Vandaag, zondag, is het internationale crêpes dag. In het seizoen zijn er bij ons op zondag altijd crêpes. Buiten het seizoen en geen gasten wordt daar wel eens de hand mee gelicht, maar vandaag is echter een goede smoes om de pannen weer eens heet te laten worden.
Ons recept voor een smakelijke crêpe geef ik hier. Niet op gewicht maar in verhoudingen.
Dan kun je het makkelijker aanpassen op het aantal personen aan de ontbijttafel.
bron: juliasalbum.com |
Ingrediënten
1/3 deel
boekweitmeel
2/3 deel farine
fluïde (banketbakkersmeel)
bij veelvouden van
een (koffie)mok meel mengsel dan:
1 ei (kamertemp)
2 afgestreken el
boter
1 zakje vanille
suiker
1 el honing
1 mespuntje zout
1 el crême
fraîche
melk ** (kamertemp
of even in de magnetron opwarmen)
Bereiding
- Smelt de boter (lage temp!) in een klein bakje voor 30 sec of meer in een magnetron, let op het moet nét gesmolten zijn dan is het OK.
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en meng goed.
- Maak een kuiltje in het meel en breek daar het ei in
- Voeg alle natte bestandsdelen toe, behalve de melk
- Begin vanuit het midden te roeren en voeg geleidelijk de melk toe
- Beweeg met de garde (stevig roeren) geleidelijk naar buiten zodat steeds meer van het meel van de zijkant meekomt, zo krijg je de minste klonten.
- Blijf melk toevoegen totdat de massa dik vloeibaar is.
- Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten.
- Laat de crêpe pan op temperatuur komen, mespunt boter erin.
- Afhankelijk van de grootte van de pan gebruik je een soeplepel of groter (#8 of #10) als maat voor de crêpe. In een cirkel van binnen naar buiten giet je het beslag in de pan.
- Als de bovenkant droog is, de crêpe omdraaien met een brede spatel en ook de andere kant licht bruin laten worden.
- Meestal zet ik de temperatuur van de kookplaat op 5-6, langzaam garen = beter. Dit is ook weer afhankelijk van de soort pan – een DeBuyere plaatstalen crêpe pan zet ik tussen 5 en 6. Kook je op gas: iets minder dan halve stand.
- Oven op 50ºC zetten, de crêpes tijdens de productie op een bord stapelen en in de oven ongeveer 30 min na laten garen.
**) Vloeit het beslag niet goed uit: loopt te langzaam van het midden naar buiten of vloeit niet goed
dicht, voeg dan wat extra melk toe aan het beslag.
Hints&Tips
Om een idee te geven van de hoeveelheid
melk : voor 1 koffiemok meel heb je iets meer dan een 1/2 liter melk
nodig. Ik kan namelijk moeilijk de precieze hoeveelheid melk aangeven
omdat dit afhankelijk is van de soorten meel die er gebruikt worden,
de grootte van het ei, enzovoort. Je moet even het gevoel voor de
juiste verhoudingen ontwikkelen en noteren wat je doet als je afwijkt
van een recept om voor de volgende keer net zo'n perfect beslag te krijgen. Boekweit
maakt het beslag iets plakkeriger dan als je alleen maar meel zou
gebruiken, let daar wel op bij het beoordelen of het beslag vloeibaar
genoeg is.
Zelf gebruik ik een soeplepel en giet
het beslag terug in de kom om te beoordelen of het beslag soepel
genoeg is. Daar krijg je dan vanzelf oog voor.
In de
professionele wereld gebruiken ze een soort trechtertje om de
doorloopsnelheid te meten, dat is een manier om de dikte van het
beslag te bepalen. Dan gaat het wel om hectoliters tegelijk en wordt
beslag kant en klaar aan de crêperieën in emmers van 10 of meer
liter geleverd. Zo moet een bepaalde hoeveelheid massa in een zekere
tijd door het trechtertje lopen.
Is het beslag te dik en je melk is op,
dan kun je ook een beetje water toevoegen om de juiste dikte te
krijgen.
Variaties
Er zijn tientallen, zo niet honderden
variaties op het thema crêpes. Sommige crêperies gebruiken geen
melk, wel meer boekweit. Een Bretons recept heeft bijvoorbeeld alleen
boekweit (blé noir of Sarazine), weer anderen doen een aantal van de
bovenstaande ingrediënten er niet in. Andere recepten zie je met
havermeel en of gerstemeel. De smaak bij de crêperies komt
voornamelijk van het beleg op de crêpe. Niets verkeerd mee. In de
supermarkt kun je ook kant en klaar beslag kopen, of zelfs
voorverpakte crêpes die je alleen nog maar hoeft op te piepen.
Kant en klaar spul kun je in elke winkel krijgen. Wat er in het beslag zit kun je lezen op de verpakkingen. Meestal zie je allerlei vervangingsmiddelen, waar op zich niets fout aan is. Want: toegelaten door de EU. Zo zijn er stofjes: E341 (zuurgraad en anti klonter), E450 (smaakstof, niet voor baby's), E500 (rijsmiddel en stabilisator). Bij sommige pakjes moet je af en toe er nog wat bij doen, eieren bijvoorbeeld. Dat op zich is handig omdat je dan ook meteen rekening kunt houden met diëten en zo. Voor glutenvrij eten moet je soms even zoeken, maar mogelijk.
Kant en klaar spul kun je in elke winkel krijgen. Wat er in het beslag zit kun je lezen op de verpakkingen. Meestal zie je allerlei vervangingsmiddelen, waar op zich niets fout aan is. Want: toegelaten door de EU. Zo zijn er stofjes: E341 (zuurgraad en anti klonter), E450 (smaakstof, niet voor baby's), E500 (rijsmiddel en stabilisator). Bij sommige pakjes moet je af en toe er nog wat bij doen, eieren bijvoorbeeld. Dat op zich is handig omdat je dan ook meteen rekening kunt houden met diëten en zo. Voor glutenvrij eten moet je soms even zoeken, maar mogelijk.
Er gaat echter weinig boven
eigengemaakte crêpes met 'verse' ingrediënten in echte roomboter
gebakken.
Garage
Hoera! Na mijn boze bui liepen blijkbaar de processen in de garage
naar behoren. Na meer dan een week, nog een mailtje, en nog een
telefoontje, kreeg ik een mailtje dat de auto volgende week
gerepareerd zal zijn. Fijn ook dat meteen een oud mankement mee wordt
genomen. De rechter lamp scheen namelijk te veel naar links. Nu heb
ik alleen niet begrepen of ze nu wel of niet een onderhoudsbeurt
gingen geven. Morgen maar eens achteraan fietsen. Uiteindelijk
gebeurt alles wel zoals gewenst. Maar waarom het vaak met een boel
gedoe gepaard moet gaan, daar zal ik nooit aan wennen. Tot zolang red
ik het wel met de motor, ook wel goed dat het ijzeren ros eens wat
vaker uitgelaten wordt. Nu maar hopen dat het niet meer gaat
sneeuwen. ;=(
Waar heb ik trouwens de winter binnenvoering gelaten van mijn motorpak? Tijd om de klerenkast eens uit te mesten.
LMQR
Zo de kop is er af. De eerste
bevestigde boekingen voor dit jaar zijn binnen. Een beetje vroeger
dan voorgaande jaren. Dat geeft wel een fijn gevoel als het boeken zo
vroeg in het jaar begint.
De hottub, mét bubbels, gaat deze
maand ook eindelijk geleverd worden. We hebben besloten de hottub in
de Grange te plaatsen. Dat maakt het een stuk meer privé,
makkelijker met af- en toevoer van water en opslaan van droog hout.
Want het is namelijk een hout gestookte hottub. Dat zal even een
leertraject voor het stoken worden om te verhinderen dat je het niet
te warm krijgt in die bak met bubbeltjes water.
Een ander voordeel is dat er geen
vergunning meer nodig is voor het bouwen van een badhuisje.
Site
Voor de site van lemoutonquirit.eu
staat al een tijdje een facelift op stapel. Vorige week besloot ik
echter de invoering ervan niet in een klap te doen. De veranderingen
betreffen niet de prijzen, die blijven zo'n beetje gelijk. Het is de
stijl, kraak en smaak, die aangepast gaat worden. Een iets moderner
jasje ook. De hele verandering ineens doorvoeren zouden wel eens
onacceptabele risico's met zich mee kunnen brengen zo tegen het
boekingsseizoen aan. Eerst maar eens een beginnetje maken met het NL
deel, nieuwe foto's en zo, de huidige pagina in delen splitsen, zoals
de bedoeling was, zodat het voor de gasten makkelijker wordt direct
de informatie te vinden die ze nodig hebben. En er komt een boekings-
kalender bij zodat men direct de vrije kamers / data kan zien.
De site stapsgewijs upgraden geeft
minder kans op desastreuze fouten en kan er, indien nodig, snel ingespeeld worden op
eventuele opmerkingen van bezoekers. De toeters en bellen alsook de
nieuwe layout komen dan vanzelf wel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten