20 januari 2016

Baksteen

Van de week schreef iemand onder het pseudoniem Eric Kwakman een prachtig stukje proza in de krant. Dat is het doorgeven echt waard. Heb een paar zinnen voor de vorm in een andere volgorde gezet, dan lijkt het meer op een gedicht (sonnet).

Als ik niet kijk. Heb ik het niet gezien. 
Dus ik kijk niet. 
Wist ik er niets van. Kunnen ze mij niets maken. 

Als ik niet praat Heb ik het niet gezegd. 
Dus ik praat niet.
Wist ik er niets van Kunnen ze mij niets maken 
Politiek. Ik ben er niet, ik ken ze niet Politiek.
Ik kijk niet en ik zeg niets.
Als ik niet lees. Weet ik het niet.
Wist ik er niets van. Kunnen ze mij niets maken.
Dus ik lees niets. Ik kijk niet en ik zeg niets. 
Ik praat niet en ik zeg niets. 
Als ik niet luister. Hoor ik het niet. 
Wist ik er niets van. Kunnen ze mij niets maken.

Een werkelijk prachtig werkje, bijna alles klopt volgens de klassieke regeltjes voor een sonnet. Bovendien tendeerd het als het geschrift van Emile Zola's : "J'accuse", maar die had er iets meer woorden voor nodig. Bewonderingswaardig. Het zal geen verrassing zijn dat hier het kabinet Rutte ten voeten uit beschreven wordt. Hoe treurig dat ook is.
In reactie op Rutte's uitroep dat de onderste steen boven zou komen met de neergehaalde vlucht MH17 komt ook een snedige opmerking in het zelfde artikel: Als Rutte al die onderste stenen nu eens boven water haalt kan hij er een riant huis van bouwen.(JPH)

Nu Rutte ook nog eens op het pluche van de .eu is neergestreken en ineens ferme woorden slaakt: het vluchtelingen probleem moet in drie weken opgelost worden, of zoiets. Belachelijker kun je je zelf niet maken, toch? Als ik dat soort mensen op het bewegende beeld zie heb ik altijd de associatie met het programma "Talking heads" en kan ik alleen nog maar grijnzen. Mooi gesproken. Maar sinds de .eu bestaat - gevormd tussen 1951 en 1993!! -  zijn ze nog nooit op tijd in beweging gekomen, dat zal in dit geval ook niet anders zijn. Dus gaat binnenkort de stront in de ventilator slaan. In Canada zullen ze vast en zeker al wel een hotel in orde aan het maken zijn om de hoogwaardigheidsbekleders uit .nl onderkomst te kunnen bieden. Uit de wind is het immers makkelijker roeptoeteren ;=)

Niettemin Kwakman's proza is een juweeltje, dat wilde ik maar even melden.

Update 20160121
Bij datzelfde artikel in de krant stond een foto van Rutte die in een dure limousine steeg en nog even wuifde naar de goegemeente. Tien minuten later stond er een andere foto. Een voorstelling van Rutte met beide duimen omhoog. Waar herinner ik me dat beeld eerder van. Oh ja, toen Zalm de Euro introduceerde - zijn we ook vies de mist mee ingegaan. En nóg een. Herinnert u zich nog die foto van Nina Brink? Ook met de duimen omhoog. Daarna stortte het aandeel in elkaar. Vele mensen verloren hun spaargeld.
Mischien is dit van de krant een héél subiele waarschuwing: "oppasse mense!"

Geen opmerkingen: