Zo, na het hoofdseizoen denk je: kom laat ik eens grote schoonmaak op de systemen doen. Opruimen van app's die je niet meer gebruikt, ontdubbelen van bestanden, lokale en externe schijven her-inrichten, geheugen kaartjes en stickies leegmaken en prepareren voor nieuwe toepassingen (raspi). Kortom data-nesten ruimen. Nee, niet stilstaan bij al dat interessants van wat de afgelopen jaren verzameld is. Dat (verder) rangschikken en catagoriseren komt in de winter wel weer. Eerst maar eens de plek van alle opgeruimde zooi vrijrmaken.
Om dat voor elkaar te krijgen gebruik ik natuurlijk de computer zelf. Voor dat doel hebben verschillende bedrijfjes allerlei handige programmaatjes gemaakt. Een paar daarvan zijn de afgelopen jaren erg handig gebleken. Opvallend was dat die er steeds langer over gingen doen om het signaal "schoon schip" te geven. Dit keer duurde het meerdere dagen en kwam een getal terug waarbij de wenkbrouwen nogal omhoog schoten:
Beschikbare vrije ruimte: 18.446.744.073.709.551.615 bytes
Dat is een getal van 2 tot de macht 64.
Vertaal dat maar eens in het aantal filmpies zei mijn schatje, dan kun je je er een voorstelling bij maken. Hmm, het rekenmachientje kon dit getal even niet aan. Dan maar ff rekenen op de raspi.
Een gemiddelde HD film is rond de 5 gig (5 gigabyte = 5 en iets met 9 nullen).
Vertaal je het bovenstaande nummer in films van 5Gi dan kom je op een kleine drie-en-half-miljard filmpies uit. Dat zijn 470,359 kijk jaren (120 min/film)
Deel dat door de gemiddelde leeftijd van 84 jaar dan zouden 5599 mensen hun leven lang 24 uur per dag moeten kijken. Neem maar aan dat je na een 3 weekse sessie in die geest GaGa, of wel dood bent. Om het te overleven zou iemand max 8 uur per dag mogen kijken bij een normale werkweek / jaar. Na een klein jaartje raak je alsnog verward, maar goed. Een legertje van ongeveer 16000 mensen hebben hier dus hun hele leven vanaf hun geboorte voor nodig om alle films van begin to einde te kunnen zien.
Onvoorstelbaar niet?
Een opslag tot je beschikking hebbende van 18.446.744 terrabytes, is dat een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid? Niet echt. De NSA (usa) heeft onlangs een data centrum in gebruik genomen met 12 miljoen terrabytes, maar het zal wel een onsje meer zijn want die jongens laten nooit het achterste van hun tong zien. Het kijk en luisterwerk wordt door NSA's computers gedaan, dat gaat een stukkie sneller. Naar verluidt hebben hun machines ongeveer 3 maanden nodig om dat te kunnen doen. Zo was de stand van zaken vorig jaar. Ook hierbij zal wel weer het achterste van hun tong niet gezien zijn.
In dit geval kun je er van uit gaan dat er weining waarde aan de gerapporteerde beschikbare vrije ruimte gehecht hoeft te worden. Na enig denken zou dat zomaar een soort van easter egg van het operating systeem of het programma kunnen zijn. Zoals je kinderen wel eens hoort tellen: een, twee, drie, vier, vijf... véél! Vermoedelijk is het programmaatje in dit geval niet in staat om het exacte aantal TBi vast te stellen. Er is iets anders aan de hand. Dat wordt de komende tijd dan wel weer uitgevlooid. Het kan zo maar zijn dat er kortstondig verbinding is geweest met een extern systeempje, toch?!
Er stond me vaag iets van bij dat ik dit getal al eens eerder had gezien. Wiki gaf meteen antwoord. Er schijnt in Perzië een wetenschapper geweest te zijn die een beloning van diens broodheer mocht vragen. Veel te slim zijnde vroeg hij om een hoeveelheid graan, beginnend met één korreltje op het eerste veld van een schaakbord. Bij ieder volgend veld werd het aantal verdubbeld. Een schaakbord heeft 64 velden... in dit geval is het dan 2 tot de 64e - 1. De heerser lacht het voorstel weg als een veel te kleine beloning. Totdat de schatmeesters hem uitleggen dat het een onverwacht groot aantal graankorrels zullen zijn en heel erg veel meer dan wat de heerser bezat. Het verhaal gaat dat de wetenschapper daarna een kopje kleiner is gemaakt. Maar ja, legendes hè!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten