11 februari 2016

Spraakles 2.0

Vanmiddag weer een gratis spraak les gescoord.
Je weet wel, je wordt door een telefoonterrorist gebeld en die wil je een zonnecel installatie voor exorbitant veel geld verkopen. Wat 't koste? Ja dat kon ze niet vertellen door de telefoon, dat was onprofessioneel. Nu speel ik daar altijd in mee en ben erg enthousiast over zonnecellen. Tegelijkerijd omdat elke minuut dat je zo'n belterrorrist aan de praat houdt het haar baas vet geld kost. Want niet scoren met nog een klant. Ik zal ze leren. Daarbij grijp ik elke kans aan om beter frans te leren, mijn spraakvaardigheid te vergroten en als je zo'n terroriste aan de lijn hebt is dat prime time, voor mij dan. Ten eerste is het een goede luistertest en kun je ook nog wat zeggen in je allermooiste frans tijdens zo'n sessie met een telefoonjuf. Haar doel is om om je een technicien op je dak te sturen. Zeg maar een veredelde verkoper die je een lening probeerd aan te smeren. Natuurlijk zo'n technicien is altijd welkom vertel ik haar dan. Weer een gratis uurtje spraakles, toch? Oefening baart kunst en op die manier maak je telkens stapjes vooruit in de Fransw taal. Een heel nieuw vocabulaire maak je je daarmee ook nog eens eigen.

Ik heb niet de illusie dat ik iets over fotovolaïsche cellen ga leren, of over installatie procedures, vergunningen en zo. Maar WEL hoe die poot uittrekkers er met jou geld vandoor proberen te gaan. Na een tiental van die verkopers op bezoek te hebben gehad krijg je aardig in het snotje wat hun verdien model is. Weet je redelijk nauwkeurig wie wat aan wie verdiend en hoe. Dit keer was ik voor 27 mille de man met 9000Wph (watt piek uur) aan panelen. Uit alle macht proberen ze je een lening aan te smeren, cash betalen kan niet want dan missen ze hun commisie van de bank, Daarbij komen ook nog een overlijdensrisico verzekering, ting ting, een soort van werkeloosheidsverzekering (ting ting) - maarre wij zijn met pensioen hoor! - en een verzekering voor de installatie tegen hagelslag, brand, catastrophes, diefstal en zo meer. De kassa blijft maar rinkelen. Niet om jouw risico maar hun risico in te dekken uiteraard. Als de afbetaling misloopt is het namelijk weer inleveren voor hen. Altijd zijn het "reken je rijk" modellen die ze je boorschoteken. Heb ik natuurlijk al tig-maal voorbij zien komen in evenzovele varianten. Bij ieder gesprek komt er wel weer een stukje informatie bij. Nóg heb ik niet het idee dat nu alles boven water is. Zo gaat dus de kostprijs van een installatie 2.5 keer over de kop om al die premies, provisies en installatiekosten te betalen. Plus uiteraard een beetje winst. Een snelle verkenning op het net geeft een basisprijs voor 1 Wpu van 1.2E hun prijs precies 3 euries. Zelf doen met alles erop en eraan: panelen, bedrading, omvormers, bevestiging... kost ruim 10K. Wat is dan hun toegevoegde waarde? Het afhandelen van de papierkraam. Er komen wat dakhazen om 36 paneeltjes op je dak te knutselen, ERDG (net beheerder) sluiten de zaak op het net aan. EDF opent een rekening maar je hebt nog wel ff een extra abonnement nodig voor een nieuwe meter, en maak me geen illusies dat ze je ook nog om een bijdrage vragen voor de nieuw aan te leggen kabel. De teruglevering van de stroom gaat namelijk via een aparte meter. Gewoon omdat je normale abo voor verbruik blijft doorlopen. Alle opgewekte stroom gaat in de eerste instantie naar EDF, ting ting. Zelf lever je dan wel stroom maar je mag niets aftappen. Helemaal correct is dat niet. Je kunt een ander contract afsluiten waarmee je wel je eigen behoefte kunt dekken en de rest terugverkoopt. Dan heb je plotseling een verdiemodel dat 20 jaar looptijd heeft. Die lening kost je 250E per maand, en gaat niet langs af. Immers je kunt dan niet meer die 1400 zonuren aan energie afleveren. Je kunt dan fluiten naar de gegarandeerde 3000 euries per jaar, uitgekeerd door het EDF.


In goede zon jaren verdien je er iets aan in slechte jaren moet je gewoon bijlappen. Het lijkt wel een aandelen lease constructie! Alle risico's liggen bij de klant, welk verdienmodel je ook kiest. Per ongeluk liet hij zich ontvallen dat EDF het recht had de terugkoop tarieven (naar beneden) aan te passen. Dat had ie pas moeten zeggen nadat er handtekeningen waren gezet. Oeps. En dan hebben ze ook nog de mond vol over garantie. Die kennen we. Het is alleen zo dat veel van die bedrijfjes voortijdig failliet gaan of verdwijnen, hoe kan het anders dat dit nummer -tig in de rij van verkopers is. De tarieven van terugkopen van elektriciteit gaat per jaar omlaag. De installatie zal al na een paar jaar beduidend minder leveren. Als gewone man begrijp je dus dat je zo geweldig wordt gesneden. Mijn schatje vraagt zich heel terecht af wat er gebeurd met de mensen die daar intuinen. Zelfs mensen van 80+ smeren ze een lening aan, zo in en in gemeen. Dief van eigen portemonnaie ben je dan als je zoiets niet wilt doen wordt je voortdurend voorgehouden. Vooral oudere mensen zitten slecht bij kas en die willen wel een extra zakcentje. Maar je hebt wel een lening van 27K aangesmeerd gekregen die je in 10 jaar mag aflossen. Pas daarna heb je wat inkomsten van een peperdure installatie waar je zelf niet eens van profiteert!

Dit wordt velen zo door de strot geduwd in rapper dan rap frans, wordt er verbaal behoorlijk op je ingedramd. Nee u verplicht zich tot niets, teken hier en wij gaan dan beoordelen of u de gelukkige kandidaat bent om een zonnecel installatie op uw dak te mogen plaatsen! (kredietwaardig bent) Of uw dak geschikt is (min 36 panelen)? De vorige verkopers keken voor de vorm nog naar het dak en hadden een app op hun telefoon staan waarmee ze met veel misbaar het zuiden bepaalden. Alsof het tovernaars waren. Gingen foto's van het dak maken en deden net of zij de leverancier van die bullen waren. Deze leningen verkoper doet niet eens de moeite meer en bedelft je onder een barrage van cijfertjes. Ja gekke henkie. Ga maar naar de bank waar ze op je geld passen en vraag om een lening van 30K dan wordt je hard uitgelachen. Want geen garanties klinkt het dan. Ojé. Zou het dan toch...

Ja hoor alles wordt in Frankrijk gemaakt, klinkt het. Ja dat zal wel. In een bedrijfshalletje staan mensen etiketten te plakken op alle onderdelen. De shit komt toch echt uit China. Ik althans heb nog nergens gelezen dat er een zonnepanelen fabrikant in LDF zit die zich met dergelijke praktijken bezighoudt. Of de eigenaar moet natuurlijk in het komplot zitten. Eigenlijk zou je die figuren een proces aan moeten doen wegens feitelijk bedrog. Ik zie zo Koot en de Bie weer op mijn netvlies verschijnen met hun neutronenkorrels verhaal.



De fransjes kennende zal alles juridisch wel spijkerdicht zitten. Bah!

Depri
Over winterklaar maken gesproken. We zitten in de laatste helft van de winter en het weer is triester dan triest. Bewoners in het noordoosten van LDF worden niet voor niets de depri's genoemd. Dit jaar is het wel heel erg. Tot nu toe zijn er in de winter nog maar een tiental zon dagen geweest. Daar moet je haast depri van worden. Je voelt ook wel aan de stemming van de mensen dat het niet helemaal jofel zit. De weekmarkt is gereduceerd tot de helft van het formaat in de zomer en is voornamelijk een trieste vertoning geworden. Mensen kijken niet echt opgewekt, reageren een beetje stuurs en lopen soms verloren rond. Ze komen in ieder geval niet zo druk over als in de zomer. Wat ook niet bijdraagt aan een opgewekte stemming is dat alles er een beetje groezelig begint uit te zien. Er wordt veel op hout gestookt in deze streek, waardoor alles er groes en grauwelig begint uit te zien. Na de zoveelste plensbui is het meeste wel weer verdwenen, maar de grauwe luchten helpen niet echt om er iets feestelijks van te maken. Gelukkig hebben wij ons haardvuur nog waar je in kunt staren met een flinke bak koffie in de hand en kletsen we elkaar de oren van de kop af. Lezen veel, kijken flimpies en verder ben je bezig met dingen te regelen, knutselen, lezen en computeren. Je komt de dagen wel door.
In tegenstelling tot eerdere jaren komen er deze winter regelmatig gasten, dat breekt even de routine. Zo hadden we vorige week een gast die een wandeltocht aan het maken is van Zurich naar Schotland. In al die acht jaar is dit pas de tweede wandelaar. Maar och wat was die dame nat! IJskoude handjes die ik in mijn knuisten even opwarmde. Een bakkie hete thee ging er ook wel in en in de avond een extra lekkere filet mignon in paprika roomsaus. Nee het was geen pelgrimage, nee ook geen tot rust komen of het jezelf weer terug vinden. Eigenlijk dacht ze ook niet zo veel na tijdens het lopen. Het was gewoon iets wat ze besloten had om te doen, puur Zen dus. Zo zag ze onderweg dat de natuur totaal van streek was, vogels die normaal ergens in april hier kwamen floten nu al vrolijk hun deuntje. Bloemen die pas over een paar maanden moesten bloeien deden dat nu al! Onze narcissen staan ook al in bloei!

Bijna zonder uitzondering krijgt ze overal thumbs up van de voorbijgangers of inwoners van dorpjes waar ze doorliep. Haar verhalen gaven aan dat ze de tijd nam, gesprekjes aanknoopte en dingen bekeek. Niet als een zombie door het land trekken dus. Wat ze ook observeerde was de aard van het afval dat uit de auto's in de berm gesmeten werd. Vóór de Franse grens waren het voornamelijk lege flesjes van energiedrank, ná de grens erg veel CD's. Gewoon opvallend. Ze baalde een beetje van al dat afval langs de weg en vond zelfs dat je geen bananenschil meer mocht weggooien. Begrijpelijk als je daar zo met je neus bovenop gedrukt wordt.
Daarnaast gaan we af en toe de schapies bijvoederen. Da's altijd wel leuk als ze aan komen rennen voor hun traktatie. Bij drie ervan is duidelijk te zien dat ze drachtig zijn, bij een paar twijfel ik nog. Dat wordt spannend. De eenjarigen hebben geen beurt gehad dus dat is prima. Grappig is wel dat als je de bak vol hebt met brokkies dan lopen die gasten je bijna omver, sommigen komen dan op je af om nog meer te bedelen en krijgen dan ook wat extra's. Anderen houden het wel voor gezien, snaaien nog een bek hooi uit de ruif en waggelen de wei weer in. Die camera daar moet ik zo langzamerhand eens aan gaan werken. Zou lollig zijn om beelden te hebben tegen werp tijd.

De laatste dagen staat de barometer onder de duizend hPa, da's geen goed teken. Op de weer site zie je de vochtigheid uit de zee boven het land plotseling wolken worden, bizar. Ook geen goed teken. Dat geeft aan dat de zee nu warmer is geworden dan het land. Dus er komen stormen. Het gaat met bakken uit de lucht komen. Nou ja de haard is aan, de koffie staat te dampen op het tafeltje en we dromen hardop over warmere gebieden.

Ondertussen komen regelmatig reserveringen binnen voor de komende lente. Da's dan wel weer een goed teken. Vanavond eten we Boeuf Stroganov, immers we zouden deze winter wat van de Franse klasiekers gaan koken. Net zoals Coque à l'orange / au vin, Choux Croute, Pot Au Feu en Boeuf Bourguignon. Volgende week misschien weer kookclub en morgen de Club Culture et Arts in het clubhuis hier in MSP. Lekker bezig. Over een paar dagen is het weer valentijnsdag.

fotos bloemen: floraclic.eu

Geen opmerkingen: