21 april 2009

Vreetmarkt

De afgelopen weken gasten gehad, ik weet nu zeker dat zo'n bed and breakfast het voor mij is. Het is gewoon heerlijk om je gasten te zien genieten. Natuurlijk van het moois dat we hier hebben neergezet, de goede bedden (geen consessies!) En natuurlijk het eten wat we klaarmaken, met zoveel mogelijk producten uit de streek. Met lekkerbekken als we zelf zijn kan dat natuurlijk niet minder. Fannie zegt altijd: een nederlands ontbijt met franse producten, laat ze maar genieten.

TIPje
Als je het te pakken kan krijgen moet je eens Roquefort van lait cru (rauwe melk) proberen, zo zacht op de tong en op een dun plakje stokbrood dat 'sochtends vers van de bakker gehaald wordt.... (slik, zakdoek!) En Bios onze kat weet/vreet zich ook al behoorlijk in de patee's thuis ;=)

LENTE
De streek is op zijn allermooist in deze periode en je ziet de gasten er dan ook van genieten. Na een wandeling of toertochtje komen ze dan ook vol met verhalen terug, da's voor mij dan weer echt genieten. En ze hebben allerlei tips dan. De uitgezette routes en wandeltochten worden dan ff gecheked op de stafkaart en waar nodig aangevuld of gemarkeerd.

Voor de laatste gasten had ik een paar lange wandelingen uitgezet waarmee ze optimaal konden genieten van een landschap vol in de bloesem. Het weer werkte nog mee ook dus je kon echt kilometers ver kijken. Een succes.

Voor alle zekerheid toch nog ff vooraf de laatste wandelroute afgeknart omdat die erg landelijk is en er nogal eens behoorlijk veel stront en klei op de weggetjes kan liggen in het voorjaar. Maar dat viel allemaal erg mee. Na de laatste stortbui was het behoorlijk proper en de mooie dagen daarna maakte alles goed begaanbaar.


MARCHE GOURMANDE
In Vauvillers was op zondag een gourmand markt, onze gasten op gewezen. Vind ik zelf ook altijd leuk, een beetje folklore. Maar dit was wel heel erg lokaal en kleinschalig, niet erg grandiose daarom. En dat vonden onze gasten ook. In ieder geval de couleur locale op kunnen snuiven.

Nog wel een paar leuke plaatjes kunnen schieten, toch wel.

Speciaal voor wim...
Zoals al eens eerder geschreven, brood komt hier in tientallen vormen en smaken voor, en kwaliteiten uiteraard.
In deze streek heb je zo'n 6 of 7 verschillende broden die typisch voor hier zijn, de namen zijn me vanmiddag gedicteerd maar natuurlijk weer vergeten. Met Damien heb ik afgesproken dat we dat eens gaan doen: broodbakken. Want dat is per slot zijn oude vak. Nou ja, bij fransmannetjes weet je maar nooit hoe en wat, wanneer iets echt gebeurd, maar na enig aandringen komt het wel voor elkaar. Hij gaat in ieder geval bij zijn vriendin informeren waar we het meel kunnen kopen, want zijn vriendin werkt voor een bakker. Handig toch? Wellicht leuk om na een paar keer proef bakken eens mensen uit te nodigen die dat ook leuk vinden, of alleen maar lekker. Nou ja we zien wel. Iets voor de gasten? In plaats van build you own pizza zo van maak je eigen brood. En / of

En natuurlijk zijn er de obligate worsten, maar deze leken wel ambachtelijk in plaats van uit de dozen van de fabriek.
En als we toch met het ambachtelijke bezig zijn, want daar is deze marché de gourmand ook een beetje voor bedoeld dan hier nog een paar pics

ff clicken op de pic voor een beter beeld

Eau de vie of wel levenswater maar dan van het sterke soort. Mooie flessies, die op de voorste rij zijn voor de leuke kadootjes bedoeld denk ik. Is blauw ook een leuke kleur om dat in te doen?
En nog iets merkwaardigs. Je leeft natuurlijk op het platteland en dan kom je producten tegen die je nooit in de winkel zult zien.

Wat te denken van dit allegaartje van potjes met vloeistoffen die je 't leven kunnen verlengen. Verrek zouden ze dan hier het levenselixer hebben uitgevonden? Maar er stonden geen cohorten van 4 om de handel op te kopen. DUS het zal én wel mierenzoet zijn met een luchtje of smaakje én voor al het andere helpen behalve om je leven eindeloos te laten voortduren. Weer een gemiste kans.

Tot slot een amusante speling van het lot.

Niet duidelijk?
En waar staan ze gedrieen voor? De zoetwaren, ook erg in trek bij de mensen in deze streek. Het repertoire wat je dan ook altijd tegenkomt op de markten is: brood, worst, honing, zoet, en drank. Nou ja wat verwacht je anders in een streek waar erg veel plaaattelaaand is. In mei/juni zul je weer veel paddo's zien en zo volg je zo'n beetje de seizoenen. HEERLIJK. Al die geuren die je kauwspieren doen malen en je mond bewateren.
In het najaar staan er allemaal mensen met mandjes vers geplukte paddo's langs de weg. En je weet dan niet wat je proeft als je zo een rauwe kantharel in je mond stopt! Het najaar is ook bij uitstek de tijd van de ingemaakte vruchten, afgeleide dingetjes als eau de vie, de streek eigen Calvados, die dan niet zo genoemd mag worden en ander lekkers. Eén zakdoek om de mond af te vegen is dan niet meer voldoende.

EEND
Van tijd tot tijd kom je ze nog steeds tegen, mijn oude liefde: de Eend of Deux Cheveaux Cabriolet. Jaja in capitalen. Dit is wel een erg fraai exemplaar, vrolijke kleurtjes. Doet je altijd weer even glimlachen van nostalgisch geluk. Een beetje fotoshoppen om de kleuren een beetje ok te krijgen en voila! Kadootje...

Tsja de korstleden hebben er ook nog van mogen genieten, maar das war einmahl.

En over de schapen gaan we het weer hebben zodra de scheerder langs is geweest.

Geen opmerkingen: