Crêpes
Volgende week is het weer Jour de Crêpes de la Chandeleur. Een reli feestdag waarop baby jezus in de tempel gepresenteerd werd, althans zo gaat het verhaal. Nu ben ik verre van religieus en ieder moet dat voor zichzelf uitzoeken, maar zodra er eten bij komt te kijken ben ik je vriendje.
Crêpes dus. Hier in Le Mouton Qui Rit is, bij voldoende belangstelling van de gasten, traditioneel zondag morgen het ontbijt: crêpes. In alle vormen en soorten. Vaak helpen de jonge mensjes mee bij het bakken, dubbel feest dan.
Hé, ik heb er zelfs speciale crêpes pannen voor gekocht bij “de Buyers” in Le Val d´Ajol hier vlakbij [ https://www.debuyer.com/en/ ]. Het is mijn favoriete winkel van Sinkel geworden om dingen voor onze keukens te kopen. Als ze hun assortiment zouden uitbreiden naar kookplaten en kooktoestellen, zou dat het verhaal helemaal compleet maken. Want bij een fornuis horen pannetjes, en bij die pannetjes nog een heleboel meer snoepgoed. Al die (kleine) hebbedingen! In die fabriekswinkel kun je (bijna) alles van wat je hartje begeert kopen. Nee, niet die superluxe koffiemachines of peperdure messen. Gewoon wat je nodig hebt om lekker te kunnen koken.
Crêpes dus, nogmaals. Nadat ik jaren geleden op YT crêpes had zien maken en erachter kwam dat die fabriek van de crêpes pannetjes vlakbij stond, was ik meteen verslaafd. Aan crêpes uiteraard én aan die winkel. Ligt ook nog in een pracht van een omgeving, dichtbij een mooie bemoste waterval waar het goed toeven is mocht er een canicule (hittegolf) zijn. De pannen worden uit plaatstaal getrokken. Er is geen coating, geen kleurtje, gewoon zoals een koekenpan hoort te zijn, puur natuur. Tuurlijk, de laatste jaren, gaat Buyer mee met de mode en ze smeren nu ook teflon of een andere coating in de pannen. Maar het echte werk is het naakte staal, de originele en nog steeds te koop. Zulke dingen hebben wel een gebruiksaanwijzing, pas na een tiental keren bakken ontstaat daar het zo gewenste anti aanbak laagje. Daarna doen ze het perfect, branden niet aan en de crêpes plakken niet meer aan de pan vast. Indien en mitsgaders de gasten of de blinde tornado (huishoudster) de zaak NIET in de vaatwasser zetten. Dan gaan die pannen roesten waar je bijstaat. RTFM ook weer.
Crêpes nog een keer. Na een paar jaar experimenteren is er een recept ontstaan dat eigenlijk altijd goed gaat. Het is voor ongeveer 16 – 20 stuks, afhankelijk van hoe dun men ze bakt. Dunner is beter, vind ik persoonlijk.
Men neme:
Ingrediënten
1 cup boekweitmeel
2 cups T45 meel (standaard)
2 eieren
1 zakje vanille
50 gr gewelde boter
1 tl zout
1 L melk
1 cup water
200 gr roomboter (voor het bakken)
Gereedschappen
2 crêpes pannen
1 beslagbak
1 klopper of mixer
1 korte gebogen spatula
1 pollepel (midden maat)
1 keukenmes
1 fornuis
Bereiding
meng boekweit, vanille suiker, zout en meel door elkaar
meng, al kloppende, vanuit het midden de melk door het mengsel. De melk er beetje bij beetje bijschenken
voeg ei en gewelde boter door het beslag
als het beslag te dik (zie tips) is, mix dan naar behoefte het water erdoor
laat minimaal 15 min rusten
Verwarm de oven met een groot bord erin voor op 70 graden
- De crêpes pannen voorverwarmen, zet het vuur na een minuut op 5 a 6.
- Doe een klontje boter in de pan, wacht tot het gesmolten is. Als het te snel smelt en bruin wordt is de pan te heet en gaat de smaak van de volle boter verloren
- Met 1 pollepel giet het beslag al draaiende vanuit het midden (maak een cirkel beweging met de lepel) in de niet te hete pan, zorg dat het beslag goed uitvloeit ( anders een beetje water toevoegen in de beslagkom)
- Wacht tot het beslag aan de bovenkant droog is en aan de randen een lichbruin randje verschijnt
- Draai de crêpe met de spatula om of keer het in de lucht
- Na een minuut of zo is ook de onderkant licht bruin
- Neem de crêpe op met de spatula en wentel de crêpe op het bord in de oven
- Herhaal het bakken totdat het beslag op is
De laatste crêpe nog ongeveer 10 min in de oven laten.
Op crêpes kan men van alles doen. In LDF is men gek op Nutella (veel, heel veel), zelf vind ik een theelepel grove rietsuiker het lekkerst. Maar er kan letterlijk van alles op: appelstroop, jam, gebakken ontbijtspek….
Ten slotte.
De eerste keren zal het bakken niet echt tot volle tevredenheid lopen. Je moet echt een beetje gevoel voor temperatuur, uitgieten beslag, duur van het bakken en de dikte van het beslag ontwikkelen. De dikte of viscositeit is ook afhankelijk van de RV% en omgevingstemperatuur. Maar zolang je alles bij kamertemperatuur houdt gaat het meestal wel goed. Het helpt om een paar van die YT flimpies te bekijken voor je aan de slag gaat.
FAQ
• Wanneer is het beslag te dik? Als het beslag niet echt goed uitvloeit in de verhitte pan.
• Wanneer is het beslag te dun? Als de crêpe aan de pan begint te kleven
• Als een pan te heet wordt? Dat merk je meteen want dan is de onderkant te snel klaar en wordt te hard.
TIPS
- Voldoende boter gebruiken bij het bakken, dat maakt ze lekker romig en is makkelijker bij het bakken
- Neem een pollepel waarmee je precies een crêpe pan vol mee krijgt, en, dunner is beter!
- Kies de grootte van het vuur of kookplaat niet te klein, bedoel daarmee NIET de vlamhoogte, anders trekken de pannen bol in het gebruik. Neem een grote vuurplaat maar zet het vuur op een laag pitje. Op lage temperaturen bakken duurt weliswaar langer maar de crêpe gaart ook beter. Eten moet de tijd krijgen om de geuren en smaken vrij te zetten.
Als zugabe nog een recept van Philipe Conticini, in mijn ogen een van de grootste YT lekkerbekken. Als je ‘m bezig ziet begrijp je het meteen.
• 750 g de lait (entier de préférence) [volle melk]
• 250 g de farine. [meel T45]
• 310 g d'œufs (environ 6 œufs) [eieren]
• 40 g de jaunes d'œufs (environ 2 jaunes) [ eigelen ]
• 12 g de blancs d'œuf (environ 1/2 blanc) [ eiwitten ]
• 115 g de cassonade. [ rietsuiker ]
• 35 g de rhum (rhum vanillé maison pour moi) [ rum ]
• 75 g de beurre. [ boter ]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten