25 oktober 2021

Herfst

Tochie

Herfst is mijn favoriete jaargetijde. Alles krijgt de mooiste kleuren en het ruikt buiten allemaal fantastisch. Gisteren werkte het weer helemaal mee, een kadootje!

Na de tentoonstelling in St. Loup van de oprichter van Lancome bezocht te hebben weer eens in een willekeurige richting gestuurd. OK ik weet het, je zou je schuldig moeten voelen om voor de lol een paar liter brandstof op te fikken, maar hé! Het leven is kort en zolang je je "footprint" een beetje in de gaten houdt is er niet zoveel aan de hand zeiden we tegen elkaar.

Lancome

Die tentoonstelling was in een prachtig huis, bijna paleisje midden in St. Loup ingericht. Een soort van persoonsverheerlijking met onooglijk kleine tekstbordjes met te klein font voor deze ogen. De inrichting zelf van het museumhuis was in mijn optiek veel meer de moeite waard. Vind ik mooi, die oude kasten waar het vakmanschap van afstraalt.


Lancome maakt van alles om iedereen lekker te laten ruiken, parfumerie en zo. Dus wij ook even bij het stalletje om wat geurtjes te snuiven. Verbaasde gezichten bij de dames dat een man om een luchtje vroeg ! Wat zijn we hier in de provincie toch nog lekker ouderwets, hè.

We waren er snel doorheen en de zon kleurde de lucht mooi blauw, ideaal weer voor een ritje dus.

Klimaat

De temperaturen in de zon klommen naar de 20 graden, midden in oktober. Gaan we weer zo'n idioot warme winter krijgen? Dan houden we opnieuw de helft van het ingekochte hout over. Hoewel we begin oktober de haard alweer moesten aansteken. Maar er ligt dik 70 kuub hout buiten en 10 kuub reeds gezaagd in 50cm stukken in de stal. Genoeg voor 2 jaar stoken. We kunnen er tegen. Vooral omdat we ieder jaar een deel van het huis aanpakken om beter te isoleren. Twintig jaar geleden had men totaal andere ideeën over isolatie en de normen daarvoor. Dubbele ramen met een spau van 3 mm en 3 mm glas kan echt niet meer. Stukje bij beetje passen we daarom alles aan waar het opportuun is. HR++ beglazing dia aan de geldende standaarden van 2020 voldoen. Het lijkt ook alsof er steeds meer 'zon dagen' komen in dit Vogezen weer type (lees: triest en grauw). Misschien hoeven we helemaal niet naar het zuiden te verhuizen ;=) De zonnecollectoren verwarmen het huis overdag en in de avond gaat de fik in haard. Prima! Alsmaar dat vochtige grauwe weer maakt je toch alleen maar depri.

Tour de France in de keuken

Uiteraard pikken we de "tour de france de la cuisine" weer op. Het is immers winter, waarmee we alle tijd hebben om qua koken weer uit ons dak te gaan. Wat was dat: "tour de france". Uit een franse regio kiezen we eens in de week een thema of gerecht voor het weekeinde. Vind ikzelf best bijzonder aan een land als dit. Iedere streek heeft eigen specifieke en karakteristieke gerechten die zich echt onderscheiden van de overige keukens in de regio's. OK zoiets als Boeuf Bourguignon is zeer populair in toute la France, de oorsprong ligt wél in het noordoosten, Waar wij wonen. Dit koken "á la tour de france" is altijd een ontdekkingstocht met gerechten die je niet meteen zou kiezen. Onbekend is onbemind. Soms zit er iets tussen waarmee je best voor de dag kunt komen bij onze gasten. Vaak zijn aanpassingen nodig, of ik bedenk een variant. De aanpassingen liggen meestal in de sfeer van hoeveelheden zout, vet en sauzen. Soms is een recept een beetje ver gezocht. Vinden de fransen geweldig, hoe gecompliceerder hoe interessanter. Ook, een hoofdgerecht zonder saus is geen eten zegt men veel in LDF. Onze keuken is er een geworden van: minder is beter. Minder specerijen, minder zout, vet. Slow cooking is ook een ding geworden. Niet alles leent zich daarvoor natuurlijk. Brood! Zonder brood is het geen frans diner. Soms een dooddoener dat brood en ook een beetje afhankelijk van het gerecht.
Een beetje privé zonde voor wat brood betreft. Komen we voorbij de bakker in Faverney (richting Vesoul) dan is het altijd raak. Dat brood is zó lekker. Dan krijg ik meteen trek in brood. Pavlov is volle sterkte. In een restaurant in Vesoul, Chez Jane - Restaurant le Theatre, hadden ze precies dát brood. Het mandje was natuurlijk in een nies en veeg leeg, smullen! Ach, ik blijf een barbaar, dus het interesseert me niks als ze met opgetrokken wenkbrouwen nieuw brood op tafel zetten. 

Salade met brood uit Faverney

 








Geen opmerkingen: