10 juni 2009

Vol!

Vorige week in NL geweest om een klant te migreren, server netjes down gebracht en volgens de regels der kunst weer opgebracht. Maar met de buitenwereld praten ho maar! Hun modem en internet knalde er uit en dan is leiden in last. Maar het is wel een prima leer ervaring voor hen om te zien wat er allemaal bij komt kijken om zoiets op te zetten.

Ondertussen ook 't autootje laten beplakken, en het is een eyecatcher geworden. Vraagt er gewoon om het karretje telkens tactisch op te stellen. En verrek het helpt! Zo voor de deur zetten dwars op de straat dan kan het rijdende uithangbord van alle kanten bewonderd worden. De buren vinden het prachtig. OK het koste wel wat maar het is keurig verzorgd door de beletteringsfirma in Ochten. Afijn auto een dag in leveren, 20km naar Maurik terug fietsen en 'savonds weer naar Ochten. Dat kostte me een paar dagen zadelpijn, en bovenwonder geen last van de spiertjes. De auto-cum-reklamezuil valt erg op en dat was ook de bedoeling.

WATER
Zondagnacht terug naar MSP na eerst een alarmerend bericht over stortregen enzo opgevangen te hebben. Nattigheid in de kamers, toch nog. Wie heeft dat raam open laten staan is een zinloze quiz. Geen ramp maar het stof was flink aangekoekt, na een paar keer flink dwijlen en poetsen ook dat weer weggegumd.

INVASIE
Blijkt dat maandag als een duveltje uit een doosje ook nog een groep van negen mensen drie weken lang de handel te willen afhuren. Hoera Full house, hoe bestaat 't. Volgens hen is er via het internet in deze omgeving zoiets van wat Fannie en ik hebben neergezet niet echt te vinden. Behalve LMQR dan he. Zouden we dan toch per ongeluk de goede locatie hebben gevonden? OK het is natuurlijk een onontdekt prachtgebied, maar je blijft onzeker totdat...

Afijn maandagmiddag.

Op een kamer na is alles op tijd klaar, bedden opgemaakt, en kamers gelucht. Het liep tegen achten en eigenlijk had ik het al een beetje opgegeven dat ze uberhaupt nog zouden komen, zo laat. Teminste de verhalen een beetje in gedachte hebbend dat 'men' een beetje in het rondte belt om de goedkoopste gelegenheid te vinden en dan niet eens afbelt. Maar grote opluchting, iets over achten waren de eersten binnen. De kwartiermakers zeg maar, inspecteerden de kamers en klonken tevreden. Iets uit de vriezer gehaald en in de oven geschoven, een beetje versiering erbij, patat en een maaltijd a l'improviste stond op tafel.
Dinsdag zouden er nog drie kollega's bij komen. Dat kwam erg goed uit, konden we kamer vier nog even een extra haal geven.

Kom ik dinsdagmorgen bij de bakker, en jawel hoor, het wagentje valt enorm op. Vraagt ze waar het is en of ik al open ben, omdat er mensen van tijd tot tijd vragen of er een chambre d'hotes (B&B) in de buurt is. En zolangzamerhand brutaal geworden in de guirilla advertising grijp ik wat boomerangkaarten uit de auto en leg dat bij haar op een speciaal daarvoor bestemd reclame zuiltje. Hoppa! Zeg ik maar. Een tweede item dat een succes is geworden in reclame maken.

Lekker vers brood op tafel, en beetje pate en kaas en daar kwamen de heren goedgemutst aan de ontbijt tafel en lieten tevreden geluiden horen. Dan nog een beetje over de prijs geneuzeld en daar gingen ze naar het werk.

Baal, kwamen ze om 4 uur al weer aanzetten, weg plannen voor op te hangen spullen. De vrachtwagen met materialen was ergens in de prut blijven steken en kwam pas de volgende dag. Pech dus voor hen. Een paar uur later kwamen de andere drie. En mijn specialiteit: spaghetti ging er in als koek. Kun je makkelijk in grote hoeveelheden maken, en we hebben er de tools voor. Als klap op de vuurpijl, we waren net klaar met eten, kwamen gasten 8 en 9 ook nog een paar dagen te vroeg aanzetten. Tsja dan wordt het dringen in de kamers met drie bedden elk. Want op kamer 3 is er die lekkage welke zich sneaky probeert te onttrekken aan mijn opsporingen. Het zal dus een beetje breekwerk worden.

Als de weerwind al het resterende beddegoed uit de kast gehaald, want zes man ineens erbij is ff doorwerken voor de herindeling van de kamers. Meteen van de gelegenheid misbruik gemaakt en de gasten aan het werk gezet om de auto uit te laden, want die zat gewoonte getrouw weer tot aan de nok toe vol met fijne spullen. De matrassen zaten onderop dus... aub ff meehelpen. Binnen no time lag alles op zijn plek en konden de laatste bedden op hun plaats gezet worden. Kamer een is blijkbaar net ietsjes kleiner dan de anderen, daar zit ook een diepe kast in de muur, dat al het zijn, want bed nummer drie gaat weliswaal prima mar dan is het ook vol. Iets om te onthouden voor de volgende keren. Je geeft hem als eerste weg maar niet voor meer dan twee gasten denk ik.

OVENTJE
De groep gaat bij een zagerij in Jussey (spreek uit als zjussee) drie houtvergloeingsovens bouwen. Dat is toevallig ook een van de zagerijen in mijn tourrit voor de motorrijders of per auto. Gisteravond lieten ze wat foto's van hun andere projecten zien en ongelooflijk wat een vakmanschap straalt daarvan af. Als ze volgende week een beetje op streek zijn moest ik maar eens langs komen om te kijken. Toch is dat altijd vet cool als mensen zo trots op hun vak zijn. Volgende week zijn Fannie en Wim er ook, dan er meteen maar een uitje van maken. Had ik op tafel toevallig wat boeken over het bouwen van keramiek ovens liggen, ja echt toevallig. Daar werd dan ook driftig in gebladerd. Subtiele suggesties om van de restmaterialen hier op het terrein ook zoiets te bouwen moet ff bezinken, maar in ieder geval kan ik wat tips van ze losweken. je weet maar nooit hoe het balletje rolt.

Voor negen man moet het kokkerellen dan iets eenvoudigs worden, maar spaghetti lust iedereen, en build your own pizza lijkt ze ook een aantrekkelijk idee. Een paar keer de BBQ in de fik steken als het weer het toelaat en hoppa weer een week om. Overigens verbaas ik me hoe weinig de mensen eten voor ontbijt. Elke volksstam is weer anders met ontbijt gewoonten, een leermoment.
Afijn donderdag vertrekt er een op vakantie, dan kan volgende week iedereen weer normaal twee aan twee slapen. Tenminste als we de lekkage vinden.

OPENING
Wordt het dringen op de 21e? De officiele opening wordt namelijk verricht door de burgemeester en we wilden een kleine BBQ met een hapje en drankje erbij hebben voor de genodigden. Maar het toeval helpt ons, het past allemaal precies in het schema, omdat de gasten dan net een langweekeinde naar huis zijn. Gered door de bel.

update: hoor ik dat er zondag niet doorgewerkt mag worden omdat er dan niemand van het bedrijf aanwezig is. Dus zullen de heren denk ik en dag later op weekeind gaan...

SCHAPEN
Eindelijk! De schapen hebben hun jasje uit. De ooien lijken een stuk kleiner dan ik op mijn netvlies had, maar het rammetje is een monster van een beest geworden. Dat belooft wat bij de najaars BBQ. Maar ja het is een ram dus speciale maatregelen zijn nodig om het vlees nog ergens naar te laten smaken. Moet maar eens rondvragen voor de behandeling.


Ze zitten nu ongeveer 3 weken in de voorste wei en het begint erop te lijken dat ze de zaak kaal beginnen te knagen/krijgen. Al is het dat ze er moeite mee te lijken hebben, maar liever zo dan dat het gras in een mum van tijd gekortwiekt is. Want dan wordt het een probleem met voedsel in de winter. En dat was het deze winter beslist niet, ook al ben ik pas gaan bijvoederen op het moment dat het echt minder werd. Een paar keer in de week krijgen ze een paar handjes brokkies, met als gevolg dat als ze je ook maar zien het meteen een kakafonie van geblaat wordt om meer. Dan rennen ze op je af. Iemand die dat niet weet denkt dan meteen aan iets anders dan dat je gedegradeerd bent tot een wandelende brokjes automaat. Ze zijn er echter voor, om voor het gras te zorgen en aan het eind van hun nuttigheid een paar hompen vlees in de vriezer, ook nog wel.
Een dezer weken moet er een sowieso nieuwe ram komen, wel tegen de tijd dat Charly in de vriezer verdwijnt dan. (rammen schijnen onderling nogal te knokken) Daarmee houden we ook de genenpool een beetje intact, hoewel Charly maakt grote nakomelingen. Maar met een nieuwe ram zijn dan vier ooien die gedekt kunnen worden, een ervan is namelijk Charly's zusje. En vreemd genoeg is incest geen bekend verschijnsel bij schapen, daarom heeft zijn zus ook niet geworpen dit jaar. En je ziet dat echt want die heeft bijna geen uiers! Zo zal de veestapel hopelijk langzaam groter worden tot een stuk of 8. De rammen zijn dan puur voor het grootbrengen en dus het vlees. Volgend jaar die gasten beslist meteen kastreren, maar ja Felix was zo zwak bij de geboorte dat ging echt niet. Die mag nog even tot het najaar en dan hoppa naar de hongerige maag van zijn verzorger.

Geen opmerkingen: