26 februari 2014

Lente

Was het vorig jaar nog winter aan het begin van de zomer, nu is het precies andersom. De meteorologische lente is nog niet eens begonnen maar de rozen zitten al weer vol in de bladeren. De tulpen steken hun kop al boven de grond en de sneeuwklokjes staan nog steeds eigenwijs te doen. Uiteraard zie je overal de krokussen al hun pracht en praal showen. Makkelijke dingen zijn dat eigenlijk, je poot wat van dat grut in de grond en jaren later is het een deken van kleur. De eerste lawaai vogels laten zich al weer horen en lammetjes maken de wei onveilig. Nu maar hopen dat de steenarend niet al te hongerig wordt. Dat zou vervelend zijn als er weer een paar lammeren te grazen worden genomen. 
Zou een heftige laserstraal iets kunnen doen om die birds op een afstand te houden? Iets voor projectlijst C. (A zijn dingen die moeten, B zijn projecten die ook wel mooi zouden zijn maar waar geen bloed uit loopt als ze niet gebeuren, C is zogezeid leuk om te doen maar meer ook niet) Een soort van MOSCoW (Must, Ought, Should, Could or Wish to have) lijst dus.
Oké de lente, er zijn af en toe nog behoorlijk heftige buien en dan is het weer éven winters koud, maar toch! Op de meters stonden af en toe al wel weer temperaturen van +15 graden. We zijn de afgelopen winter erg verwend geweest met het weer. Die heftige regenbuien af en toe neem je dan voor lief. 

Auto
De auto is ook weer gerepareerd en de garage waarvan de offerte aanvankelijk een kleine hartverzakking veroorzaakte kwam met een rekening die honderden euries lager uit kwam. Opvallend wel weer is dat ineens dingen anders gingen toen ik vroeg om de vervangen onderdelen achter in een doos in de wagen te leggen. Blijkbaar is dat heel gewoon want er kwam een reactie als: "vanzelfsprekend, komt voor elkaar." Zo is dat avontuur ook weer bijna achter de rug. Volgende week het brik ophalen en eens kijken wat ze er werkelijk van gebakken hebben.


Galerij
Dan komt er dit jaar ook een soort galerij in Le Mouton Qui Rit. De plannen zijn zo goed als gesmeed. De kunstenaar, Freek Steijsiger, die zijn guauches tentoon wil stellen in LMQR, komt in maart de locatie bekijken. Onlangs, bij een eerste ontmoeting liet hij wat van zijn werk zien, ik moet zeggen indrukwekkend. Die uitgewerkte details en kleuren zijn werkelijk een hele aparte ervaring om die in je op te nemen. Ik kijk dan ook erg uit naar de echte werken omdat foto's vaak niet geweldig de werkelijkheid weergeven. Ik laat nog even niets zien op de blog. Daar moet ik immers zijn toestemming voor krijgen. Zijn website moet ik jullie even schuldig blijven, de url werkt niet meer. Zal het wel weer verkeerd ge-book-marked hebben.

Het feit dat er een galerie (even onder reserve) lijkt te komen in le Mouton is ook een van de drijfveren om nog enkele huisjes meer te maken. Lijkt me leuk om zowel het werk van Freek als dat van mij op te stellen. Geeft wat meer kijkwerk en afwisseling.
Een extra gelegenheid om mijn werkjes onder de aandacht te brengen is via een nog op te zetten winkel in Fontenoy le Chateau. Het is de vrouw van Frerik, Caroline, die dat aan het opzetten is. Een soort van producten uit de streek gecombineerd mogelijk met een thee salon. Dat zet het maken of, noem het zelfs maar, productie van huisjes toch wel in een ander daglicht. Voor de kunstmarkt in april/mei moet ik ook nog wat extra werk beschikbaar hebben.


Huisje 25 
Et voilá nummer 25 is af.
Voor deze heb ik me opnieuw laten leiden door de flatjes en gebouwen aan parque Güell.

huisje #25, 23 cm hoog

Dit keer geen monstertjes op het dak of aan het gebouw. Volgens mij was de stijl er niet naar. Grappig is het altijd wel weer dat de aanzichten vrijwel nooit op elkaar lijken. Soms verandert de stijl compleet, hetgeen hier ook weer is. Tijdens het maken van #25 dacht ik al na over de kleur van het glazuur. Leek me mooi om dat in Royal Blue te doen. Dat is een hele mooie diepblauwe kleur die erg goed dekt. Met het aantal kleuren voor de huisjes moet je je sowieso beperken tot maar een paar anders wordt het te bont. Dat is mijn persoonlijke mening/smaak dan. Het diepblauwe kan dan met geel of luster aangevuld worden, maar voorzichtig.

huisje #25 N-S-W-E gevels

Sinds huisje 24 worden de gevels allemaal frontaal gekiekt. Waarom? Voor een van de ramen zocht ik namelijk naar een voorbeeld van een eerder huisje. Bleek dat het maar half zichtbaar was, lastig zoiets. Want af en toe komt er in de volgende huisjes iets van de ramen en andere elementen terug van eerdere werkjes. Zoals een gargoil die goed gelukt was, of die slakken die best wel eens een thema zouden kunnen worden voor een van de volgende huisjes. Om de herkenbaarheid te vergroten is het dan prettig als je elementen erin gelijkend krijgt. Het thema van deze honderd huisjes (in wording: stand 26) is immers Gaúdi. Dan zal er ook een zekere lijn in de stijl moeten zitten. Het was even zoeken naar het originele voorbeeld, op een schets vond ik iets ervan terug, maar niet voldoende. De manier van vastleggen voor de toekomstige bouwsels is op deze manier dus nu gezekerd.
Voor no. 26 is er inspriatie gevonden in het meer barokke werk van Gaudi. Zoiets als het "house of bones". Niets macabers maar de ramen en deuren hebben spijlen die een beetje op gewrichten lijken, vandaar die bijnaam. Dat kwam zo op toen ik ergens posters van geraamtes zag hangen. Daar wordt morgen dan mee begonnen.
Verder kwam er gisteravond een idee boven drijven om een huis te maken van behoorlijke hoogte. Iets van 80 of 90 cm hoogte. Het moet een soort bouwsel worden waarvan de delen als een soort tulpenvaas in elkaar gestoken kunnen worden. De bedoeling is dat je ze ook afzonderlijk neer kunt zetten en het dan ook nog om aan te zien zal zijn. Dat vraagt nog wel het nodige puzzelen en schetswerk, maar het idee is er. Nu nog de uitwerking.

Afijn, laat ik verder maar niet meer praten over de huisjes want het wordt een beetje afgezaagd zo, alsof ik niets anders te vertellen heb.

 

Geen opmerkingen: