5 augustus 2013

LMQR

Trouwe lezers maakten al opmerkingen over dat het erg druk moest zijn. Dat is het inderdaad. Daarom heb ik even de blog de blog moeten laten. De laatste weken was het namelijk een gekkenhuis hier. Le Mouton Qui Rit was tot aan de rand toe gevuld. Zoals in voorgaande jaren moesten we gasten in deze periode doorverwijzen en zelfs onderbrengen bij buren of in de buurt gelegen B&B's. We hebben zelfs het appartement tijdelijk omgedoopt naar kamer 11 en kamer 12. Het moet niet gekker worden. Uiteraard is het bere-gezellig zo met mensen uit letterlijk alle streken van de wereld. Een paar keer Amerikanen, mensen uit India, en uiteraard een behoorlijke mix aan Europeanen. Nog steeds zijn Nederlandse gasten in de minderheid. Onze Nl gasten vinden dat een beetje a-typisch omdat normaliter veel B&B houders van NL afkomst meer NL gasten hebben. Bij LMQR is het precies anders om. 
Dan tot overmaat van ramp begint het dak van het appartement te lekken bij de eerste de beste stortbui. Uiteraard op een ander plek. Niet ernstig, maar genoeg om gasten af te moeten zeggen. Goede raad was duur. Gelukkig hebben we dat ook weer opgelost. De eerlijkheid gebied echter te zeggen dat een paar gasten zwaar teleurgesteld waren.
We beginnen aan augustus. Gewoonlijk een van de drukste maanden in LMQR.
PI
Voor de uitbreiding van de schapenkudde is er een nieuwe ram aangeschaft van het ras Suffolk. De voorlaatste ram, een bastaard Suffolk, bleek lammetjes te produceren waarbij de schapen weinig of geen problemen met werpen hadden. Voor mij reden om met dit ras door te gaan fokken. Bovendien vindt Fannie Suffolk mooie schapen. Een reden te meer om zo eentje weer te kiezen.

we noemen hem PI (raspberry pi)
Helaas is de staart gecoupeerd, ben ik dan weer niet zo'n fan van. Afijn, deze moet twee seizoenen meegaan en dan kan ie weer verkocht worden aan een andere hobbyboer.

Weertje
De laatste paar weken is het ruim 30 graden in de schaduw, met uitschieters naar boven en af en toe wat bewolking. Directe zon levert metingen op van 52 graden. Het zwemwater nadert overdag opnieuw de 30 graden. Gelukkig begint het in de nacht wat koeler te worden zodat er geen speciale maatregelen nodig zijn het overtollige aan warmte te neutraliseren. Wim dacht al aan zoiets als een soort van koeltoren. Volgend jaar als de laatste drie elementen bijgeschakeld zijn zal dat wellicht wel een probleem gaan vormen. 
Verder staat er een zacht briesje dat het verpozen in de tuin zeer aangenaam maakt. Het zwembad lonkt. De kids van de gasten hebben dikke pret en de schapen liggen op apegapen. 
Ondanks de hitte van de afgelopen weken heeft het koude voorjaar toch nog grote invloed op de landbouw hier gehad. Graan dat allang binnen had moeten zijn wordt pas deze week geoogst. Mais is eigenlijk te kort en levert daardoor te weinig snijvoeder op. De hoeveelheid hooi schijnt dan wel weer genoeg te zijn. Er zijn zelfs boeren in het dorp die een deel van de hooi oogst doorverkopen. Voor het fruit is het een rampjaar. De Franse fruithandel wil toch het spul op de markt hebben anders walst het buitenlandse aanbod over hen heen en dalen de prijzen te veel naar hun zin. DUS. Plempen ze hun onrijpe fruit, totaal niet op smaak, op de markt tegen relatief exorbitante prijzen. Soms is het net alsof je een meelbal in plaats van een abrikoos in de mond hebt. Ben benieuwd wat de appels en peren da'lijk gaan doen. Wij laten de handel in onze boomgaard dan toevallig wel rijpen aan de bomen, oogsten zal dan wel een maandje later gaan gebeuren. Daar gaan uiteraard de schapies het meeste van profiteren. Een dronken schaap zien waggelen, het fruit gist immers in hun magen, is uiteraard erg grappig om te zien.
Het gras begint een beetje geel te worden, er is geen sproeiverbod, maar toch ga je zuinig met het water om. Vorige week na die stortbui zág je het gras a.h.w. groen worden. De natuur is veerkrachtig. 

Kortom het lijkt een pracht van een zomer te blijven.

Geen opmerkingen: