28 september 2015

LMQR 11

Bloedmaan
Gisteravond was het dus spectaculair aan de hemel. Althans dat dachten de media. Mijn schatje dacht daar heel anders over en eiste haar kijkgeld terug. Maarja, als je de Melkweg dwars over je huis ziet lopen, de maan zo goed als verduisterd is, pal achter de maan ook nog eens de grote beer hangt, Orion erg helder is en bijna geen vliegtuig het kjkgenot verstoord. OK, het is dan wel bijna vijf uur in de morgen, niet de drukste tijd in de lucht. Mijn schatje ligt uitgestrekt met de slaap nog in haar ogen op de sofa naar buiten te gluren. Ikke zei de gek zat in mijn badmantel op het balkonnetje in de verrassend lauwe lucht naar boven te gapen. Prachtig die hemel. Praktisch geen licht vervuiling, het is kraakhelder, af en toe een vallende ster en een draaiende sateliet. Voor mij kon de pret niet meer op. Alleen jammer dat het cameraatje geen geweldig ding is.

Bloedmaan 20150828:0450

SolarFarm
Over een paar weken gaan Wim en ik weer tekeer met definitief de laatste uitbreiding van de SolarFarm. Zoals altijd is de mailwisseling tussen Wim en mij vlak voor zo'n verandering heftig. Hoe gaan we de wens om alleen de vloerverwarming door de SF te kunnen verwarmen realiseren? Wat moet er in de CV schakelboom veranderen... vragen vragen vragen.

Er komen 4 rekken bij (96 buizen) een uitbreiding met bijna 50% waarmee we de winter in willen gaan. Er zal daarvoor iets aangepast moeten gaan worden mbt aansluiting bij de kachel en nieuwe koperen eidingen van en naar het huis zodat de beveiliging eindelijk kan gaan werken zoals het moet én de hogere temperaturen, die nu gegarandeerd dicht bij de 80 graden in de zomer zullen zijn, dan beter verdragen worden. Uiteraard gaat in dit steeds complexer wordende geheel niets meer zonder een gedegen voorbereiding. Dus maak ik met behulp en input van Wim een aantal gedetailleerde schetsen.

 Maten en situatieschets voor Frank de aannemer die de nieuwe sleuven moet gaan graven


Leidingen lay-out en samenstelling arrays met de nieuwe rekken. Omdat die uitbreiding eraan kwam hebben Wim en ik gemeend de arrays meteen verder naar achteren te verplaatsen om in de winter de slagschaduw van het huis bij zonsopgang te verhinderen. De hele handel kan dan meteen op een soort betonnen fundament boven het maaiveld geplaatst worden. Dat heeft als voordeel dat bij het maaien er geen buizen meer aangetikt zullen worden. Ook de aannemer Frank gaf de nodige feedback en die is natuurlijk meteen meegenomen in de tekeningen.

Zonder extra kleppen of sensoren en zo gaat dat dus niet. Bovendien wil je eigenlijk het risico van het uitvallen van kleppen tot een minimum beperken. De stroom wil hier wel eens uitvallen. Nu hebben we weliswaar in de garage een enorme UPS draaien met twee 70Wh accu's maar die leveren ook maar pur voor een paar uur. Daarom komen er ook nog een paar flowmeters in de leidingen te zitten voor de signalering die ook nog leuke statistieken gaan opleveren. Pompen die via relays worden aangestuurd, enzovoorts. De pomp echter moet wel blijven lopen als de relays mochten afvallen. Net zoals dat in de schakelboom in de garage gedaan is. Zo kan de kachel nooit oververhit raken, waarbij natuurlijk al wel de nodige veiligheidskleppen zijn geïnstalleerd die calamiteiten zullen voorkomen. Zo is mijn ideaal beeld van een goed systeem: dat de electronica altijd vergezeld gaat met optische controlemogelijkheden én machanische voorzieningen die handmatig ingrijpen mogelijk maken. Nu nog wat cameraatjes erop zetten, dan is het verhaal wel rond.

Wie had gedacht dat je met dingen als beveiliging rekening moest gaan houden toen we met een eenvoudige opstelling van twee rekken en een zelf in elkaar gebastelde warmtewisselaar het zwembad ging verwarmen.  Meer dan een oliedrum, een pompje en twee rekken was het niet. Nu loopt het systeem, want dat mag je het zo langzamerhand wel noemen, op 5 Raspi's, een paar driewegkleppen, 4 pompen, 10 electrische kleppen, meer dan 100 meter ondergrondse leidingen, een tiental sensoren, diverse veiligheidsdingen en een paar maatregelen tegen enkele hackende gasten die per ongeluk op het systeem probeerden te komen en daar niet thuishoorden. Zo langzamerhand wordt je meer een systeembeheerder dan iemand die een zonnecollector bij zijn huis heeft staan. Dat maakt het ook zo leuk om te doen, een beetje van mijn oude vak, een beetje Linux bijgeleerd en nadenken over systeem techniek. Het geheel is in Python geprogrammeerd. Het grappige daarvan is dat er voor die combinatie (RaspberryPi + Python) een enorme gebruikersgemeenschap is ontstaan. Waardoor de meest onmogelijke projecten worden gemaakt en gedeeld met de rest van de wereld. Op praktisch alle vragen is wel een antwoord te vinden. Gelukkig zijn ook Wim en Paul er nog op de achtergrond. Dus tot nu toe is er dan ook nog geen probleem geweest of het kon wel op de een of andere manier opgelost worden.

Gegarandeerd dat er in de toekomst verder aan gesleuteld gaat worden. Generatie V wordt natuurlijk 6,7,8,9... Ik stel me daarbij voor dat er iets met robotjes gedaan zal gaan worden die onder andere een deel van het handmatige werk over zullen nemen.

Geen opmerkingen: