15 augustus 2013

SolarFarm

Vorige week knalde de Raspberry er weer eens uit.

bron: raspberry.org
Dit is het computertje die de kleppen, sensoren en pompen van de SolarFarm (SF) aanstuurt.
Volgens kenners is deze RasPI het meest goedkope en volledige computertje wat je op dit moment kunt krijgen. Monitor eraan, muis en toetsenbord inprikken en gaan...
Als die plat gaat moet je er als een haas bij zijn. De temperaturen kunnen namelijk in een paar minuten behoorlijk hoog oplopen als de zon er eenmaal op staat te branden. Er ontstaat dan stoom in de leidingen. De gevolgen liggen voor de hand.
Wat bleek? De stroomvoorziening van het openbare net heeft het voor de zoveelste keer laten afweten, een serieuze dip dit keer. Gelukkig had ik de aanpassingen al gemaakt om de besturing van de SF automatisch aan te zwengelen als de computer opnieuw zou starten. Maar wat kun je er tegen doen als de EDF (soort Nuon) slechte kwaliteit levert van diens product? Het lijkt ook steeds erger te worden. De pieken en dalen (spikes & brownies) in de voltage zijn niet meer te tellen op een dag. Dat kan ik vaststellen omdat de UPS (uninteruptable power supply) veel meer dan normaal schakelt. Vaak valt de stroom een fractie van een seconde weg. Net niet voldoende om de klokken in huis van slag te laten zijn, maar computers zijn ietsjes gevoeliger voor dit soort dingen. Deze keer bleek de voeding van de RasPi opgeblazen te zijn. Geen probleem, net als in de ontwikkelingslanden leg je hier dingen op reserve. Zelfs een RasPi ligt klaar op de plank! Hop, nieuwe voeding eraan, RasPi aanzetten, probleem verholpen.

Ehh, maar... bedacht ik ineens, dit gaat dus vaker gebeuren. Want: monopolie en de staat als grootste aandeelhouder. Erger kun je het niet hebben. De kwaliteit zal er echt niet op vooruit gaan, iedereen zit om geld te springen en dus wordt er niet in de kwaliteit geïnvesteerd. Integendeel, pas als de zaak knalt doet men er wat aan. Net zoals in de US een paar jaar geleden waar de lijnen het van ellende begaven. In Le Mouton pakken we het iets fundamenteler aan. Na een uurtje knutselen stond alles op de UPS met 0.05% afwijking van het voltage en een uur aan reserve stroom. Zo probleem gefikst. Ze bekijken het verder maar met hun brownies en spikes!
Nog heel even protesteert het in me: het is toch van de zotte dat in LDF, een hoog geïndustrialiseerd land, dit soort situaties ontstaan!

PLOP, klinkt het, "wijntje?" vraagt mijn schatje. Alsof ze mijn opstandigheid aanvoelde.



Geen opmerkingen: