare kookboeken en het scherm in de keuken aan de muur in een brij van kleine priegel lettertjes. Vage beelden en er komt een irritante brom van het scherm. Ah! Bril! Een nieuwe bril met nòg sterkere glazen helpt een tijdje. Meer licht in de keuken, yes. Een loep voor het lezen is bij het koken niet écht een oplossing. Net zoals een groter scherm of dichter bij met die vettigheid geen oplossing zal zijn. De volgende stap zie ik dus in pratende dingen in combo met AR of video projectie.

Whirlpool heeft in 2014 een concept demo gepubliceerd, anno nu afgebroken tot een kookplaat geïntegreerd met Alexa of Google. Een stap in de richting en  de realiteit uiteraard lichtjaren van het concept. Dat heeft tijd nodig.

Over tien jaar op de markt? Too late too little!

Zo’n pratend fornuis lijkt me wel wat. Geen gedoe meer om die priegeldingetjes als aanraakschakelaars of schuifregelaars te bedienen. Tegen je fornuis praten, dat lijk me wel wat. Zo van: “eiland 3 op stand 3” of “pruttel zus of zo op die temperatuur voor zolang”. Dat vind ik dan weer irritant: dat je maar 99 minuten kunt instellen. Waarom kun je niet gewoon zeggen: 'ik heb hier pot au feu en ik wil om 1800 eten.' Een en ander als meest eenvoudige oplossing dan. Een andere voorziening zou in de gaten kunnen of er daadwerkelijk een pan op dat kookgedeelte staat. Tuurlijk je hebt al van die (inductie) platen waar je gewoon ergens op een willekeurige plek een pan kan zetten en daaronder gaat de verwarming aan. Houd je nog steeds die knopjes over om van alles te moeten regelen. Bovendien is zo’n plaat nog niet te betalen voor de buitenlui. Voor mensen met een verminderde mobiliteit of motoriek lijkt me zo’n pratend fornuis namelijk ideaal! Met een beetje fantasie kun je daar allerlei hebbedingen bij bedenken en een aantal ervan lijken voor veiligheid en beveiliging wel te moeten. Vooral met de bovenbedoelde gebruikersgroep. Dus: iets houdt in de gaten of er een pan op de plaat staat, dat de kookduur ook meegenomen kan worden. Je zou iets in combinatie met camera’s kunnen doen en de nodige sensoren (rook, infrarood, nabijheid; geluid etc.). Ik wil ook nog overkook en oververhitting - verbranding of lege pan - beveiliging in de plaat, dat is wel een functie die erbij hoort. Rondom het fornuis kan de kok(kin) in de gaten gehouden worden. Je zult maar eens uitglijden over een van het aanrecht geflipte schil en niemand in de buurt, toch? De software bestaat hiervoor al. Zoals te zien op het demo filmpje, valt ook te denken aan kookhulp. Recepten voorlezen, instructies voor het koken stap voor stap net zo lang herhalen totdat gezien of gezegd wordt dat het gedaan is. Ook hiervoor is de software er al. Er zal geen limiet hoeven te zijn aan hebbedingen of opties die je zou kunnen bedenken. Bestaande technologie gaat beslist de weg naar de keuken vinden. Net zoals dat de laatste decennia voor de smartphones gebeurde, het is een kwestie van tijd. Zodra de vraag ontstaat komt er aanbod. Dushhh, mag ik, nu-meteen-onmiddellijk-direct zo'n pratend fornuis? Please?

Hieronder twee voorbeelden van verwachtingen van technologie en hoe dat in de jaren verschuift of zelfs achterhaald wordt in maar een paar jaar!

6 jaar later

verwachting in 2014

 

Geen opmerkingen: