2 februari 2014

Crêpes


Vandaag, zondag, is het internationale crêpes dag. In het seizoen zijn er bij ons op zondag altijd crêpes. Buiten het seizoen en geen gasten wordt daar wel eens de hand mee gelicht, maar vandaag is echter een goede smoes om de pannen weer eens heet te laten worden.
Ons recept voor een smakelijke crêpe geef ik hier. Niet op gewicht maar in verhoudingen.
Dan kun je het makkelijker aanpassen op het aantal personen aan de ontbijttafel. 

bron: juliasalbum.com
Men neme:

Ingrediënten
1/3 deel boekweitmeel
2/3 deel farine fluïde (banketbakkersmeel)

bij veelvouden van een (koffie)mok meel mengsel dan:

1 ei (kamertemp)
2 afgestreken el boter
1 zakje vanille suiker
1 el honing
1 mespuntje zout
1 el crême fraîche
melk ** (kamertemp of even in de magnetron opwarmen)

Bereiding
  • Smelt de boter (lage temp!) in een klein bakje voor 30 sec of meer in een magnetron, let op het moet nét gesmolten zijn dan is het OK.
  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en meng goed.
  • Maak een kuiltje in het meel en breek daar het ei in
  • Voeg alle natte bestandsdelen toe, behalve de melk
  • Begin vanuit het midden te roeren en voeg geleidelijk de melk toe
  • Beweeg met de garde (stevig roeren) geleidelijk naar buiten zodat steeds meer van het meel van de zijkant meekomt, zo krijg je de minste klonten.
  • Blijf melk toevoegen totdat de massa dik vloeibaar is.
  • Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten.
  • Laat de crêpe pan op temperatuur komen, mespunt boter erin.
  • Afhankelijk van de grootte van de pan gebruik je een soeplepel of groter (#8 of #10) als maat voor de crêpe. In een cirkel van binnen naar buiten giet je het beslag in de pan.
  • Als de bovenkant droog is, de crêpe omdraaien met een brede spatel en ook de andere kant licht bruin laten worden.
  • Meestal zet ik de temperatuur van de kookplaat op 5-6, langzaam garen = beter. Dit is ook weer afhankelijk van de soort pan – een DeBuyere plaatstalen crêpe pan zet ik tussen 5 en 6. Kook je op gas: iets minder dan halve stand.
  • Oven op 50ºC zetten, de crêpes tijdens de productie op een bord stapelen en in de oven ongeveer 30 min na laten garen.
**) Vloeit het beslag niet goed uit: loopt te langzaam van het midden naar buiten of vloeit niet goed dicht, voeg dan wat extra melk toe aan het beslag.

Hints&Tips
Om een idee te geven van de hoeveelheid melk : voor 1 koffiemok meel heb je iets meer dan een 1/2 liter melk nodig. Ik kan namelijk moeilijk de precieze hoeveelheid melk aangeven omdat dit afhankelijk is van de soorten meel die er gebruikt worden, de grootte van het ei, enzovoort. Je moet even het gevoel voor de juiste verhoudingen ontwikkelen en noteren wat je doet als je afwijkt van een recept om voor de volgende keer net zo'n perfect beslag te krijgen. Boekweit maakt het beslag iets plakkeriger dan als je alleen maar meel zou gebruiken, let daar wel op bij het beoordelen of het beslag vloeibaar genoeg is.
Zelf gebruik ik een soeplepel en giet het beslag terug in de kom om te beoordelen of het beslag soepel genoeg is. Daar krijg je dan vanzelf oog voor. 
In de professionele wereld gebruiken ze een soort trechtertje om de doorloopsnelheid te meten, dat is een manier om de dikte van het beslag te bepalen. Dan gaat het wel om hectoliters tegelijk en wordt beslag kant en klaar aan de crêperieën in emmers van 10 of meer liter geleverd. Zo moet een bepaalde hoeveelheid massa in een zekere tijd door het trechtertje lopen.
Is het beslag te dik en je melk is op, dan kun je ook een beetje water toevoegen om de juiste dikte te krijgen.

Variaties
Er zijn tientallen, zo niet honderden variaties op het thema crêpes. Sommige crêperies gebruiken geen melk, wel meer boekweit. Een Bretons recept heeft bijvoorbeeld alleen boekweit (blé noir of Sarazine), weer anderen doen een aantal van de bovenstaande ingrediënten er niet in. Andere recepten zie je met havermeel en of gerstemeel. De smaak bij de crêperies komt voornamelijk van het beleg op de crêpe. Niets verkeerd mee. In de supermarkt kun je ook kant en klaar beslag kopen, of zelfs voorverpakte crêpes die je alleen nog maar hoeft op te piepen. 
Kant en klaar spul kun je in elke winkel krijgen. Wat er in het beslag zit kun je lezen op de verpakkingen. Meestal zie je allerlei vervangingsmiddelen, waar op zich niets fout aan is. Want: toegelaten door de EU. Zo zijn er stofjes: E341 (zuurgraad en anti klonter), E450 (smaakstof, niet voor baby's), E500 (rijsmiddel en stabilisator). Bij sommige pakjes moet je af en toe er nog wat bij doen, eieren bijvoorbeeld. Dat op zich is handig omdat je dan ook meteen rekening kunt houden met diëten en zo. Voor glutenvrij eten moet je soms even zoeken, maar mogelijk.

Er gaat echter weinig boven eigengemaakte crêpes met 'verse' ingrediënten in echte roomboter gebakken.

Garage
Hoera! Na mijn boze bui liepen blijkbaar de processen in de garage naar behoren. Na meer dan een week, nog een mailtje, en nog een telefoontje, kreeg ik een mailtje dat de auto volgende week gerepareerd zal zijn. Fijn ook dat meteen een oud mankement mee wordt genomen. De rechter lamp scheen namelijk te veel naar links. Nu heb ik alleen niet begrepen of ze nu wel of niet een onderhoudsbeurt gingen geven. Morgen maar eens achteraan fietsen. Uiteindelijk gebeurt alles wel zoals gewenst. Maar waarom het vaak met een boel gedoe gepaard moet gaan, daar zal ik nooit aan wennen. Tot zolang red ik het wel met de motor, ook wel goed dat het ijzeren ros eens wat vaker uitgelaten wordt. Nu maar hopen dat het niet meer gaat sneeuwen. ;=(
Waar heb ik trouwens de winter binnenvoering gelaten van mijn motorpak? Tijd om de klerenkast eens uit te mesten.

LMQR
Zo de kop is er af. De eerste bevestigde boekingen voor dit jaar zijn binnen. Een beetje vroeger dan voorgaande jaren. Dat geeft wel een fijn gevoel als het boeken zo vroeg in het jaar begint.
De hottub, mét bubbels, gaat deze maand ook eindelijk geleverd worden. We hebben besloten de hottub in de Grange te plaatsen. Dat maakt het een stuk meer privé, makkelijker met af- en toevoer van water en opslaan van droog hout. Want het is namelijk een hout gestookte hottub. Dat zal even een leertraject voor het stoken worden om te verhinderen dat je het niet te warm krijgt in die bak met bubbeltjes water.
Een ander voordeel is dat er geen vergunning meer nodig is voor het bouwen van een badhuisje.

Site
Voor de site van lemoutonquirit.eu staat al een tijdje een facelift op stapel. Vorige week besloot ik echter de invoering ervan niet in een klap te doen. De veranderingen betreffen niet de prijzen, die blijven zo'n beetje gelijk. Het is de stijl, kraak en smaak, die aangepast gaat worden. Een iets moderner jasje ook. De hele verandering ineens doorvoeren zouden wel eens onacceptabele risico's met zich mee kunnen brengen zo tegen het boekingsseizoen aan. Eerst maar eens een beginnetje maken met het NL deel, nieuwe foto's en zo, de huidige pagina in delen splitsen, zoals de bedoeling was, zodat het voor de gasten makkelijker wordt direct de informatie te vinden die ze nodig hebben. En er komt een boekings- kalender bij zodat men direct de vrije kamers / data kan zien.
De site stapsgewijs upgraden geeft minder kans op desastreuze fouten en kan er, indien nodig, snel ingespeeld worden op eventuele opmerkingen van bezoekers. De toeters en bellen alsook de nieuwe layout komen dan vanzelf wel.


Geen opmerkingen: