17 juli 2017

Feestmaal

Dit weekeinde was het weer een slagveld in le Mouton Qui Rit. Een Franse familie streek bij ons neer om de verjaardag van hun 79 jarige moeder te vieren en meteen alle andere gedenkwaardige gebeurtenissen. Voor ons betekende dat ontbijten voor 12, diners voor twaalf. Dat leek niet alleen op half pension, dat was het ook en is keihard werken. Maar als je tijdens het verjaardags maal de moeder van 79 met stralende ogen in je keuken krijgt maakt dat alles weer goed.



Menu?

Apéro: limoncello met prosecco (1/3 limon)
Entrée: potage Poivron (koude paprika soep naar een recept van Jamie Oliver)
Plat: Mouton á la Le Mouton Qui Rit met gegrilde aardappels in rozemarijn en olijfolie

dan volgt traditioneel uiteraard:
fromage ( 5 verschillende kazen van zacht: camembert naar hard: Comté 12 mnd)
zoetigheid:
Poire Belle Hélène á la mode (overgoten met de beruchte choco saus LMQR)
aftoppen:
koffie, bonbons en likeur  

Als altijd bij het bereiden van de schaap geurt het hele huis naar kaneel, honing en schaap, heerlijk zo'n ouderwetse geur. Bij het maken van de choco saus stond grandmère met begerige ogen te glunderen. Nou, dan heb je meteen een gewillig slachtoffer gevonden voor het afproeven ervan. De oogjes gingen van genot dicht. Keigoed om zo iemand van je eten te zien genieten.
Van de twee schapenbouten bleef ook bijzonder weinig over. En de poire ging tot op het steeltje op. Daarna was er eigenlijk geen plek meer voor koffie, bonsbons en zo, voor de meesten dan. Ach ja het was het proberen waard. OK je bent dan van 's ochtends 7 tot 's avonds 11 in de weer. je loopt op je tong de laatste schoteltjes in de vaatwasser te proppen. Ieder keer blijkt dat ding weer te klein. Maar als dan bijna een voor een de mensen je komen bedanken staan we natuurlijk te glunderen, onderwijl zeggend "ach het was niets", stelletje schijnheiligen...
Alleen nog het ontbijt zeiden we voor het bewusteloos in bed rollen tegen elkaar.
Daarna was het batterijtje écht op en hebben we de rest van de zondag gebruikt om af en toe een wasmachine te vullen, rond 1600 te ontbijten en de bonnetjes bij elkaar op te tellen: hebben we quite gedraaid of kunnen we onszelf er nog een flesje prik van kopen. Het bleek het laatste (komt ie: crémant de bourgondie) Mijn schatje ging nog even de pool in en ik lag bewusteloos in mijn luie stoel.

Zo'n B&B is dat wat? 

Hoe vaak hoor je dat gasten en bekenden niet vragen. Ook hoor je wel eens mensen over hun wens voor het opzetten van een B&B. Voor een bepaalde groep 'Ollanders heeft dat wonen en werken in La Douce France  een zekere aantrekkingskracht. Romantiek en glamour kun je bijna zeggen. Natuurlijk komt altijd het programma "Ik Vertrek" ter sprake en als compliment bedoeld klinkt het altijd: "voor jullie gaat dat eigenlijk niet op"
Maar is het wat, zo'n B&B? Eingelijk bedoeld men te vragen hoe loopt dat en kun je ervan leven. Alles is relatief, om maar met een open deur te beginnen. Voorts is je locatie erg belangrijk en het hebben van een buffer of andere vorm van inkomen net zo. Alles loopt ook veel soepeler bij een gedegen voorbereiding. De taal (rudimentair) spreken, je op de hoogte stellen van zeden en gewoonten in je gastland zijn toch wel de eersten. Voor het voeren van een B&B heb je allerlei manieren en methoden. Uiteraard zal er verbouwd gaan worden want geen enkel huis is zomaar geschikt voor een B&B of het moet een oud gasthuis zijn geweest. Dat je ook een beetje de basis principes van knutselen kent helpt. Je hoeft ook niet alles zelf te willen doen. Aannemers zijn er genoeg te vinden die je een poot uit willen draaien. Het vinden van een betrouwbaar iemand daarentegen met een eerlijke prijs waar je ook nog een langdurige zakelijke relatie mee op kunt bouwen is een totaal ander verhaal. Het vinden van goede materialen, ook een avontuur. Verder is het vooral handig als je een goed ondebouwd plan hebt en dat je je daaraan zoveel mogelijk houdt. Een soort van planning van hoe dingen te gaan doen en een financiëel plan werkt ook in je voordeel. Dat helpt ook bij het verkrijgen van een eventuele hypotheek. Komt beslagen ten ijs heet dat dan. Heb geduld, veel geduld. In de zuidelijke landen geldt nu eenmaal nooit gisteren geleverd. Overigens komen de spullen die je in China besteld soms eerder aan dan die uit LDF. Dus ja, het gaat allemaal een beetje prettiger als je je aanpast aan het tempo dat in jouw uitverkoren streek nu eenmaal gangbaar is. Zonder natuurlijk je eigen natuur te vergeten. Vreemd genoeg werkt het prima als je duidelijk bent in wat je wilt en daar strak aan vast houdt. Wees niet bang om dwars te liggen als je niet krijgt waar je om gevraagd en betaald hebt. Trek die roze bril zo snel mogelijk van je neus af anders komt de realiteit wel heel erg hard aan.
Denk ook aan de achterblijvers. Maak duidelijke afspraken over hoe en wanneer vrienden en bekenden kunnen komen logeren en onder welke voorwaarden, doe dat vooraf. Anders verlies je een hoop vrienden en krijg je gedoe in de familie. Wij hebben bijvoorbeeld het beleid dat vrienden kunnen komen en het eten betalen tegen een aangepast tarief OF komen klussen en dan is eten en verblijf op onze rekening. Of er iets tussen in maar daar maak je van te voren dan keiharde afspraken over.
De volgende vraag is altijd: kun je er van leven? Opnieuw, dat ligt er een beetje aan. Beginnen we met, niet alle schepen achter je verbranden en een tweede bron van inkomsten hebben of creëren is verstandig om achter de hand te hebben. Het opbouwen van een klantenkring is een kwestie van meerdere jaren. Daar speelt mee het winnen van vertrouwen uit de directe omgeving. Dát is voornamelijk een kwestie van geduld en toegankelijk zijn. Een kop koffie doet meer dan een heel verhaal ophangen in een taal die je in het begin toch niet goed spreekt. Goodwill in de zuidelijke landen van je omgeving heb je gewoon keihard nodig als je ook catered voor lokale gasten. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je bij elkaar de deur plat loopt, integendeel enige terughoudendheid wordt gewaardeerd. Maar doe wel mee aan alle feesten en gelegenheden en biedt je hulp af en toe aan.
Inkomsten uit een B&B zijn zelden voldoende om ervan te kunnen leven. Daarom hebben velen er ook een aantal losse huizen of apartementen bij. Vaak ook nog een bijbaantje in de winter. Natuurlijk als je een goede lokatie hebt verkregen en je hebt een luxe B&B en je seizoen is lang dan kun je ervan leven zelfs al tik je keurig de belastingen af. Heb je echter een goed ingerichte B&B met 5 kamers niet op top lokatie en/of hoge kamer prijzen dan moet je een ander inkomen als pensioen of uitkoopsom aka gouden handdruk meenemen. Zonder dat is het vaak dat de partner een baan heeft en de ander voert de scepter over de B&B. Het is dus echt geen vetpot en helemaal geen rozegeur en maneschijn. Van tijd tot tijd is het gewoon loeihard werken. Heb je dit allemaal voor elkaar en weet je waaraan je begint jaag dan vooral je droom na, het zal je niet teleurstellen. Er zijn best heel veel momenten en gelegenheden die schier onbetaalbaar zijn en je als kadootje zomaar mee krijgt. Wat denk je van in je zwembad drijvend naar de sterren staren, of met een glas koel water op je terras van de zonsondergang genieten. Of op uitnodiging van je gasten samen het diner/BBQ organiseren en aansluitend een poolparty. Zo zijn er tientallen van die momenten waardoor je weet waarvoor je dit allemaal doet.

Geen opmerkingen: