1 januari 2016

2016

2016

Allereerst natuurlijk:
 
Live long and Prosper

Dat dit jaar iedereen veel geluk en voorspoed mag brengen, niemand zijn baan meer verliest en die droom vakantie eindelijk uitkomt. Zo, iedereen het kerstdiner doorstaan, de knallende kurken opgeruimd en de kruitdampen uitgehoest? Dan kunnen we de draad oppakken en kijken wat het makkelijkste is om het leven wat te veraangenamen. De nieuwjaars overwegingen dus. Bij de een is dat een stevige plak vlees op de gril, een ander een nieuwe computer, hangbank of huis. De volgende zal al tevreden zijn als alles blijft zoals het is. We moeten ons vooral niet al teveel van de problemen aantrekken. De wereld verbeteren laten we gewoon aan hen over die daar voor ingehuurd zijn. Toch?!

Vorige week waren we uitgenodigd op Frank's oudejaarsreceptie. Ruim in de champagne, erg lekkere happjes en lekker tegen zijn twee zonen aan staan lullen. Twee jonge mannen in de startblokken om het leven uit te dagen. De jongste had al een redelijk aantal glaasjes achter diens huigje doen verdwijnen dus werd het een goed gesprek over het zijn der dingen en wat verder ter tafel kwam. Grappig om te merken hoe de geschiedenis zich herhaald. Twee jonge mensen vol met vraagtekens over wat het leven hen zal gaan brengen en zich afvragend hoe ze hun lotsbestemming zouden kunnen beinvloeden. De puinhopen om hen heen ziende hadden ze op een glorieuze toekomst niet al te veel vertrouwen. Als ouwe knakker kon ik hen alleen meegeven:  kijk naar wat je makkelijk afgaat en probeer daar in uit te blinken, en vraag je je af of je daar de komende 15 jaar van zou kunnen leven. Dan gaat het wel goedkomen. Breng passie in wat je doet en laat je hart spreken. De beiden keken me een beetje aan van: "tuurlijk ouwe, maar wel makkelijk lullen zo over de rand van een glas champagne." Waarop ik de oude chinese wijsheid maar weer eens van stal haalde: "kansen komen voortdurend voorbij, maar je moet wel je hand uitsteken om ze te pakken". Oempf, dat was een béétje te makkelijk, zag ik aan die gezichten. "Volg je hart, maar zorg ook voor een plan B, want kennis en opleiding kunnen ze je nooit meer afpakken." Bij Patokkel, wie was hier nu aangeschoten, hè?
Toen kwamen de satéetjes langs, mét pindasaus. Kijk en dan heb je niet veel meer te lullen, dan begint het serieuze werk, hop áán het wérk! Smek.

Aan al het goede komt een einde en doken we laat in de avond de frisse nachtlucht weer in. Het weer houdt de gemoederen behoorlijk bezig de laatste tijd. Het lijken wel nederlanders zo uitgebreid hebben we het over het weer. De bakker noemt het bizar, de ander de klimaat verandering. Zelf wrijven we in onze handjes, want warmer is beter. Op het ogenblik lijkt het dan ook niet erg ijzig te gaan worden. Oh wacht! Februari kan nog heftig zijn in de Haute Saône. 
Vauvillers 5km van ons vandaan
Temperaturen in die maand zijn wel eens onder de -20 gekomen. OK een of twee nachtjes maar toch voldoende om ff extra maatregelen voor de schapies te moeten nemen als dat weer zou gaan gebeuren. Voldoende hooi, het zoutblok weghalen anders vriezen ze daaraan vast. Dit voorjaar wil ik toch opnieuw proberen een cameraatje op te hangen in de stal, een IR dingetje dit keer, zodat ik het werpen der lammeren kan zien die bijna altijd tegen zon's opgang gebeuren. Dat lijkt me zo spannend om eens live te kunnen zien!

Eens opgeziocht wat de landelijke météo zegt over de temperaturen enzo:

Limoges, ja waar die toffie-kleurige koeien rondlopen, schijnt zo'n beetje het gemiddelde klimaat van La Douce France te vertegenwoordigen. Lekker weertje, zo te zien. Hoewel, de laatste paar jaren kun je op het gedrag van het klimaat geen pijl meer trekken. Te veel verstoringen in de vorm van: kappen van bossen, plastic eilanden in de oceanen, fijnstof (industriëel en natuurlijk) in de lucht, broeikasgassen door de veehouderij, enz enz... 

Ook wel lollig om te zien wat de max en min temperaraturen zijn:

bron: méteo limoge

Bovenstaande extremen geven eigenlijk hetzelfde beeld als in de Haute Saône. Maar +22 graden in Feb? Dat zou een regelrechte ramp voor de insecten betekenen die vorig jaar ook al de grote afwezigen waren. De bijen (honing) zouden daardoor zomaar de doodsklap kunnen krijgen. Wordt dat gouden goedje nóg schaarser. Honing gebruik ik best wel veel in onze keuken, hoewel goed spul sowieso zeer moeilijk te krijgen is.
Om het beeld kompleet te maken, de zon ook nog ff. De zonuren:
Ook hier zullen de komende jaren de extremen en verstoringen wel weer roet in het eten gooien. De Haute-Saône ligt nog net in de donkergroene zône. Houdt dus niet echt over. Hebben we het over de neerslag komt de Haute Saône er niet echt bekaaid af. Staat op de 65e plaats op de landelijke ranglijst. Lokaal zijn er grote verschillen, vooral als je in het aan de Voges grenzende gebied zit. Daar heb je toch een iets ander klimaat. Voornamelijk natter. De kou vinden we altijd heel erg meevallen.


bron beide kaartjes: actualitix.com

Alles bij elkaar genomen zijn de départementen 81 en daar omheen zeer goede kandidaten om neer te strijken. Niet voor niets zijn die zo populair bij de butenlaanders. Andere kaartjes op die site gaan over aardbevingen, overstromingen en zo. Bijna geen enkele provincie is gevrijwaard van overstromingen. Denk ik dan weer: als je je huis niet in de buurt van een rivier of in een dal hebt staan is het gevaar voor overstromingen niet zo groot natuurlijk. Aan de andere kant als je in de bergen woont krijg je weer te maken met meters sneeuw of, zoals dit jaar: regenval. Heb je ook nog die mistral achtige winden in de winter. Dus er is altijd wel wat.
Op nederlanders.fr loopt een draadje over overwinteren in LDF. Zoals te doen gebruikelijk vindt elke reaguurder diens provincie de mooiste. En ze hebben allemaal gelijk. Daarmee kan ik alleen maar concluderen dat je je hart moet laten spreken bij het kiezen van een stekkie in La Douce France, áls je er al zou willen wonen natuurlijk, dat dan nog wel. Uiteraard zijn er wel betere en ook slechtere landen om te wonen dat besef ik ook wel. Elk land heeft altijd een aantal sterke punten en ja, je kunt op elk land ook wel wat afdingen. Normaal toch?





Geen opmerkingen: