11 augustus 2013

Vliegen


Het is nog steeds druk in LMQR. De komende week is het voor mij zelf rustiger nu het hele huis is verhuurd. Even tijd om op adem te komen.

Musca domestica
Er is hier op het platteland bepaald geen tekort aan vliegen. Een keer in het jaar vormen die zelfs voor een korte periode een ware pestilentie. Een plaag zeg maar. Vooral na een hete periode. De tapetes (meppers) van vorig jaar zijn dan natuurlijk zo weer opgezocht en het betere plet-werk begint. Uit de losse pols ontstaan na luttele minuten killing fields gelijk een wriemelende deken van zieltogende kriebel beesten. Meestal is de dagelijkse invasie van vliegen snel onder controle te brengen, weer andere dagen is er geen houden aan en lijkt het alsof die beessies in cohorten van een miljoen op je aanvliegen. Na een kwartiertje meppen is ook dat leed dan weer geleden en stroomt het bloed rijkelijk. Niet altijd kom je als overwinnaar uit de strijd. Maar een korte herhaling van zo'n slachtpartij tegen de tijd voor de siësta doet het tij dan weer keren.

picture: Amada44
Totdat de gasten komen die alle deuren wagenwijd open laten staan. Je gaat dan niet kreunen dat ze de deuren en ramen dicht moeten laten, want dat is een onbegonnen zaak. Ook niet erg gastvrij. Wel kun je dan, als gasten opmerken dat er wel erg veel vliegen zijn, fijntjes opmerken dat het snel sluiten van deuren helpt tegen een overmaat aan vliegen. Bij voldoende voetvolk aan kids worden die gerekruteerd om ieder een twintigtal van die dingen te pletten. We maken er dan een wedstrijdje van. Dat gaat meestal met erg veel enthousiasme. De ouders vinden het iets minder geslaagd omdat de lijken in cohorten van vier op de eettafel ten toon gespreid worden. Ach, kleine moeite groot plezier.

Breinvlaag
Niet altijd heb je de beschikking over het kleine volk natuurlijk. En niet altijd win je de dagelijkse slachtpartij. Dan, een breinflits! Waarom niet van een paar Raspberries een vol automatische elektronische bug swatter gemaakt vroeg ik me af. Opdracht: maak een vol automatisch doel-volg systeem dat alles wat kleiner is dan een pink nagel, zwart is en zich beweegt in de lucht verpulvert.

Lasers
Het eerste dat in me opkwam was een setje lasers van minimaal 250 mW die in hun kruising van de stralen zoveel hitte opwekken dat de vlieg zijn vleugels zou verbranden. Door de snel bewegende stralen zou naar mijn idee de andere voorwerpen geen schade ondervinden. Maar ja, gedoe met laser in de ogen. Daarmee zou het doelzoek programma velerlei parameters moeten krijgen die het systeem erg langzaam zouden maken. Parameters als: indien in de buurt van mens of huisdier niet schieten. Althans bij gebruik van een Raspi. Hm, wellicht toch geen praktisch haalbaar ding. Aan 250+ mW lasers is wel te komen overigens.

Straling
Met keiharde hoog frequent straling zal er ook niet zoveel succes geboekt worden. Want bij een experiment in de magnetron overleefden een paar vliegen het gewoon. Zelfs na 5 minuten vloog het ongedierte onaangedaan de magnetron uit.
Andere dan magnetron straling lijkt me niet gewenst in een B&B.

Geluid
Daarna kwam het idee om dat met hoogfrequent geluid te doen. Behoorlijk onschadelijk. Dan vraag je je vervolgens af wat de eigen frequentie of resonantie van die vliegen zou zijn. Bij welke frquentie zouden de vliegen uit elkaar kunnen gaan trillen. Immers als je de harmonische frequentie van een voorwerp kent en je bombardeert dat voorwerp vervolgens met een 1000-voudig vermogen, dan spat een steen bijvoorbeeld zomaar uit elkaar.
Denk je iets verder. Kun je je afvragen of het wel een praktisch iets is als je zoveel maten van vliegen hebt. Die hebben ieder dan weer hun eigen resonantie. Geluid dus, maar dan anders. Zit je ook niet met allerlei vergunningen of zo. Geluid is geluid, toch? Zou je iets met gerichte geluidbundels kunnen doen? Waarbij de frequentie als een soort sinusoïde omlaag en omhoog gaat om de vliegen uit elkaar te laten spatten op hun eigen harmonische frequentie. Welk vermogen zou je dan in die speakers / stralen moeten stoppen om dat effectief te kunnen doen?

Robot
Ha, een andere breinvlaag bracht iets anders. Mechanische krachten zijn de absolute definitieve doders van vliegen. Zoals het ultra wapen de tapete (mepper), die is daar het bewijs van. Is het een idee om hele kleine mobiele robotjes te maken die over muren en plafonds gaan kruipen en met miniscule vliegenmeppers de pestillentie aan vliegen gaan minimaliseren. Een soort gekko-robot dus met een vliegenmepper eraan. Het meest charmante idee tot nu toe, maar vergt erg veel bouwtijd en een ingenieus vastplak iets om het gevalletje tegen het plafond of muur te kunnen houden.





Tesla
Of zou je iets met vonken kunnen doen. Je weet wel een spanningsboog die tussen twee staven omhoog kruipt en als een vonk in het niets verdwijnt. Iets met Tesla denk je dan. Een batterij van miniatuur kanonnetjes op de vensterbanken gemonteerd die al het vliegend materieel afschieten. Vliegen trekken naar het licht namelijk. Een kracht gordijn, of krachtscherm waar geen vlieg doorheen komt zonder een lading door het lijf te krijgen. Een soort electronische vliegenhor dus. Alleen bedenk ik dan weer dat het systeem vast en zeker te traag zal zijn. Die spanning moet eerst opgebouwd worden. De cohorten vliegen zullen dan gierend van de lach om je kanonnen heen zoemen. Dat dit idee niet eens zo vergezocht is blijkt wel op deze site: rmcybernetics



Plakstroken
Je hebt ook van die smerig ogende plakstrips. Na een paar dagen kleeft een kolonie zwartigheid erop. Iedereen vind het een smerig gezicht maar ozo effectief. Een deel oplossing, dat wel.
picture: foodlog.com

Patches
Heb je ook nog van die patches met gif erin. Totaal niet effectief en ze blijven eeuwig aan je raam plakken want na een seizoen zijn ze er met geen mogelijkheid meer af te krijgen.

foto: aanbod.nl
Vliegengordijn en horren
De oude en beproefde methoden, wat er niet in kan blijft ook buiten. Alhoewel dat betrekkelijk is voor een ruimte waar mensen in en uit lopen en de deuren wagenwijd open laten staan. Wat een lelijk woord overigens: horren. Klinkt ook vreselijk. HORRRRREN!

Vliegenmeppers
Blijken deze dingen, op korte termijn, toch het meest effectief te zijn. Mijn persoonlijke slag techniek is deze zomer op een hoger plan gekomen en nog dodelijker voor het zwarte vliegenvolk geworden. Daarbij hoef je ook niet snel of hard te slaan. Gewoon de elleboog flink buigen, met een soepel polsje en een klein klapje kets je het zwarte pestbeest de vliegenhemel in. De meppers die we bij Hypermarché vonden zijn behoorlijk stevig, gaan niet na een paar dagen al kapot en zijn niet eens zoveel duurder dan de super soepele, maar erg kwetsbare zwiepers die je overal anders koopt.
Elektrische meppers zijn lollig voor even, maar hebben absoluut niet de trefzekerheid van de ouderwetse plastic meppers. Ergens heb ik ook metalen meppers gezien. Die lijken mij te stijf, zijn ook slecht te krijgen.

Conclusie
Alle ideeën ten spijt, voorlopig hou ik het maar bij de tapetes. Vlug, mechanisch - dus altijd dodelijk - én meteen onmiddellijk dadelijk direct beschikbaar. Bovendien hebben we de goede kwaliteit slagspul gevonden, en daar natuurlijk flink van ingeslagen. Ze zijn wat massiever dan de lichtere maar ozo snel kapotte meppers.
Op mijn speurtocht naar de technologie achter al deze ideeën blijkt er nog heel wat van te bestaan ook! Zo vergezocht vind ik de bovenstaande kronkels daarom nu ook weer niet. Al lijkt het soms science fiction. Wat zei een van de gasten uit India ook al weer?  "We leven wel in een tijd waarin heel veel nieuwe dingen gemaakt worden. We leven in de bloeitijd van de high tech." Dus die vol automatisch doelzoekende bugswatter zal er gegarandeerd een keer komen. Wie of wat hem maakt laat ik even aan de fantasie over.

Geen opmerkingen: