27 oktober 2015

SolaFarm 4.0


SolarFarm 3.0

Het was tijd voor de opvolger van de huidige opstelling van de SolarFarm. Om een aantal redenen. We wilden de vloerverwarming op de SF aansluiten. Een aantal rekken die vorig jaar geplaatst waren zijn gaan verzakken. De rekken op de met beton gevulde autobanden staan overigens nog prima in het gelid. De uitbreiding met 4 rekken konden we niet plaatsen bij de huidige opstelling zonder veel gegraaf. Dat meerwerk konden we dan beter maar stoppen in een fundamenteel ver-her-nieuwbouw plan.

nieuw plan met uitbreiding
Een terugblik. Startten we eerst met één enkele buis, om te kijken wat zoiets nu doet, na ruim 3 jaar staan zijn er 264 buizen geinstalleerd. Ongeveer wat er bij het oorspronkelijke ontwerp was berekend. De eerste uitbreiding met nóg een paar rekken waren voor het zwembad bedoeld. De tweede (+3 rekken) voor het atelier. Bij de derde (+2 rekken) werd ook de CV en het appartement aangesloten op de SolarFarm. De vierde generatie (+4 rekken) voor de vloerverwarming.
Daarmee is nu wel het maximum aan benodigde capaciteit verkregen. Uiteraard worden er in de toekomst veel meer zaken als beveiliging, controle en koeling op aangesloten. Koeling? In de zomer bleek dat de capaciteit veel te hoog bleek voor het zwembad alleen. Vooruitlopend op de komende zomer hebben we nu alvast een koelings lus in de grond gegraven inclusief sensor om de solarfarm indien nodig te kunnen koelen. Niets houdt je tegen om in de zomer ook de vloer en het huis te koelen als we deze lus doorverbinden met de CV en vloerverwarming. Je kunt het zo gek nog niet bedenken.

buizenplan, een kleine 100m uit en thuis



afbreken SF V 3.0
Afbreken SF V3.0

laatste inspectie of de loopgraven op diepte zijn
laatste inspectie of de loopgraven wel op diepte zijn
Uiteraard is zo'n beetje het hele terrein omgegraven geweest. Alsof er een gigantische mol tekeer is gegaan. Opeens reed een kleine graafmachine de tuinkamer binnen waarvoor de deur eerst nog wel even uit zijn kader gesloopt moest worden. Waar nodig zijn oude leidingen uit de grond gehaald om ruimte voor de nieuwe leidingen te maken.
Die nieuwe leidingen zijn nu van koper in plaats van PER. De PVC mantels zijn gevuld met twee componenten PU schuim waar we een filmpje van hebben gemaakt. Dit PU schuim kan temperaturen tot 150 graden hebben en als het goed is zal er geen smeltende isolatie meer te zien zijn. De oude isolerende mantels bleken namelijk op verschillende plaatsen te zijn gesmolten. Met deze nieuwe constructie zal ook het barsten van slangen verleden tijd zijn en beveiligingen gewoon werken waar ze voor ontworpen zijn.

nieuwe ondergrondse buizen
nieuwe ondergrondse leidingen

productie leidingen


wijzigen kachelboom
Alle rekken voor de buizen staan nu na anderhalve week keihard werken door iedereen keurig in lijn op hun betonnen funderingen. Dank jullie wel allemaal dat dit deel van het project kon slagen in zo'n beperkte tijd.
nieuwe opstelling SF V4.0
De komende week worden de oude buizen weer gemonteerd plus de extra buizen. Er staan dan 264 buizen energie van de zon te zuigen. De uitbreiding is geleverd door SunSystems waar ik al een paar jaar buizen en zo inkoop. En wellicht dat we in de toekomst samen dit soort collectoren in Frankrijk aan de man gaan brengen. Een soort totaal concept met besturing, en/of boilers en al. Maar dat zal nog wel een paar keer praten vergen voordat dat in kannen en kruiken is.

Vanzelfsprekend verwacht ik grote dingen van deze opstelling: versie 4 van het experiment. Dat nu een aardig definitieve vorm begint te krijgen. De eerste metingen zijn zeer positief.


Na slechts één rek met nieuwe buizen gemonteerd te hebben is er een merkbare verhoging.

Een drukmeter en flowmeter vonden we ook "hoognodig", om de warmte stroom nog beter te kunnen controleren. In de toekomst zal er gegarandeerd nog meer leuk speelgoed ingebouwd worden op allerlei plekken in het systeem. Waarmee het huidige dashboard weer meer info biedt. Dat dashboard kan op xijn beurt weer door ons via het internet bekeken worden.

LMQR dashboard
Ach, "the boys and their toys" toch?

FOTOOTJES....

oude kachelboom


nieuwe kachelboom
Wim's soldeer creatie

sommige buizen wilden maar niet loslaten, dan maar zo

nieuwe betonnen fundament SF

chemische fabriek PU schuim



Irene aan het poetsen van de oude buizen















Geen opmerkingen: