11 juni 2022

IJs en weder

Data

Een aantal jaren houdt m’n systeempje (a.k.a. Sniffer) allerlei gegevens bij. Onder ook die van de buitentemperaturen. Hoezo?! Doen meteo stations dat al dan niet? jawel maar het is leuker om er zelf mee te spelen. De onderstaande grafiek is eigenlijk geboren uit het idee dat er zoveel wordt geblaat over verandering van het klimaat enzo. Er zijn inderdaad warmere en koudere jaren. De afgelopen maanden dan maar eens m’n best gedaan gegevens in een uniform jasje te priegelen. Zoiets, als alle gegevens in hetzelfde formaat staan dan heb je niet elk jaar gedoe.
Dan kun je een plaatje als dit maken zonder al te veel kunst en vliegwerk van elk begeerd jaar.  

 

Tot mijn geringe verbazing zag ik dat 2019 (gele lijn) gemiddeld veel warmer was dan dit jaar, 2022. Terwijl we nu al meer dan 10 dagen temperaturen boven de 33 graden aantikken. In de periode vanaf 1-1-2016 zijn er 1015 dagen met temperaturen boven de 33 graden gemeten en slechts 5 dagen met temps onder de -10. Dat lijkt me geen slecht klimaat. Uiteraard stopt het voor een fröbelaar als ik niet bij het meten van de buiten temperatuur. Behalve vochtigheid, Pascals, lumen en grond temperatuur, gaan er dit jaar weer meer sensoren op de sniffers komen. Vorderingen kun je hier bekijken:

 

voortschrijdend verhaal 2022

Pool

Ook al hebben we niet zoveel last van de warmte, de zonnecollector begint behoorlijk op stoom te raken. Dat merk je behoorlijk, vooral als de energy niet in het zwembad gestop kan worden, daarover later. Vaak hoor ik de vraag: "hoeveel energie komt er nu uit die 300 buizen?". Niet het theoretisch opgegeven vermogen door de fabriek, die leuken hun cijfertjes toch altijd op. Daarom eindelijk maar eens uitgezocht hoeveel vermogen het verhaal in de praktijk afgaf. Na enig gezoek en cijfertjes masseren bleek dat de installatie meerdan 18 kW afggeeft op een stralend zonnige top dag. Toch wel weer jammer dat het zwembad aan het lekken is gegaan. Komt weliswaar een mannetje voor deze week maar we hadden al kunnen zwemmen!
Update: Dat mannetje is dus niet gekomen deze week, zucht. Of fransjes hebben geen idee hoe een klus te plannen (klopt) of ze hebben gewoon lak aan hun klanten (klopt ook). Zuchten doet.

Net zo veel mensen vragen altijd naar de temperatuur van het zwemwater. Daarvoor zit er in de leiding een voelertje, die gaat uiteraard bijna elk jaar kaput. Gedoe dus. Daarom bedacht ik me om dat op afstand / kontakloos te gaan doen. Er moet dan wel weer een kunstwerkje boven het zwembad komen te hangen. Iets met een soort hengel waaraan een infra rood sensor bungelt. Ben benieuwd of dat gaat werken voor meer dan een seizoen.

Telefoon-Terroristen

Het is weer helemaal mis! De laatste weken worden we door de telefoon-terroristen platgebeld om toch maar vooral zonnepanelen op het dak te mikken. Op mijn geïnteresseerde vraag wat dat dan mag gaan kosten komt nooit antwoord. Er moet altijd een figuur langskomen om met je te praten. Na een uur praten hoor je dan uiteindelijk een fantasie bedrag noemen van 31K. Ja, zeg, 31K gaan we echt niet uitgeven voor 6kW. Dat zou zonder plaatsen en aansluiten max 6K mogen zijn. Van André kreeg ik een link door van nog geen 3K voor 6000Wp. Nog voor de absurde prijsstijgingen van alles en nog wat hadden we vorig jaar al een slag geslagen. Panelen met een vermogen van 3.5kW voor 3600E. Op dat moment het goeiekoopste. Dan gaat het erom de zaak op een solide stelling te krijgen. Dat kostte behoorlijk wat tijd voordat we een mannetje vonden die voor een aanvaardbare prijs een stelling wilde maken. Best wel bijzonder in LDF om iemand te vinden die doet wat ie zegt, uitgevoerd zoals besproken en voor de afgesproken prijs. Het is altijd gezeik met de Franse aannemers hier. Komen nooit op het moment als gezegd, bieden zelden een realistische prijs, of vliegen van klant naar klant zodat het werk op die manier nooit op tijd afkomt. Daarom hebben we de afgelopen jaren voornamelijk met .nl aannemers gewerkt. Edoch, achter mekaar hielden die er mee op en gingen een andere carrière volgen. Uiteindelijk moet er toch brood op de plank komen. En geloof me, ondernemer in LDF zijn is geen sinecure. Helemaal niet als je ook nog personeel in dienst hebt met slechts een paar mensen in vaste dienst. Dat laatste is in .nl ook geen feest want dan ben je meer met het managen van je collegaś bezig dan je eigenlijke werk. In LDF is, wat het moeilijk maakt als klein bedrijf, een combinatie van exorbitante belastingen en andere lasten samen. Die dan voor een deel weer terug zijn te krijgen via een omweg, d.i. via allerlei sociale regelingen, toeslagen, aftrek regelingen en ga zo maar door. Althans als je in een standaard HBB patroon past. Anders is het een deel zwart werken, een deel wit en een deel in natura. Zonder dat is het als eenpitter zonder gezin bijna ondoenlijk. Werk je alleen voor de belasting. Dat wil niemand toch? Van wegstrepen tegen elkaar, belastingen en teruggeefregels, hebben ze nog nooit gehoord. Via de koninklijke weg bouw je never nooit echt niet een bedrijf uit en begin je pas na 5 personeelsleden iets te verdienen voor je pensioen en reserves. Alleen ben je dan meer met de mensen bezig dan… etc. Zoiets moet je willen.

Ik dwaal af. Terug naar die telefoon-terroristen

Die zijn werkelijk behoorlijk opdringerig en maar doordrammen. Ze vragen je het hemd van het lijf, voor gegevens die ze geen f*ck aangaan. Dus lieg ik altijd dat het gedrukt staat. Soms lukt het je om er een eigen vraag door te persen, antwoorden bevatten een stilte en vervolgens gaat men verder met het telefoonscript. OK, afspraakje? Goed, stuur maar iemand. Dan komt er na een week of wat ter plekke een piepeltje tegen je aan zwetsen. Die probeerd je alleen maar een lening aan te smeren voor het installeren van een paar zonnepanelen. Zeer aggressief: hier tekenen dan komt het allemaal goed. Zeker, zeker. Uiteindelijk begrijpen ze wel dat er niet getekend en hélemáál niets verkocht wordt voor die fantasie prijzen. Enigszins teleurgesteld druipen ze dan vervolgens af. Op naar een volgende argeloze toehoorder. Vaak stel ik de vraag wat dan een los paneel kost, blijkt dan ook die fantasie toeslag op te zitten. Panelen van 550Wpc, dat moeten ze theoretisch opleveren, sure! Met een rendement van nog geen 30% komt er toch echt iets minder uit. Vanochtend was het weer raak. Die terrorist wilde maar niet zeggen wat iets als 6kW aan panelen kostte. Mijn reaktie: nou stuur dan maar iemand langs. Zinloze oefening, maar dat hang je natuurlijk niet aan hun neus. Voor mij weer een gratis spraakles. Soms hebben ze wel een beetje in de gaten dat ze voor niets komen, maar hé ik heb ze niet gebeld! Een keer werd er iemand nogal opgewonden en diens baas wilde zelfs voorrijkosten gaan berekenen. Alsof je op die manier alsnog door de knieën gaat. Nou ja zeg! Die factuur is natuurlijk nooit gekomen.

En toch...
Toch vind ik het juist nu een prima tijd om in de zonnepanelen te gaan zitten. Over een paar jaar herken je de tarieven voor een wattje echt niet meer! Maar, koop en installeer ze zelf. Het is echt geen rocket science. Ben ik nu ook aan het doen, volledig voor eigen consumptie. Mijn overweging bij de koop is geweest dat je nooit moet denken dat je 100% van je behoefte af kan dekken. De overproductie op zonnige dagen raak je aan de straatstenen niet kwijt, of je zou een extra straalkacheltje in de zomer aan moeten zetten. Geld voor abo’s namelijk blijf je kwijt zijn en in de nacht is er geen zon, normaal gesproken. hoewel die luitjes uit China weer een oud idee uit de kast gezwiept en afgestoft hebben om binnenkort een soort microgolven zender in de aardbaan te gaan hangen. Desalniettemin, daarom zul je altijd iets van de EDF moeten afnemen. De sombere winterdagen leveren sowieso geen stroom op.
Opslaan van energie is een decennia lang een uitdaging. Er zijn allerlei creatieve geesten met soms futuristische en soms zeer fundamentele oplossingen gekomen. Evenzo, batterijen zullen het vanwege het kostenplaatje en rampen voor moedertje Gaya niet gaan doen. Lithium batterijen vliegen zomaar in de fik en zijn onderhoudsgevoelig. Behoefte aan creatieve ideeën deden mij graven op het Web. Het onderstaande schetsje vond ik, dat lijkt wel wat. Low tech altijd goed voor doomsday.

creatief: koekoeksklok principe

Of die wildste ideeën op het web het gewenste rendement halen en de terugverdientijd van die ontwerpen binnen de perken blijft, is de vraag. Voorlopig maar gekozen is voor een installatie van 10 panelen voor 3500Wpc, later kan er altijd bijgeplakt worden, net als een zegelboekje spaar je dit deel van de SolaFarm bij elkaar. Het onderstel dat nu (eindelijk) is geplaatst kan heel erg veel gewicht hebben, zodat met geringe aanpassingen zomaar het dubbele aan panelen erop gefikst kan worden. We gaan het zien. Wat wel in de pijplijn zit is om de boilers, koelkasten en vaatwassers via een soort ringleiding op de panelen aan te sluiten. In dit geval zal het een van de drie fasen in huis worden waarop die apparaten geschakeld dan electronen gaan eten. Dingen die altijd aanstaan zoals als het internet modem/router, Raspiś, computer, printer... zijn natuurlijk doelwit van deze operatie. Volgens mij heb je zo het meeste profit van de panelen.
abri met panelen - landscape

Zal wel weer gedoe worden om een vonkentrekker hiervoor te vinden. Maar zonder uitdagingen is het leven redelijk saai, toch?

Buiten is het 31.5 graden, in mijn man-cave heeft het duister de overhand met een gevoels temperatuur van 25 graden. Zo kunnen we het nog wel ff volhouden.



 

Geen opmerkingen: