5 juni 2022

LMQR 20

Het wordt geleidelijk aan weer wat drukker in Le Mouton. Dit weekeinde een hele club van Retro-mobiel die een soort van race met oude auto's in Vauvillers organiseerd. Elk jaar doen ze dat, behalve natuurlijk de afgelopen twee COVID  jaren. Dat covid gedoe heeft erg veel kapot gemaakt in de toeristen industrie. Gelukkig komt langzaam het een en ander weer op gang. Ik denk dat het meerdere jaren gaat duren voordat het weer bij het oude is. Hoewel, het is niet alleen in de toeristen industrie die op zijn gat ligt in dit soort streken. Je merkt het aan van alles wat hier nog aan handel & industrie is. De winkels zijn leger, worden slechter bevoorraad, terrasjes blijven leger en zo voorts. Het is ook minder druk in de straten. In de dichter bevolkte gebieden schijnt het bijna weer als vanouds te zijn. In de rustiger regio's zoals de Haute-Saône, waar Le Mouton ligt, is de klap veel groter geweest. Mensen trokken naar de steden, want daar is meer werkgelegenheid. Was een viertal jaren geleden de verhouding nog rond de 50/50 stad en platteland is het volgens het statistiek bureau nu ruim doorgeslagen naar de stedelijke gebieden. Afijn, dan blijft het hier lekker rustig zeg ik maar. 

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn bijna afgerond. Een nieuwe buitentent voor in de tuin ligt al weer klaar. De tuin zelf is weer toonbaar. Alleen met het zwembad is er gedoe. Omdat de terras bouwer al het zand en grind in het zwembad had gespoten moesten we het zand en steentjes opzuigen. Nou dat ging niet vanzelf. Uiteindelijk hebben we het bad maar leeggepompt. Gaat weer 30 kuub water naar z'n grootje. Het vullen van de pool gaat ook dagen duren denk ik. Alleen vermoed ik dat het lek is geraakt. Weer ellende, want voordat je een nieuwe lining hebt zullen wel weer maanden over heen gaan, hier. Alles duurt langer, leveranciers  hebben gewoon grote vrees voor het houden van een voorraad. De supply chain is totaal kaput! Je krijgt je spullen sneller uit verweggistan dan ergens uit Lyon bijvoorbeeld.

Klussen

Ondertussen hebben we mooi de tijd om wat extra verfwerk te doen, reparaties die niet echt accuut waren zijn ook gedaan en het verder afwerken gaat ook zijn gangetje. Zelfs de parking heeft een update gekregen. Nu we van de burgermeester toestemming hebben een zonnepaneel neer te zetten voor de verlichting en de knipperbol. De laatste wordt natuurlijk gecombineerd met de nieuwe "sniffer" en volgepropt met eletronica.

solar en water voor parking

Langzaam wordt het plaatje van LMQR compleet. De parkeerplaats heeft nog wel een jaartje nodig voordat het echt af is. Zit ik me net te bedenken, onze opvolgers als die geen technische vaardigheden hebben gaan even een stijle leercurve krijgen om de zaak te kunnen managen. Sowieso omdat er ieder jaar iets bijgefietst wordt dat weer doorborduurd op het thema. Uiteindelijk zullen er drie sniffers komen die ieder weer iets anders doen. Over een paar weken zullen de zonnecellen on line gaan. Voor volgend jaar ook weer iets leuks bedacht in de kelder.. Zo bouwt Willem Bever voort.

Menu étappe

Dit jaar zijn er opvallend meer fietsers die hier landen. We hebben daarvoor een special menu ontwikkeld: "menu étappe". De hoofdschotel is dan een variant op een van de pasta's die we koken, afhankelijk van de gast is er dan een voor en of nagerecht. We passen het menu daarmee aan naar de vraag van de gast. Vooral franse gasten vragen naar een menu étappe.

pasta schotel met spinazie en kipfilet
 
 
Met een menu étappe wordt meestal de hap van de dag bedoeld, iets wat je toch al in de pot hebt pruttelen. Veelal iets wat je niet hoeft te reserveren vooraf denkt men. Uiteraard hebben we daar op ingespeeld, ook al is er nauwelijks verschil met onze normale menu's. Voordeel is dat we de ingrediënten eigenlijk altijd op voorraad hebben. Veel liever koken we natuurlijk iets uit een van onze nieuwe menu's, veel spannender. Ons nieuwste gerecht is: coquelette, jonge haan, gevuld met fenouille en gesudderd in witte wijn. Jong aardappelgoed uit de oven in het eigen jasje in ruim olijfolie gebakken, lekker lekker. Nu de zomer bijna daar is hebben we ook weer veel verse kruiden geplant. Een ervan smaakt heel subtiel naar kerrie. Daar gaan we iets met kalfsborst of kipfilet mee doen. Soep lijkt me ook niet verkeerd met dit kruidje. 


Geen opmerkingen: