20 juni 2009

De dag ervoor

De afgelopen week zijn Wim (foto's van deze aflevering zijn van Wim), Fannie, Jeltje en Tjebbe, en ik zei de gek, stevig aan de slag geweest de laatste lik verf, de laatste spiegel en het laatste lampje op te hangen. Alhoewel laatste is natuurlijk met zo'n "never ending" project als dit een understatement. Maar verbazend genoeg is het gasten gedeelte toonbaar. En lijken we in een wat kalmer vaarwater gekomen te zijn wat betreft het klussen. OK de kosmetisch belangrijke dingen zijn gedaan en moeten er nog het interieur van de gangkast, een verlenging van de lambrisering, een tuin en, en, en...
Gisteren met zijn vijven het balkon hek geschilderd. Dan schiet het wel ff op, 13 meter spijltjes is zo in een paar uur gebeurd. Hammerite is merkwaardig spul, je kliedert gewoon over alles heen, het maakt niet uit. Wel eerst met de haakse slijpmachine en een razendsnel ronddraaiende staalborstel het loszittende roest verwijderd, dat is echt eng, je bent voortdurend bang dat het ding eraf vliegt. Daarna met tranentrekkende ammoniak (80% uit een flesje: een paar klokken spul in 5 liter water en je krijgt 10 meter verderop nog tranen in je ogen dus...) de aanslag verwijdert en hoppa je kunt aan de gang.
Er zijn een tiental deuren uit het huis gekomen met al die kleine kamertjes, dus er een uitzoeken voor het 'wegmoffelen' van de boiler onder de trap is dan geen moeite. Deuren zat! Geeft ook een goed gevoel dat je niet zomaar alles wegmikt op de "dechetterie". een nieuwe laklaag erover doet immers wonderen.
Met de stenen die uit het gebouw zijn gekomen wordt nu een muurtje gemaakt voor het terras, ook al bijna klaar, moeten ze nog wel effe hard aan trekken vandaag, maar het lijkt erop dat het gaat lukken voor morgen 12 uur. Uiteraard worden daar ook weer flessen in verwerkt, spaarzaam, dat geeft het een apart effect. Later kunnen we er nog lichtjes in maken, was de suggestie van Wim. OK Later.

En zo zit je te klussen met de laatste dingetjes. En Fannie's opmerking: "je ziet het huis langzaam gereed komen, dat doet goed aan" is een beetje je beloning voor het harde werken van het afgelopen jaar.
Overal zie je sporen van de laatste loodjes, dus er zal nog stevig schoongemaakt moeten worden, maar als de burgemeester morgen de zaak komt openen zal het spic en span zijn.

GEREEDSCHAP
We hebben toch maar al het gereedschap en het klein materiaal naar de garage gehaald, overal lag gereedschap en materiaal als overblijfsel van diverse klussen, tot grote ergernis van Wim. Een schone taak voor Tjebbe en die is al twee dagen bezig daar enige orde in te scheppen. Toch wonderlijk wat je zoal bij elkaar sleept tijdens een verbouwing. Je ziet ook veel kapotgeslagen dingen die Damien geprobeerd heeft te verstoppen, en sommige dingen vind je nooit meer terug denk ik, ook al weet je dat je die zou moeten hebben, ergens.

ATELIER
Nu nog de strengenpers en platenwals opstellen, de grange schoonvegen en spullen netjes neerzetten en dan kunnen we ook het atelier in wording laten zien aan de gasten. Is toch ook weer een beetje reklame.
Blijkt er een kunstenaar geweest te zijn in het dorp, wiens huis nu te koop staat, die keramieklessen gaf. Dat liep blijkbaar goed, maar bloedde dood door gebrek aan inspanning van de kunstenaars' kant. En als je weet dat er in de winter eigenlijk niets te doen is in en om dit dorp, dan heeft dat natuurlijk een behoorlijke impact.
Zelf wil ik absoluut geen lessen gaan geven, maar als mensen het inloop atelier willen gebruiken zijn ze natuurlijk welkom. Zal dan ook weer een kleine verbouwing worden om het werkgedeelte een beetje wintervast te maken, maar dat mag de pret niet drukken. De kachel is er al, ;=)) een kadootje van Dries.


LAATSTE DINGEN
Tsja er zijn altijd van die laatste dingen die moeten gebeuren, dus vandaag wordt het nog wel een beetje stressen. Maar met zijn vijven moet het toch gaan lukken.

En na een andere dag hard werken is dit het eindresultaat.

Het balkonhek is in de witte verf, de terrasmuur is klaar en het gereedschap is allemaal verzameld. Morgen is de officiele opening en dan moet er nog wat opgeruimd worden. De laatste keien uit de tuin, een beetje rest afval weg om het zicht helemaal af te maken. Toch zijn en blijven er een paar dingen kwijt, zoals de slang van de hogedrukspuit en klauwhamer, nou ja een boel dingen die ik niet heb teruggezien.

Dan ga je op je balkonnetje zitten en geniet je van een mega piza van Wim's hand.

Dat op het balkon zitten is altijd een avontuur, vooral in de avonduren is het een feest. Dan kun je genieten van kleuren die je alleen maar in je geheugen hebt uit de tijd in de tropen. Vooral de Mexicaanse luchten waren spectaculair. Maar wat heet, hier in MSP zijn de kleuren er niet minder om.



















Geen opmerkingen: