5 oktober 2021

Smoelenboek ellende

FB

Het SmoelenBoek en aanverwanten lagen gisteravond gedeeltelijk plat en toch weer niet. Bij het zien op de kaart waar de problemen waren is het opvallend dat het toch weer in de noordelijke hemisfeer is waar het wringt. Datzelfde doen alle belanghebbenden bij deze storing: zich in de handen wringen. Ik mag een boon zijn als er niet opeens een verklaring komt zoals "foutje technicus" ( update: verrek vanmiddag hadden ze iets over een foute update van de DNS)  en over een paar jaar blijkt het gewoon een hack of zelfs de bekende "malware" of zelfs "ransomware" geweest te zijn. De koers van het aandeel zakt meteen +5% en er wordt op dit moment heftig gehandeld in put opties van 330+ ( een beetje de voor de crisis waarde). En weer: de paniek op de beurs wordt eigenlijk voornamelijk veroorzaakt door de handelaren zelf. Altijd wel amusant dat wringelen van een afstand te mogen bekijken.

 Food

Volgens cijfers die in 2021 werden opgehoest door het analyticsbedrijf voor sociale media Digimind: 27% van de Instagrammers deelt voedselinhoud, 38% bekijkt voedselinhoud en liefhebbers van voedsel bekijken vier keer meer inhoud dan de gemiddelde gebruiker. Dat laatste gaat beslist op voor mij. Hele avonden kan ik doorbrengen op dat domein. Hoe maak je Canard a l'orange, beef Wellington, hoe doe je dit of dat... Maar net zo goed wordt een goed flimpie bekeken over ongeëvenaarde vaardigheid in het veranderen van een alledaagse wortel naar een kunstwerkje. Naar snijtechnieken, specifieke kook processen of gerechten uit alle hoeken van de wereld. Dat geeft ideeën en technieken. 

gepocheerd ei maken

Voedselbos

Van de hak op de tak springend in videoland struikelde ik een paar maanden geleden over het verschijnsel van een Voedselbos. Was'z dat? Dat heet een deel of geheel van je tuin inrichten met groeispul om daar door het hele jaar door dingen uit of van te kunnen eten. Van vruchten tot wortels, bladdelen, zaden of zelfs schors. Bijna alles lijkt eetbaar. Vermoedelijk niet altijd even smakelijk, maar daar kun je in de keuken weer het een en ander aan doen. Nu de tuin een beetje zijn eindstadium bereikt, komt nu zoiets als het voedselbos erbij. Plek zat, een deel van de wei gaat de komende jaren als voedselbos ingericht worden. De schapen zullen er ook blij mee zijn, die bezatten zich ook met het rijpe fruit uit de boomgaard. Dit jaar bessen en bramen geplant, de eerste moerbeiboom staat er ook al en er zal nog wel meer lekkers bijkomen. Meteen die kruidentuin maar gaan aanleggen in het voorjaar. Er is echt niet veel nodig om je het hele jaar te kunnen amuseren met groen groei spul. De komende tijd meer info en plannen.

Geen opmerkingen: