24 juni 2022

Liner

In het vroeg begonnen voorjaar zijn we ook al vrij snel kunnen stoppen met stoken dankzij de “SolarFarm”. Na twee verhernieuwbouwingen van het CV regelpaneel, eindeloos combinaties van kleppen open of dicht te hebben geprobeerd, software elke winter optimaliserend en eens goed kijkend naar de richting van de warmte door de leidingen ging vooralsnog het lampje branden. Bij een bepaalde combinatie liep alle energie eerst door de vloerverwarming en daarna het huis in. Overwinning! Achteraf denk je dan ...

Kink

Toen kwam er een kink in de kabel. Dat kon niet uitblijven. Bij de vernieuwing van het terras rondom het zwembad had de Badmuts gemakshalve zand en grind van het nieuwe terras het bad ingespoten. Nou ja zeg! Uiteraard is dat bij het schoonmaken gaan lekken. Het zwembad kreeg je dus niet meer vol. Dan ontstaat een probleem. Want de energie van de SolarFarm moest ergens heen. De installatie leeg laten lopen vond ik geen optie. Voor alles is een alternatief bedacht ik me, een van mijn standaard kreten, dus doe wat je predikt. Denk als: gebruik het huis als accumulator. Een paar jaar geleden had ik namelijk een soort van nooduitgang bedacht. Mocht de temperatuur van de SolarFarm boven de 80 geraken dan gaan de kleppen naar het huis automatisch open. De water inhoud van de CV in huis diende dan als extra afkoeling, het effect als er ineens een paar honderd liter koud water bij komt. Dat werkte in de praktijk erg goed, in het geval dat dit gebeurde zag je een duidelijke deuk in de grafieken en de temperatuur in huis steeg met maar een paar graden. Máárrrr... Als het buiten al 30 graden is en de verwarming staat ook nog eens aan dan wordt de temperatuur binnen uiteindelijk ook +30 graden. 

Al snel klinkt het: “Tompoes verzin een list!” Er moesten snel drastische maatregelen genomen worden. Vreemd gevoel wel, eerst probeer je jaren lang alles zo in te regelen opdat er maar zoveel mogelijk warmte ín het huis blijft. Nu moest ik manieren bedenken om de warmte juist kwijt te raken. Dus werd de situatie ómgedraaid. Eerst de buizen afdekken met wortel doek. Hop ruim 40% minder energie. Daarna het atelier open, weer minder. Dan het appartement beneden met de radiatoren met de ramen open. Dat alles gaf al een flinke deuk in het pakje boter! De volgende dag bleek dat niet genoeg. Die SF gaf 18 kW af! Goed, dan de B&B open (ramen en radiatoren ook) weer een deuk in de grafiek. Maar de instraling van de collectoren bleek al een paar dagen ruim boven het normale. Het aantal Lumen zag je in de grafiek ver boven de 50K uitkomen, dat is niet normaal in de lente. Uiteindelijk moest de vloerverwarming van onze studio er dan ook maar aan geloven. 

Zie groene lijn voor de deuk in het pakje boter

Had ik deze winter net geleerd hoe dat precies in te regelen 😜😜😜😜😜. Ramen en deuren tegen elkaar open, plafond ventilator aan, dat bleek het te doen, allemaal net voldoende. In de nacht de circulatiepompen aan laten staan om alles weer af te koelen. Die truc pas ik in de zomer toe om het huis via de SF/zwembad combo af te laten koelen. Je staat toch iedere keer weer te kijken van de hoeveelheid warmte dat ons huis in staat is op te nemen. 

BadZak

Tegelijkertijd begon de jacht op een leverancier voor of het repareren of het vervangen van de liner. Want het zwembad is een soort badkuip waarin een plastic zak (de liner) hangt. Een zwembaden zaak Clou d’Or in Vesoul leek een goede kans te bieden om iemand te kunnen sturen om uit te vlooien waar het lek zat. Een soort snel-oplossing dachten ze. Eerst het lek op sporen en plakken. De onderzoeker zou dan ook aangeven of het beter was de liner daarna te vervangen, gezien de leeftijd ervan (+12 jaar). Patrice vond trouwens tijdens het schoonmaken dat er een paar zwakke plekken op de boden zaten. Dus goed plan, gaan we doen zo. Hélaas, zoals dat in LDF maar al te vaak gaat, bleef die afspraak maar vooruit geschoven te worden. Andere werkzaamheden klonk het iedere keer. Een maand verder en een volgend uitstel, dus maar eens naar een alternatief gezocht. En gevonden! Nog geen 2 minuten er na Clou d’Or geannuleerd. Deze jongen vonden we in de buurt van Epinal, bleek zeer voortvarend, na een paar uur zat de offerte al in de mail. Maandag stond ie al te meten en er zou een spoed bestelling (duurder) van gemaakt worden. 

Ja, hij ging wel de 2e week van juli op vakantie. Hoezo, midden in het zwembaden hoogseizoen? In ieder geval vertelde hij dat nu. Niet zo als vaak dat we dat pas na een radio stilte er achter kwamen. Weer een plus. Mocht de liner dan nog niet binnen zijn dan zou de klus aan zijn kollega gegeven worden. Plus. Hop de bestelling staat nu uit bij de fabrikant. Vroeg ie bij voorbaat of we bezwaar hadden tegen zaterdag of zondag om het verhaal te komen monteren. Nonchalant zei ik dat dat geen probleem moest zijn. Natuurlijk niet! Hoe eerder we weer konden zwemmen des te beter! Dus een, wellicht voorbarig, vreugde dansje was wel op zijn plaats. Dit lijkt goed te komen. Afijn op dit moment nog geen liner in zicht, maar alle signalen schijnen op groen te staan. Kunnen we dan echt weer zwemmen in juli? Voorlopig is het lekker warm zowel binnen als buiten. De rozen staan uitbundig te geuren en ploppen als jong gras uit de stengels. Prachtig zo’n bos aan bloemen. De schapies hebben ook hun jasje utgetrokken, nu nog alleen Stéphan die moet nog komen maaien en we zijn er klaar voor.

Regenton
Dan gaat het eindelijk weer eens stevig regenen. Reden te meer om dat wat de aannemer maar niet wilde doen, zelf maar te gaan doen. Ik bedoel maar. Wat is er nu so moeilijk aan een overloop te maken en een pijp vanuit de goot de regenton (cuve) in? In de bak lagen nog voldoende losse delen om het allemaal in elkaar te schuiven. Als er weer een langere drogre periode is ga ik het volgens de regelen der kunst even normaliseren, zodat de fittingen van het staande deel ook op de juiste manier aan elkaar zitten. Nu heb ik als schuifmof een deel van een WC aansluiting gebruikt. Zelfde werking, andere vorm. Door de neerwaartse stroom van het HWA verwacht ik ook geen lekkage. Je roeit met de riemen die je hebt toch maar.

Nog even een truuk toegepast voor de uitlaatpijp: te veel druk op het onderste deel lijkt niet goed te zijn, het sediment in de ton komt dan los, geen goed plan. Die gaten aan de zijkant moeten de druk aan het einde grotendeels opheffen. Gisteravond kwam het met bakken de lucht uit en het idee van die gaten bleek te kloppen. Nu nog de bovenkant van de cuves weer dichtmaken anders hebben we daar een kweekbak voor de muggen van gemaakt.

 

Geen opmerkingen: