29 augustus 2011

Source de Planey

Dichtbij is een riviertje: de Planey. Die wordt gevoed door een bron, een tamelijk uit de kluiten gewassen bron: Source de Planey. Die bron schijnt dan weer ondergronds gevoed te worden door de Semouse. Een riviertje dat door Saint-Loup-Sur-Semouse loopt. St. Loup is een plaatsje hier 15km vandaan (hypermarché enzo)
Onze twee Belgische gasten van dit weekeinde, zouden in die bron gaan duiken. Gaan duiken, vroeg ik? Jawel, er bevinden zich grotten onder de oever waar je in kunt. Met stijgende verbazing hoorde ik hun verhaal aan. Sinds de laatste -tig jaren hebben zij zich gespecialiseerd in het duiken in- en door grotten en er schijnt een grote groep duikers te zijn die grotten-duiken als sport heeft. Lijkt me ook wel spannend om te doen, moet je geen last hebben van claustrofobie dunkt me. HIER wat meer info over onze duikgasten en hun filmpjes.

Als voorproefje een flimpie uit een eerder bezoek in 2010:


Source du Planey from KOELAKANT on Vimeo.

Het water is rond de 11 graden, ook in de winter schijnt het. Zou je toch iets mee kunnen doen.

Al doende ontdekken we steeds meer van die aktiviteiten die je rondom ons B&B kunt doen en allerlei sites die daarover heel uitgebreide info geven:
Wandelen, zie site voor meer info
Mountainbiken, zie site ...
Duiken, zie site
Kajakken
Hardlopen
Motorcrossen
Toeren met fiets, motor, auto
Naar wild kijken en luisteren (in de bronst tijd edelherten die aan het "burlen" zijn)
Toen Fannie en ik hier begonnen in 2008 hadden we natuurlijk wel het een en ander uitgezocht: wandelen, fietsen, touren. Er is dus veel meer dan dat in de omgeving. Het wordt steeds leuker!

De afgelopen weken zijn er gasten geweest die zich helemaal uitleefden op de uitgezette circuits tussen Bains-les-Bains en Fontenoy le Chateau: site voor routebeschrijvingen. De laatste paar dagen heeft het nogal geregend, en de gast van deze week komt dan ook onder de drek terug. Dat is natuurlijk ook weer iets aparts. Andere gasten gaan lekker in de tuin zitten lezen en weer anderen touren een beetje rond of slapen flink uit! Wat een zwitsers leven!

Ik kijk uit naar de herfst, dan is het hier op zijn mooist... Misschien kan ik dat dan delen met onze gasten.

Geen opmerkingen: