2 oktober 2021

Te koop

   De eerste reactie die we zagen was een schrikreactie bij bekenden en het lokaal bestuur van het dorp toen we aankondigden te gaan stoppen. "Ja maar," zei de bourmaitre, "we vinden het juist heel erg prima dat er in ons dorp en chambre d'hôtes is gevestigd en het zou erg jammer zijn als dat zou verdwijnen". Waarop we zeiden dat het onze voorkeur had Le Mouton Qui Rit aan een opvolger te willen overdragen en ook naar een opvolger zochten. Ook omdat we ons bewust zijn van de streekfunctie die onze B&B heeft gekregen. Waarop de burgemeester opgelucht reageerde. "Want een jaar of vijf geleden sloot het enige restaurant in het dorp en dat voelen we nog steeds als een verlies.", zei hij. Tuurlijk is het ego strelend als je dat hoort. En het maakte je dan ook wel een beetje trots op wat hier bereikt is. Een stukje erkenning, toch? 
 
LMQR vanuit de lucht (@ ralf 2021)

   Niettemin hebben we besloten Le Mouton Qui Rit te koop te zetten. Veel lezers reageren begrijpend. Zo van: "Jullie zijn al aardig op weg naar je pensioen, toch?" Ja, we zijn al aardig met pensioen ;=).
Na 14 seizoenen denken we het wat rustiger aan te willen gaan doen. Te beginnen met wat kleiner te gaan wonen. Het is gewoon dat een huis van 400 m2 best wel te groot is voor ons tweeën. Ook al hebben we het prima naar onze zin op het niveau dat we de B&B nu bestieren. Nee, dus we gooien de B&B nog niet dicht. We zoeken, sinds de aankondiging van een paar maanden geleden naar een opvolger die Le Mouton Qui Rit als B&B wil blijven uitbaten. Zoals gezegd enerzijds vanwege de streekfunctie die Le Mouton heeft gekregen, anderzijds heeft Le Mouton best wel een reputatie en naamsbekendheid opgebouwd in de omgeving.

    Dit jaar (2021) is eigenlijk het eerste jaar waarin we niet overal meer ja op zeggen en bouwen bewust periodes van relatieve rust in. Eigenlijk wel bizar, al die jaren dat we de B&B draaien zijn we nog nooit echt op vakantie gegaan in La Douce France. Daar gaan we vanaf dit jaar wat aan doen. Dat hebben we wel verdiend. Maarja, de Covid gooide ook in 2021 roet in het eten wat dat betreft.
 
pompoenenoogst najaar 2020 @ LMQR


 
Ok over de verkoop van Le Mouton Qui Rit


Profiel
  • Bouwjaar 1823, bij of aanbouw en laatste overkapping 2002-5
  • Bewoonbaar oppervlakte 400m2
  • 6 slaapkamers (5x5 m2) met eigen douche en toilet, maximale slaap plekken 18 waarvan 12 in het hoofdgebouw en 6 in het appartement, een slaapkamer voor privé logies (chambre d'amis) of uitwijk als alle kamers verhuurd zijn
  • In totaal 3 keukens, 8 toiletten en 7 douches  
  • Eetkamer 32 m2 met tafel voor 14 personen
  • Zwembad (2010) 28 m2  verwarmd door zonnecollector
  • Tuin +- 400m2
  • Zonnecollector van 300 vacuum buizen die in de zomer het zwembad en in de koude periode deels het huis verwarmd.
  • Er wordt gestookt op hout, een CV haard (Perge) en een open haard (KalFire), door de zonneverwarming hoeft er, bij een zonnige dag, in de herfst, vroege of late winter en lente maar af en toe gestookt te worden. Daardoor is de houtconsumptie met 50% gedaald van 70 m3 tot 20-30 m3. Er zijn voldoende vaste en mobiele elektrische radiatoren om in afzonderlijke kamers bij te verwarmen.
  • Vloerverwarming in het privé appartement die zowel door de collector als de CV haard verwarmd wordt
  • Eigen parkeerplaats van +/- 350 m2 inclusief overdekte BBQ plek
  • Garage +50 m2
  • 2 stallen tot. +100 m2
  • Schapenhok en stro hok +/- 50m2
  • Atelier +/- 80 m2, hottub 4 persoons, pottenbakkerij
  • totale oppervlakte 1.85 ha. incl wei (schapen, boomgaard en parking)
  • vraagprijs 399K
Fotootjes en uitgebreidere beschrijving: kijk hier (in het frans maar ook in andere talen beschikbaar)

Zakelijk
Het huis wordt met alles erop en eraan opgeleverd. Dus inclusief alle inventaris voor de B&B. Uit het prive gedeelte nemen we uiteraard onze persoonlijke dingen mee. Er is dus een instap klare situatie. Je hoeft bij wijze van spreken alleen nog maar je eigen tandenborstel maar mee te nemen 😜
Realistisch gesproken kun je van deze B&B niet leven. De toerist begint weliswaar langzaam deze streek te ontdekken, er wordt veel gewandeld, gefietst en rondgetrokken. Qua aantallen touristen is het gewoon niet vergelijkbaar met de zuidelijk- of aan de westkust gelegen situaties. De samenstelling van onze gasten is ook anders: doorreizigers, kopers van huizen in de directe nabijheid, mensen die een klus in de omgeving uitvoeren of gasten van lokale families. Wel met een toenemend aantal families of groepen die hier meer dan een dag verblijven. Daarom zal bij het opstarten een van de twee partners of een neven activiteit kunnen gaan ontplooien of de een andere vorm van neveninkomsten nodig hebben. Wij hebben eigenlijk nooit echt aan de weg getimmerd. Een aantal kanalen hebben we bewust links laten liggen, ook aan directe klantenwerving is bijna niets gedaan. Er zit zeker groeipotentie in. Die taak geven we graag door aan onze opvolgers. Die we ook niet zomaar in het diepe zullen loslaten. Er is best wel een beetje voorlichting en training nodig hoe Le Mouton te managen. Domotica en de techniek (zonne verwarming) is aanwezig in het huis en wordt elk jaar een beetje uitgebreidt.

Terzijde ...

  • Tijdens de verbouwingen en verbeteringen welke laatsten nog steeds doorgaan, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan, hebben we altijd geprobeerd het karakter van het huis uit 1823 te bewaren maar het wel het comfort van de 21e eeuw te geven. Bijvoorbeeld isolatie waar nodig of zinvol. We hebben ook altijd gekeken naar de lokale stijl om dat toe te passen en te fuseren met onze (Nederlandse) smaak in en rond het huis.
  • Het lachende schaap heeft uiteraard schapen in de wei. Per jaar kan dat varieren van een stuk of 6 tot 18. Meestal gaan we de winter in met maximaal 8 schapen.    
  • Er is in de loop der jaren een klein netwerkje van mensen ontstaan rondom LMQR die we part-time inhuren of waarvan we diensten of producten afnemen. Daar kan onze opvolger zelf over beslissen om mee door te gaan of niet. Het maakt het een en ander wel makkelijker.
  • In een oud huis als dit blijft het altijd klussen of te verbeteren. Al ware het maar het reguliere onderhoud en reparaties van dingen die kapot gaan in het woon-gedeelte. Een paar ruimtes zoals de stallen, garage en de grange hebben we bewust niet aangepakt. Volgens het originele plan zou dat pas nodig zijn boven een bepaald aantal gasten per jaar.

 

Het makkelijkste kun je kontakt met ons opnemen via email.


Geen opmerkingen: