27 april 2022

Het weer in Mailleroncourt

Sinds de voltooiing van het zwembad en het eerste deel van de zonneverwarming ben ik maar eens de temperaturen gaan meten. Iedereen wil namelijk weten hoe warm het zwembad is. Er zitten daarom een paar temperatuur sensoren in de leidingen van het zwembad. Een en ander is via onze site te bekijken. Voor het lokale weer heeft de Sniffer die functie met allerlei metertjes. Gaandeweg sloop zo de domotica ook het huis in. Dat merken sommige gasten wel eens op en vragen soms: "Heb je dat nodig?" Dan grijns ik: "Nee, maar het maakt het leven wel wat gemakkelijker dat het licht automatisch aangaat en je niet naar een knopje hoeft te zoeken". Grappig vinden de gasten altijd wel dat de boilers en tuinverlichting aangestuurd worden door de boekingsagenda. Interessant, klinkt het altijd, maar bij verdere uitleg beginnen bij de meeste gasten de ogen al snel af te dwalen. Simpelweg té nerd-ish. En gelijk hebben ze.

Data

Als, sinds 2010, getalletjes door de verschillende meet-dingen worden opgehoest dan moest ik daar ook maar eens mee gaan spelen, toch? Voor het hoe en wat was een toer langs de officiële meteo sites nodig. Opvallend dat de verschillende landen er ook verschillende definities op nahouden. Een boel info en "how to...", handig dat web. Sommige dingen gaan gewoon minder ingewikkeld dan ik had bedacht. Na vervolgens een paar dagen de gegevens te hebben gefatsoeneerd, temperaturen van -2030 °C of +1000 °C komen nu eenmaal niet voor op aarde, werd het oude vertrouwde optellen; delen en vermenigvuldigen gedaan. Met een behulp van Python en LibreOffice, kwam dit tabelletje eruit:



In mijn gedachten hoor ik de weer-goeroes uitgebreid over zo'n tabelletje neuzelen. 😀😀 dat hoeft van mij niet. Kijk zelluf maar. Er zitten nog wat foutjes en anomalieën in de data dus die moeten er nog worden uitgepoetst. Aanvullend kun je nog denken aan cijfertjes over graaddagen, dagen boven 15 graden + zon-dagen - dat zijn namelijk zwembare dagen -, grond temperaturen etc. etc. Of, wat te denken wanneer er tropische dagen en hittegolven zijn. 

Next stop 

Na de uitbreiding van de Sniffer gaan metingen van de lucht kwaliteit online komen. Omdat op de parking de meeste turbulentie is, rook in de winter van de houtkachels en afvalgassen van het verkeer gemeten kunnen worden, wordt daar eerst een sniffer geplaatst. Je wilt ten slotte duidelijke uitslagen kunnen zien op het dashboard. Meteen een smoes om daar iets met zonne-energie te gaan doen. 
 

Zonnepanelen

A propos zonne-energie. Op dit moment zijn we bezig met omtrekkende bewegingen om zonnepanelen te installeren. We gebruiken best wel veel stroom, dat verdiend het om eens te kijken hoe we dat voor een deel zelf kunnen genereren. Klaar voor de volgende experimenten. Weer meer data. Had Tesla ooit niet eens uitgevogeld hoe je stroom draadloos kunt overbrengen? Voel weer hele lees sessies voor de winter aankomen.

Geen opmerkingen: