13 juli 2015

Zwarte banden

Sinds een paar weken merken we een vreemd verschijnsel op. Het gebeurd niet overal tegelijk. Als we een dorp binnenrijden zien we soms een zwarte band om het plaatsnaam bord gewikkeld. Net alsof het dorp in rouw is zeiden we tegen elkaar. Burgemeester dood, of iemand belangrijk genoeg om dat als dorp kenbaar te maken? je zou denken aan een soort van nationale rouwdag, een keer was het op de gedenkdag van de slag bij Waterloo. Nee, dan zouden alle dorpen zo'n band hebben dachten we.
Toch houd het je bezig. Dus ook maar eens aan Louise gevraagd. Die zou haar licht eens opsteken bij deze of gene. Om de haverklap zagen we weer zo;n band zitten, On Demangevelle, Ainvillers, Fontenoys le Chateau...  Dan wordt je langzamerhand toch wel erg nieuwsgierig.

Een aantal keren was het namelijk niet op een speciale dag. En vandaag was er een band om het bord van Vauvillers. Dit werd me teveel. Nu toch maar eens om uitleg gaan vragen aan de bakker. Die is immers de omroeptoeter van het dorp, Als er iemand was overleden hoort zij als eerste ervan. Maar nee, ze wist het niet. Sterker nog, er was al een andere man geweest die had er ook al naar gevraagd. En nee, ze was notabene niet de Gazette!
Ook op het internet was eigenlijk niets te vinden over dit verschijnsel, uiteraard stelde ik de verkeerde vragen, dan vind je niets op de interwebz hè.

Voor mij begint een onbeantwoorde vraag bijna lichamelijk pijn te doen, zo benieuwd raak je dan naar een antwoord. Ineens een komplot. Wellicht dat gauwdieven een teken aanbrengen? Je hebt relatief veel rondrijdende ongenode kompanen die huizen beloeren. Of zou er iets op handen zijn. Met dat laatste zat ik er niet ver naast. Alleen bleek het geen komplot te zijn.

Vanochtend vroeg ik het aan onze Franse gasten. Nee, klonk het. Misschien was het hele plaatsnaam bord bedekt? Nee, dat niet, gewoon een zwarte band. Schuin of recht? Meestal schuin. Hmm, nee, dan weten we het ook niet. Schuin zou namelijk rouw betekenen maar dan zou de bakker moeten weten wie er dood was gegaan.

Ai, ai, die pijn wordt heviger.

Ineens stuift een van de gasten uit zijn kamer. Gevonden!

Vertel, vertel!

Het schijnt te maken te hebben met de regio herindeling van onder andere de Elzas en Vogezen. Daarmee worden de bestaande regio's samengevoegd in een soort van super regio. Uit protest daartegen laten gemeenten die het daar niet mee eens zijn dit blijken door zwarte linten om de plaatsnaamborden te wikkelen. Inderdaad als een soort van blijk van rouw.

Gossie, opgelost.

Maar waarom kon niemand me dat vertellen. Half LDF is toch politiek? Uiteraard vroeg ik aan de verkeerde mensen om uitleg. Je weet politiek en dit persoon gaan niet echt goed samen.

Cynisch kwam nog, ach ja de fransjes houden nu eenmaal niet van verandering. Hoewel de van bovenaf opgelegde veranderingen die als een voldongen feit gebracht worden roepen dan occasionele stakingen en protesten op, maar dat zijn meer stormen in een glas water. Dat soort dingen branden als nat kruid, veel lawaai weinig wol. Een paar jaar geleden ging men ook in staking voor een wet die al door de senaat heen was. Geloof me, eenmaal een wet, dan moet de wereld vergaan wil dat veranderen in La Douce France. Hoewel dat met decreten (beval van de opperaap vastgelegd in een maatregel van bestuur) niet zo'n vaart loopt. Hollande draaide per onmiddelijke ingang de pensioensleeftijd weer omlaag zodra hij aan de macht kwam. Dat was een decreet van Sarkozy.

Dat met die regio's zijn wetten die door de senaat zijn gegaan, daar helpt geen lieve moederen meer aan.

Het raadsel van de zwarte banden is hiermee opgelost.

Geen opmerkingen: